Kuznyecov sorsa most Gary Bettman kezében van

 

Az NHL-ben aligha fogják eltiltani a kokainozó orosz szupersztárt.

Az orosz válogatott szurkolóit minden bizonnyal sokkolta a Jevgenyij Kuznyecov négyéves eltiltásáról szóló hír. Miután a kiváló játékos nem is fellebbez az IIHF döntése ellen, nyilvánvalónak tűnik, hogy 2023 nyaráig nem fog jégre lépni a nemzeti csapatban. Az a kérdés azonban nyitva van, hogy mi lesz vele Észak-Amerikában. Azaz arról nincs szó, hogy mindez feltétlenül a karrierje végét jelentené. Az eltiltás ugyanis az IIHF által szervezett sporteseményekre vonatkozik, ahol a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA szabályai az irányadóak.

Az NHL-ben a doppinggal kapcsolatos kérdésekről is a kollektív szerződés rendelkezik. A szabályozás szerint a kokain úgynevezett rekreációs drognak minősül a marihuánával egyetemben. A doppingellenőrzések elsődlegesen a komolyabb teljesítménynövelő szerekre irányulnak, miközben a rekreációs drogok használata alapvetően nem tiltott. A vizeletmintában vizsgálják ezt is, és készítenek anonim statisztikákat a teljesítménynövelő szerek program bizottsága számára, amely a liga és a szakszervezet képviselőiből áll. Ám a pozitív mintának csak akkor lesz komolyabb következménye a sportolóra nézve, ha a drog mértéke eléri a ?veszélyesen magas érték”-et. Ebben az esetben a program kirendelt orvosa megkapja az ügyet, és elbeszélget a játékossal. Ha az eredmény a doktor számára nem kielégítő, jelent az erre a célra létrehozott egészségügyi programnak, előírva az érintett alaposabb kivizsgálását és szükség esetén terápiás kezelését.

Az NHL sem támogatja tehát a sportolók droghasználatát, de a kokain és a marihuána esetében azt nem a teljesítménynövelés eszközének tekinti, hanem olyan szernek, amely segít a sportolónak a rekreációban ? elsősorban fájdalomcsillapító és stresszoldó funkciókra kell gondolni ?, és türelmesebb ezek használatával kapcsolatban. Mindez egy bizonyos szintig érvényes, efölött már elrendelik a beavatkozást, de nem a büntetést tekintik a leghatékonyabb eszköznek, hanem a megfelelő orvosi kezelést, amely segít az alapvetően függőségi, nem pedig teljesítménynövelési probléma kezelésében.

Ezek után kimondhatjuk, hogy Kuznyecovot az NHL-ben nem fogják eltiltani?

Noha kicsi ennek a valószínűsége, egyelőre nem zárható ki, hogy mégis komoly büntetést kap odaát is. A kollektív szerződés ugyan megengedőbb a kokain használatával, ráadásul Kuznyecov mintáját nem is az NHL ellenőrei vették le, ám van egy záradék a játékosok és a liga közötti megállapodásban, amely minden ilyen kérdésben teljes körű döntési jogosítvánnyal ruházza fel Gary Bettman ligaelnököt. Ez minden olyan esetben az elnök rendelkezésére áll, amely hátrányosan érinti a liga általános megítélését vagy a jégkorongot mint sportot. A Bettman rendelkezésére álló eszközök is változatosak: a pénzbüntetéstől kezdve a néhány meccses eltiltáson át egészen a szerződések semmissé tételéig terjednek.

kuzy

Mi következik mindebből?

A kimenetel a történtek társadalmi megítélésén és Kuznyecov személyének fontosságán múlik. Láthattuk, hogy Vjacseszlav Vojnov esetében a legszigorúbb büntetést alkalmazták. Kitiltották a ligából, és nem is engedik őt vissza. Az élsportolók droghasználata azonban napjainkban más megítélés alá esik, mint a családon belüli erőszak. Az aktuális megítélés szerint a károkozás mértéke is jóval szerényebb, ráadásul a szabályok sem tiltják azt, amit Kuznyecov tett. A center a liga egyik legjobbja, a Washington Capitals az egyik legfontosabb csapat, 2018-ban megnyerték a Stanley Kupát, az orosz kifejezett hozzájárulásával. Ha bármilyen komoly szankció érné, az a játékos után a csapatnak és szurkolóinak fájna a legjobban, hiszen 2025-ig birtokolják a jogait, barátinak nevezhető évi 7,8 millió dollárért. Ezzel ő a liga egyik legjobb ár/érték arányú játékosa. Nem véletlen az sem, hogy a klub egy meglehetősen semleges karakterű, a kivárást a középpontba helyező nyilatkozatot tett.

Kuznyecov sorsa tehát Gary Bettman kezében van. A játékos máris kijelentette, hogy teljes mértékben együttműködik minden illetékes bizottsággal, hajlandó magát alávetni rendszeres doppingellenőrzésnek, és elmegy kezelésre is. Mindezek előtt egy fontos találkozó vár rá a ligaelnökkel, amire ezekben a hetekben, a szeptemberben kezdődő edzőtábor előtt kerül sor. Egyelőre ennyit tudunk. Az eset mindazonáltal többek számára tanulságos lehet. A sportolóknak nagyon kell vigyázniuk magukra és az imidzsükre. Egyetlen átmulatott éjszaka sem érhet ekkora kockázatot. Arról már nem is beszélve, hogy ha az NHL meg is menti őt, hazájában nem biztos, hogy könnyen meg fognak bocsátani napjaink egyik legjobb orosz jégkorongozójának.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum