Az én példaképem a washingtoni Tom Wilson

 

Kónya Krisztián egy svédországi szezont követően ismét Ausztriában jégkorongozhat.

A 18 éves Kónya Krisztián 2015-ben igazolt a MAC-ból külföldre, sok más fiatal magyarhoz hasonlóan ő is Gáspár Péter révén került a linzi utánpótláscsapatba: ?Eredetileg a Vienna Capitalshez szerettem volna igazolni, de ott nem tudtak elég játékidőt garantálni számomra, az alsó két sorban kellett volna játszanom, így kerültem Linzbe, ahol három szezont húztam le? ? idézte fel blogunknak a támadó.

Kónya 2017/18-as szezonja remekül sikerült, saját korosztályában, az EBJL-ben 2,3 pontot átlagolt meccsenként, ám csapata messze volt a rájátszástól. Tavaly nyáron váltásra adta a fejét, a legmagasabb svéd U18-as ligában szereplő Wings HC Arlandához szerződött: ?Az ügynökömön keresztül sikerült Svédországba kerülnöm. Szerettem volna előrébb lépni, nem éreztem elég színvonalasnak az osztrák bajnokságot. A nyár remekül sikerült, az első három felkészülési mérkőzésen 5 pontot szereztem, felvittek az U20-as csapathoz is, azonban az egyik meccsen megsérült a hátam, ami miatt 3 hónapos kihagyásra kényszerültem.?

A kiváló fizikai adottságokkal rendelkező csatár csak november végén térhetett vissza, az alapszakaszban mindössze 6 mérkőzést játszott. A Wings a 12 csapatos keleti csoport kilencedik helyén végzett, így az alsóházban folytatta, ahonnan csak a legjobb kvalifikálhatja magát a rájátszásba. Kónya a középszakaszt végigjátszotta, végül 4 ponttal zárta az idényt: ?Miután visszatértem a sérülésből, nem kerülhettem rögtön vissza az első sorok egyikébe, visszaszokás céljából a negyedikben kaptam helyet. Nagyon komoly a szint a svéd ligában, sokat tanultam. Elégedett vagyok a középszakasszal, bár a pontok nem jöttek úgy, ahogy szerettem volna, sokszor nem is volt szerencsém. A csapatunkat rengeteg sérülés sújtotta, fontos játékosok dőltek ki, így nem tudtuk megszerezni az alsóház első helyét, pedig természetesen ez volt a célunk.?

konya2

Bár több nemzetközi tornán is pályára lépett már a magyar utánpótlás-válogatottakban Kónya, világversenyre még nem került ki, a tavaszi ifjúsági világbajnokság előtt is a keretszűkítés áldozata lett. Augusztus elején személyes okok miatt nem lehetett ott a juniorválogatottal az amerikaiak elleni találkozón sem, de a szerdán kezdődő karlstadi Superchallenge-re már az U20-asokkal tartott: ?Svasznek Bence szövetségi edző tavasszal világosan elmondta, a túl rizikós játékom miatt nem visz magával a világbajnokságra. Az én példaképem a washingtoni Tom Wilson, hozzá hasonlóan rengeteg testjátékot, ütközéseket alkalmazok, amiben benne rejlenek az esetleges kiállítások. Próbálok dolgozni ezen az oldalamon, hogy minél kevesebb felesleges büntetést kapjak, szeretnék a csapat hasznára válni. Komoly torna a Superchallenge, jó lesz ismét visszatérni Svédországba, lesz pár ismerősöm. Szeretnék odaférni a decemberi junior-világbajnokságra is.?

A játékos csak ideiglenesen tér vissza Svédországba, a nyári felkészülését ugyanis ismét Ausztriában töltötte, ahol minden bizonnyal marad is. ?Amikor áprilisban visszatértem edzeni a linzi csapathoz, leültünk beszélni az edzőkkel. Szóba került, hogy a klub csapatot indít az Alpesi Ligában, és ott számítanának rám. Svédországban nem tudtam volna olyan jó helyre kerülni, amilyet szerettem volna, ezért jöttem haza Linzbe a családomhoz. A felkészülést a Steel Wings Linzcel kezdtem, a barátságos meccseken neves csapatokkal mérkőztünk, játszottam a kazah Jertisz Pavlodar ellen is. Bár nagyarányú vereségeket szenvedtünk, ezek a csapatok simán az Alpesi Liga legjobbjai között lennének, nekünk pedig át kell szoknunk a nagyobb tempóra. Még nincs aláírva a szerződésem a szezonra, de a vezetőség számol velem. Nem lesz könnyű jó helyet kiharcolnom a csapatban, mert sok a jó osztrák játékos, akik mind oda szeretnének érni majd az EBEL-csapatba is. A ligán belül nem lesz meghatározó csapat a mienk. A klubvezetés az egyéni fejlődésre teszi a hangsúlyt, szoktatni szeretné a fiatalokat a felnőttbajnoksághoz.?

Ha Kónya Krisztián aláír a Steel Wings Linzhez, ő lesz az osztrák?olasz?szlovén liga harmadik magyar légiósa, a feldkirchi Fekete Dániel és a Klagenfurt II-höz kölcsönadott Szabad Kevin után.

konya

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum