Komoly terveik vannak a siket hokisoknak

 

A nehéz körülmények nem tántorítják el őket kedvenc sportjuktól.

A magyar siket jégkorong megtette a kezdeti lépéseket, és ezt néhány lelkes hokifanatikus indította el. “A kisfiam 3 éves kora óta jégkorongozik, és mivel minden edzésre és meccsre elkísérem, beleszerettem ebbe a sportágba ? mesélte blogunknak Mártonffy Máté, a Magyar Hallássérült Jégkorong sportszakágvezetője. ? Mivel a barátaim, a környezetemben lévő emberek és persze az én életemben is kiemelkedő szerepet játszik a sport, úgy gondoltuk, kipróbáljuk magunkat a hokiban. Az első jeges edzéseinket 2015 végén tartottuk, akkor még csak öten voltunk, de azóta bővült a csapatunk. A háttérben sokan segítettek, segítenek a mai napig a szervezésben. Először Balogh Zoltán, majd Pindák László volt az edzőnk. A játékosok egy része már sportolt korábban, én vízilabdáztam, van, aki focizott a Siketek Sport Clubjában, de akadnak siketlimpiai aranyérmesek más sportágból. A jelentkezők között olyanok is voltak, akik még nem sportoltak egyáltalán, de tetszett nekik a jégkorong és a közösség. Szájról szájra terjedt a hírünk, régi sportbarátok, más egyesületben hokizók is jelentkeztek. Most már komolyabb célokat is kitűzhetünk magunk elé.”

Legutóbb 2018 márciusában írtunk a siket jégkorong-válogatottról, amikor a magyar hokilegendák segítettek új tagokat toborozni közéjük. Milyen hatása volt a videónak, jelentkeztek-e új játékosok? “Jó páran jelentkeztek, nagy segítség volt ez a toborzás a hokilegendák részéről, amit ezúton is köszönünk. Természetesen a mai napig várunk minden régi-új hokist, akiknek nem megfelelő a hallásuk” ? válaszolta Mártonffy.

Az első komoly nemzetközi versenyre nem kell már sokat várniuk. “Az Olaszországban megrendezésre kerülő idei siketlimpiára még nem nevezünk, viszont 2020 áprilisában Csehországban, Brünnben tartják az Európa-bajnokságot, amelyen először fogunk szerepelni mint magyar hallássérült jégkorong-válogatott. A következő siketlimpián, 2023-ban már elindulunk, de előtte lesz még világbajnokság is Kanadában, Vancouverben, ezen is szeretnénk részt venni. Eddig háromszor rendeztük meg a nemzetközi hallássérült jégkorongtornát a Ferencváros utánpótlás-jégpályáján, az MJSZ támogatásával, az idén következik a negyedik. Ugyancsak háromszor mérkőztünk Csehországgal barátságos mérkőzésen a Tüskecsarnokban. Azon kívül hazai pályán minden évben szerveztünk jégkorongtornát.”

siketek

A siket játékosoknak egyelőre egy klub nyújtott segítő kezet. “Most a Ferencváros pályáján edzünk hetente háromszor, de nemrégiben lehetőséget kaptunk plusz heti egy tréningre a Tüskecsarnokban is a válogatott játékosaink számára. Bajnokságban nem szerepelünk, anyagi forrás nincs erre. Jelenleg ugyanis csak a Ferencváros foglalkozik a hallássérült-jégkoronggal, a csapatunk 20 tagú. Szeretnénk, ha más egyesületben is lehetne jégkorongoznunk, de ez nem rajtunk múlik.”

Bár a körülmények nem könnyűek, mégis azon dolgoznak, hogy minél többen sportolhassanak. “A tavalyi év végén elindult a jégkorongprogram a hallássérült gyerekek részére ugyancsak a Ferencvárosnál, jelenleg 13 hallássérült és 3 halló gyerek van a csapatban. Ott is várjuk az új hallássérült és egészséges gyerekeket az edzéseken. A nemzetközi kapcsolatok építése más országok siket és hallássérült csapataival már három éve működik, úgy érzem, jó irányba tart. Terveinkben szerepel komolyabb hallássérült jégkorongtornákon való részvétel. Hosszabb távon szeretnénk, hogy a magyar hallássérült jégkorong-válogatott csapatnak legyen utánpótlása. Nagyon köszönjük az eddigi támogatást a Magyar Jégkorong Szövetségnek, a Ferencvárosnak, a többi támogatónknak, az Omnitex Kft.-nek, a SignCoders Kft.-nek, az MHSSZ-nek, a Békás Hallás Centrumnak és másoknak.”

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum