Már csak az oroszok állíthatják meg Kanadát

 

A tengerentúliak csak büntetőkkel verték a svédeket a Hlinka?Gretzky Kupa elődöntőjében, az oroszok simábban győzték le a finneket.

Kemény ellenfélre talált az eddig ellenállhatatlan ? a csoportkört 3 nagy különbségű győzelemmel, 21-1-gyel abszolváló ? Kanada a nem hivatalos U18-as világbajnokságnak is nevezett torna utolsó előtti játéknapján. Svédország az első harmadban kihasznált egy emberelőnyt, és megszerezte a vezetést Daniel Ljungman révén. Erre a torna gólkirálya, Cole Perfetti válaszolt, 35 másodperccel a második harmad kezdete után. A svédek nem estek kétségbe, a 25. percben visszavették az előnyt. Tíz perc elteltével ismét jött Perfetti. Mivel a harmadik harmadban nem esett gólt, következhetett a hosszabbítás, majd a büntetők. A szétlövés a két gólvágó, Ljungman és Perfetti között dőlt el. Az első öt között mindketten értékesítették a maguk lehetőségét, majd a hatodik körtől más nem is jutott szóhoz. Második próbálkozásaik kimaradtak, a harmadikat mindketten beverték. Jöhetett a negyedik körük ? összességében a nyolcadik ?, a svéd kihagyta, a tengerentúli beverte, Kanada 3-2 arányban nyert, és bejutott a szombati döntőbe.

A másik ágon is szorosan alakult az elődöntő Oroszország és Finnország között, legalábbis a harmadik harmad végjátékáig. Gyors gólváltás történt az első harmad második öt percében, ami után sokáig nem változott az eredmény. A csendet az oroszok törték meg az 52. percben, egy percen belül két gól volt közte, hárommal a rendes játékidő vége előtt három. A meccs hőse a mesterhármasig jutó Alekszandr Pasin volt, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett az orosz válogatott 4-1-es sikerében.

A délutáni meccseken a két házigazda lépett pályára. A csehek az amerikaiakat, a szlovákok a svájciakat fogadták az ötödik, illetve a hetedik helyért. A csehek rögtön az elején megszerezték a vezetést, majd a 11. percre már 2-0-ra mentek. Az USA-nak időbe telt, mire felvette a ritmust, de az 52. percben sikerült egyenlítenie. Az öröm nem tartott sokáig, 17 másodperc múlva ismét a cseheknél volt az előny. Az amerikaiak küzdeni tudását dicséri, hogy két és fél perccel a vége előtt másodszor is egalizáltak, így jöhetett a tízperces hosszabbítás. Ennek során emberelőnybe kerültek a csehek, amit a 7. percben gólra váltva 4-3-as győzelmet arattak.

Mindeközben Pöstyénben Szlovákia nem kezdett ilyen jól, 7 perc elteltével Svájc 2-0-ra vezetett. Ettől azonban a hazaiak nyugodtak meg, akik a harmad felénél szinte számolatlanul kezdték el lődözni a gólokat, 27 perc alatt ötször mattolták a svájci védelmet, így a második szünetben 5-2-es előnnyel mehettek az öltözőbe. A helvétek elképesztő hajrával indították az utolsó húsz percet, a harmad felére feljöttek egy gólra. Lendületüket az 54. percben törte meg északi szomszédunk, ekkor kétgólosra nőtt a különbség. Svájc kapaszkodott, kisvártatva be is talált, ám a végén nem jött össze az egyenlítés, ehelyett az utolsó percben a szlovákok lőttek még egy gólt, kialakítva a 7-5-ös végeredményt.

Az idei Hlinka?Gretzky Kupán tehát Csehország végzett az ötödik helyen, az USA lett a hatodik, Szlovákia a hetedik, Svájc a nyolcadik. A bronzéremért skandináv rangadót láthatnak a nézők, Finnország játszik Svédországgal, míg a döntőben Kanada csap össze Oroszországgal. Az elődöntőben a tavalyi finalista svédek alaposan feladták a leckét Kanadának, hajszálon múlt, hogy nem ők játsszák a döntőt. Érdekes lesz látni, hogy mire mennek a juharlevelesek a csoportkörben a svédeket 3-0-ra verő oroszok ellen. Az oroszok fő feladata kézenfekvő ? noha ez még senkinek sem sikerült ?: semlegesíteniük kellene a Perfetti, Lapierre duót, amely kimagaslót nyújt ezen a héten. Négy meccs után 9-9 ponttal vezetik a kanadai táblázatot, Perfetti 7 gólt lőtt, Lapierre 6 gólpasszt adott.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum