Vértes: Ez az év megtanított leszegett fejjel járni

   

Az amerikai ifisták ellen fél év kihagyás után 4 gólpasszal tért vissza a jégre Vértes Nátán, aki komplexebb hokisnak érzi magát, mint valaha.

Vértes Nátán tavaly nyáron elhagyta az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémiát, és a finn HPK utánpótláscsapatához szerződött. Az akkor még csak 18 éves játékos első ízben próbálta ki magát külföldön: „A szívem és a lendület vitt előre, de nehéz volt elszakadni az Akadémiától, a csapattársaimtól. Rendszeresen beszélek velük, támogatnak, ez nagyon jólesik. Ez az év megtanított leszegett fejjel járni. Nehezen indult, félre kellett tennem azt az eredménykényszert, ami kiskorom óta bennem volt. El kellett fogadnom, hogy itt nem lesz 50 pontos szezonom. A felkészülési mérkőzéseken sorra lőttem a gólokat, a szezon elején még azt gondoltam, akár könnyű dolgom is lehet. Viszont át kellett állnom a finn hoki ritmusára, megtanulni egy új szisztémát. Sok dolog nehezítette a szezonomat, otthonról ebbe nem sokan látnak bele. El kellett fogadnom, hogy ez a szezonom a tanulásról, és nem a pontgyűjtésről szól, ez egy újabb es sokkal magasabb lépcsőfok volt.”

Vértessel a HPK vezetősége alapvetően a juniorok között számolt, ám néhány felnőttből visszajátszó csapattársa miatt az U18-asok között is számításba vették. Az ifjúsági csapatban 11 mérkőzése volt, amelyeken 7 pontot termelt: „Korábban soha nem kényszerültem rá itthon, hogy védekezzek. A hoki számomra gyerekkorom óta a góllövésről szólt. De Juuso Nieminen, a tavalyi edzőm már a szezon elejétől rákényszerített a védőmunkára. Olyan sorokban játszottam, amelyeknek a védekezés volt az első számú feladatuk, így nem is tehettem mást, mint hogy tanuljak es alkalmazkodjak. Kihívások elé állítottak, de ennek örülök, később bárhol a hasznomra válhat mindez. Rá kellett jönnöm, hogy ez most egy olyan kaland, amiből nem azonnal, hanem később lehet profitálni. Nagy segítségemre van Dr. Fisher Miklós sportpszichológus, aki anno az olimpiára is felkészített.”

vertes2

Az elitligás HPK-nál, a finn Liiga aktuális bajnoki címvédőjénél hatalmas figyelmet fordítanak az utánpótlásra. A juniorcsapat idén a Nuorten SM-liiga negyeddöntőjéig jutott: „Napi három edzésünk van, reggelente egy technikai résszel kezdünk, amit Niko Kapanen korábbi NHL-es játékos tart, itt a koritechnikán és a gyors korongkezelésen van a hangsúly. Délután egy száraz, majd ismét egy jeges edzésre kerül sor, ahol inkább a taktikát gyakoroljuk. Bár tanulom a finn nyelvet, egyelőre angolul kommunikálok az edzésen a társaimmal. Büszke vagyok, hogy Otto Latvala és Valtteri Puustinen személyében két friss világbajnokkal játszhatok együtt.”

A tavaly novemberi U20-as négy nemzet tornán mutathatta meg először Vértes a magyar közönségnek, hogy mit tanult Finnországban. A mieink 3 meccsből kettőt megnyerve erős ellenfelek ellen húzták be a pesterzsébeti tornát: „Nagyon vártam, hogy hazajöhessek a válogatotthoz. Ott jöttem rá először, hogy milyen jó helyen vagyok Finnországban. A 3 meccsen 7 pontot szereztem, ami nagyon jó visszajelzés volt. Sajnos a torna utolsó találkozóján megsérültem, egy komolyabb vállműtét esélye is felmerült, de szerencsére nem volt rá szükség, így egy hónappal később újból jégen lehettem.”

Így a decemberi divízió 1/B csoportos junior-világbajnokságon ugyan nem 100%-os állapotban, de ott volt Vértes Nátán. A magyar csapat remekül kezdte a vb-t, ám végül csak a harmadik helyen végzett. Vértes 3 assziszttal vétette észre magát. Januárban aztán újból sérülés sújtotta: „Miután visszatértem Finnországba, újra eltört a gyógyulófélben lévő vállam. Egy korábbi operációnál behelyezett velőűrsín is elhajlott a csontban. Ismét komoly műtét eshetősége merült fel, de a magyar és a finn orvosoknak hála elkerültem. Az idei nyári felkészülésem alatt rehabilitációs programot kellett végeznem, az USA elleni augusztus 1-je mérkőzés előtt néhány nappal állapították meg, hogy helyrejött a csont, ismét játszhatok.”

vertes1

Vértes az új szezonra itthon készült, de persze a finnek előírásai szerint: „A HPK-tól 10 hetes jeges és száraz erőnléti felkészülésből jöttem haza. A nyár feladata elsősorban a vállam rehabilitációja és megerősítése volt, valamint az izom- és a tömegnövelés. Nem lassultam, az összes száraz felmérésen jobb eredményeket értem el, mint tavasszal, és bízom benne, hogy a pluszsúlynak köszönhetően sikerül elkerülnöm a sérüléseket is.”

A 2019/2020-as szezon már elindult a juniorok számára, az U20-as válogatott augusztus elsején az amerikai ifjúsági csapatot látta vendégül, és tisztesen helytállt. Az USA 6-4-re diadalmaskodott, a fél év kihagyást követően visszatérő Vértes minden hazai találatnál asszisztos volt: „Nagyon jól ment a sorunknak Papp Kristóffal és Péter Donáttal. Már az edzéseken is éreztük egymást, tudtuk vakon is, merre helyezkedik a másik, azzal viccelődtünk, hogy érezzük egymás szagát a jégen. Örültem, hogy sikerült belőnöm a büntetőmet a rávezetéseknél. A nyár során sokat edzettem együtt Halász Béni kapussal, ez a figura őt is megtréfálta. Érzem magamon a fejlődést, összetettebb, komplexebb a játékom, erősebb vagyok, mint egy éve ilyenkor. Lépésről lépésre kell haladnom, nem hagyhatok ki egyetlen lépcsőfokot sem.”

Bár már augusztus közepét írunk, egyelőre nincs publikus információ arról, hogy hol folytatja Vértes: „Finnországban, a HPK-val készülök a szezonra, de nehéz döntések sorozata előtt állok. Az USA elleni mérkőzés után érdeklődött utánam egy amerikai egyetem is. Most nagyon át kell gondolnom minden lépésemet, hogy merre tovább. A legjobb helyre kerültem a HPK-nál, örülök, hogy itt lehetek, ha egy hónapig még, ha egy évig, akkor is. A szívem viszont hazahúz.”

vertes3

fotók: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 21., szerda
U20 19:15 HUNLIF 4-6VÉGE
augusztus 22., csütörtök
U18 15:30 ITASVK 0-5VÉGE
U20 16:00 HUNVAX 1-4VÉGE
NŐI 18:00 HUNGER 1-5VÉGE
FEL 19:00 KOSMIS 4-2VÉGE
U18 19:00 HUNPOL 7-3VÉGE
augusztus 23., péntek
FEL 15:00 MISCRA 3-2VÉGE
U18 15:30 SVKPOL 3-1VÉGE
U20 15:45 HUNFRA 4-2VÉGE
FEL 16:30 AVSVSV 1-2VÉGE
FEL 17:00 STOUTE 1-10VÉGE
FEL 17:30 TRNVAS 2-1VÉGE
FEL 18:00 NITFTC 3-2VÉGE
FEL 18:00 TOPDEB 2-5VÉGE
NŐI 18:00 SUIGER 3-2VÉGE
U18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
augusztus 24., szombat
U18 12:00 POLITA 3-4 HVÉGE
U18 15:30 HUNSVK INFO
U20 16:15 HUNAUT INFO
FEL 16:30 AVSGRN 
NŐI 17:20 HUNSUI INFO
FEL 20:00 SHSMAC 
augusztus 25., vasárnap
FEL   AVS
FEL   MIS
U20   HUN
FEL 19:00 CRDMAC 
augusztus 27., kedd
FEL 18:00 PRBUTE 
FEL 18:30 FTCNZÁ 
Partnerünk