Nem az a dolgunk, hogy a magyar hokit fejlesszük

   

Felemás a szlovák Extraliga-csapatok véleménye a magyar klubok részvételéről a bajnokságukban.

A szlovák Pravda a második “magyaros” szezon előtt három meghatározó klub véleményét kérdezte a tavalyi tapasztalatokról és az idei várakozásokról. A HC Banska Bystrica, a Dukla Trencín és a HK Nitra képviselői hasonló meglátásokat fogalmaztak meg. Mindannyian úgy érzik: a jégen hozzátett a színvonalhoz a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék is, és emellett financiálisan sem jártak rosszul a szlovák csapatok. Ami a legnagyobb csalódást okozta nekik, az a szerény érdeklődés volt. Ezt különösen Budapesttel kapcsolatban fájlalták, de nem láttak zsúfolt házakat Miskolcon sem.

“A bajnokság új impulzusokat kapott, új csapatok érkeztek más stílusú jégkoronggal. Nyilvánvaló volt, hogy ambiciózusak, fejlődni akarnak, légiósokkal és honosított jégkorongozókkal álltak fel, ebből a szempontból minőséget hoztak” – mondta a lapnak Juraj Koval, a háromszoros bajnok Besztercebánya elnöke. Branko Radivojevic, aki tavaly még játékosként testközelből tett szert tapasztalatokra, újdonsült trencséni általános igazgatóként így fiogalmazott: “Mind a két csapatban kiváló kanadaiak szerepeltek a jó magyar jégkorongozók mellett, így színvonalas mérkőzéseket vívtunk velük. Különösen a MAC imponált nekem, amely egyszerű és gyors jégkorongot játszott.” A nyitraiak nemcsak a jégen észrevételeztek pozitívumokat, hanem a kasszában is, hiszen a magyar klubok csatlakozásához kapcsolódó befizetések éreztették a költségvetésekre gyakorolt pozitív hatást. “Ez nagyon értékes forrás volt számunkra” – ismerte el Tomas Chrenko általános igazgató.

A pozitívumok ennyiben foglalhatók össze a Pravda írása szerint. “Szlovák bajnokokként érkeztünk Budapestre, így joggal gondolhattuk, hogy az egekbe szökik irántunk az érdeklődés. Tévedtünk. A második fordulóban játszottunk a MAC-cal, a nézők talán háromszázan lehettek. Bizonyára mindannyian a játékosok családtagjai és ismerősei voltak” – búslakodott Juraj Koval. A besztercebányai klubvezető annyiban téved, hogy a mérkőzésre a harmadik fordulóban került sor, ennél pár százzal többen voltak a szurkolók, és nem is mindannyian voltak családtagok, de el kell ismernünk: a MAC-nak valóban nem sikerült jelentős számú nézősereget toboroznia. Hasonlóak Radivojevic meglátásai is: “Budapesten nagyon komoly problémák vannak az érdeklődéssel. Van egy 2500 férőhelyes gyönyörű csarnokuk, de az nem sokat ér, ha csak néhány százan lézengenek benne. Miskolcon sem tülekednek a helyekért a drukkerek. Kár.” Tomas Chrenko hozzáfűzni valója: “Mind a két csapat létesítménye szép, de az érdeklődés irántuk nem számottevő. Hadd fogalmazzak így: ha nem lenne az anyagi hozzájárulásuk, nem sokat adnának a ligának.”

Abban is egyetértettek a sportvezetők, hogy plusz haszonnal nem járt eddig az együttműködés. Ők nem tudnak olyan piaci szereplőkről sem, amelyek kihasználták volna az esélyt, hogy a szomszédban is megvethessék a lábukat a jégkorongon keresztül. Szigorú következtetést vont le innen kindulva a besztercebányai elnök: “Marketingszempontból nem léptünk előre. Nem találtunk partnert Magyarországon. Érvényes megállapodásunk van arról, hogy a MAC és a DVTK még egy vagy két évig az Extraligában marad. Ez gazdaságilag hajt némi hasznot, de nem vagyok benne biztos, hogy megéri. A jövőben a saját utunkat kell járnunk, nem az a feladatunk, hogy a magyar jégkorongot fejlesszük.”

A cikk kitér arra, hogy az elmúlt hónapokban felmerült az Extraliga további bővítésének kérdése, de végül csak annyi történt, hogy a KHL-ből kiebrudalt Slovan Bratislava visszatért. De téma-e még, hogy további határon túli klubok csatlakozzanak? “Világossá kell tenni, hogy származhatnak-e ebből kézzelfogható előnyök. Enélkül nem támogatom az ötletet” – szögezte le Koval. Radivojevic más irányba terelte a témát: “Régóta egy közös cseh–szlovák bajnokságról álmodom. Ez óriási dolog lenne, de valószínű, hogy soha nem lesz belőle semmi.” Ez ügyben a nyitraiak realistábbak: “Egyelőre elegendő lesz, ha 14 csapatosra bővül az Extraliga – összegezte Tomas Chrenko. – A 13 nem a legszerencsésebb szám. A konkrét kérdésre is válaszolva: ha erős csapatok csatlakoznak hozzánk, az csak a javunkra válhat.”

A szlovák bajnokság 2019/2020-as idényében a Slovan érkezésével 13 csapat közd a playoffért és a bajnoki címért. Miként azt nemrégiben megírtuk, 2020/21-ben viszont már 14-en lesznek. Ezt az idei kiírás értelmében úgy oldják meg, hogy a szeptemberben kezdődő szezon végén nem lesz kieső, a szlovák másodvonal legjobbja pedig osztályozó nélkül feljut a legjobbak közé.

macbby201809

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 19., csütörtök
VB 15:20 GBRUSA 0-3VÉGE
VB 17:00 GERDEN 1-0VÉGE
VB 19:20 CZELAT 5-1VÉGE
VB 20:30 CANKAZ 6-3VÉGE
május 20., péntek
VB 15:20 GBRFIN 0-6VÉGE
  • SPORT 1
VB 15:20 GERITA 9-4VÉGE
VB 19:20 KAZSVK 3-4VÉGE
VB 19:20 LATAUT 4-3 BVÉGE
május 21., szombat
VB 11:20 DENFRA 3-0VÉGE
VB 11:20 USASWE 3-2 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 15:20 AUTFIN 0-3VÉGE
VB 15:20 CANSUI 3-6VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 ITASVK 1-3VÉGE
VB 19:20 NORCZE 1-4VÉGE
május 22., vasárnap
VB 15:20 GBRLAT 3-4VÉGE
VB 15:20 KAZGER 4-5VÉGE
VB 19:20 SUIFRA 0-0ÉLŐ
VB 19:20 SWENOR 0-0ÉLŐ
  • SPORT 1
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 
VB 15:20 USACZE 
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 
VB 19:20 CANDEN 
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 
VB 11:20 SWELAT 
VB 15:20 SVKDEN 
VB 15:20 USANOR 
VB 19:20 CANFRA 
VB 19:20 FINCZE 
  • SPORT 1
Partnerünk
Archívum