Magyarország?Egyesült Államok 4-6

   

A magyar juniorok gólgazdag meccset játszottak az amerikai U18-as válogatottal, amely remek hajrájának köszönhetően megnyerte a találkozót.

A magyar juniorválogatott a gyakorlatilag telt házas újpesti jégcsarnokban fogadta az amerikai U18-as csapatot a 2019/20-as jégkorongszezon indításaként. Még egy perc sem telt el, máris emberhátrányba kerültek a mieink, ám ezt különösebb nehézség nélkül kivédekezték. Fél perc múlva megfordult a felállás, de az eredmény ugyanaz lett, sőt Biondi szép egyéni akció végén közelről lőtt, Márkus mamuttal védett. A magyar U20-asok bátran támadtak, Purcellnek is akadt védeni valója. Hullámzó játék alakult ki, mindkét oldalon kisebb helyzetekkel. A 10. percben gyors 2 az 1 elleni magyar kontra futott végig a pályán, de Mesterházy lövését bravúrral védte az amerikai kapus. Fél perc múlva második emberelőnyét már gólra váltotta a magyar csapat: szépen kipasszolt figura végén Péter passzolt közelről a kapuba (1-0). Gyorsan jött a válasz: 25 másodperc múlva Gaffney szerzett korongot a támadóharmadban, majd kilőtte a hosszú sarkot (1-1). A 13. percben jött a következő amerikai fór, ezt ők is kihasználták, egy szép háromszögelés után Hanas egy méterről pofozta a korongot a hálóba (1-2). A gól kicsit megfogta a mieinket, átvette a játék irányítását a tengerentúli gárda. A küzdelem főként a magyar kapu előtt zajlott, Márkus kapott is lövést bőven, ám ezekkel nem akadt nagy gondja, így az első szünetig már nem változott az eredmény.

A második játékrész elején gyorsan sikerült egyenlíteni: 42 másodperc elteltével Vértes remekül tört be a támadó harmadba, a védőjétől szorongatva lőtt, a korong kipattant a kapusról, Papp közelről nem hibázott (2-2). Rögtön ezután újabb amerikai kiállítás került a jegyzőkönyvbe, de ebben a fórban nem sikerült veszélyes helyzetet kialakítaniuk. Azonos létszámban először még kiegyenlített játék folyt, ám nem sokkal később ismét az amerikaiak kezdtek dominálni. Ez azt is jelentette, hogy Márkusnak is megszaporodtak a feladatai, ezeket azonban jól látta el. A harmad derekán komoly nyomás alá került a magyar kapu, amit tetézett az is, hogy emberhátrányba kerültünk, ám ebből pár másodperc múlva 4 a 4 elleni játék lett. Ebben Hayes óriási kapuvasat lőtt, de akadtak még meleg pillanatok a hazai ketrec előtt. A nyomás a 33. percben érett góllá, amikor Kelly a hátsó palánktól adott középre, az érkező Beck pedig nagy erővel lőtt a magyar kapuba (2-3). Egy perccel később Hadobás kék vonalas lövése akadt el a kapus előtti tömegben. A 36. percben Péter ment el a bal szélen, jól passzolt keresztbe, de Papp rosszul találta el fonákkal, odalett a helyzet. Az újabb magyar emberelőnyben voltak ugyan helyzetek, ám ezek kimaradtak.

A harmadik harmad rosszul kezdődött a magyar csapat számára. Alig telt el 22 másodperc, amikor Hanas gyönyörű egyéni akciójára egy fonák emeléssel tette fel a koronát (2-4). Fél perc múlva Kovács és Hayes akaszkodott össze a magyar kapu előtt, így újabb 4 a 4 elleni játék következett, amelyben a meccs felénél beállt Gönczi óriási bravúrokat mutatott be. Ezek közül is kiemelkedett az a védése, amikor két amerikai támadó vitte rá a korongot, de nem tudtak túljárni az eszén. A következő ellentámadásban már mi szépítettünk, miután Papp a bedobókörről ragasztott óriási bombát a vendégkapuba (3-4). A 48. percben 7 másodperc alatt használtak ki egy előnyt a magyar juniorok: Péter oldalról cselezte be magát középre, majd felvarrta a pakkot a rövid felső sarokba (4-4). A szurkolók öröme azonban ? látszólag ? csak két percig tartott, ekkor ugyanis egy kapu előtt kavarodás végén Estapa találta meg leghamarabb a korongot, és egy méterről a kapuvas alá emelt, ám a játékvezetők végül nem adták meg a találatot. Sajnos ami késett, az nem múlt: az 50. percben emberelőnyben Ellis oldalról bevette Gönczi kapuját (4-5). Jól küzdött a magyar csapat, voltak is helyzetei, ám mégis a vendégek növelték az előnyüket az 56. percben. A hátsó palánkról lecsorgó korongot Estapa felvette az ütője tollára és lacrosse-gólt lőtt (4-6).

A rendes játékidő letelte után a csapatok még öt percig a jégen maradtak, gyakorolni 3 a 3 elleni játékot. Ebben Gönczi nagy védései mellett Bushy felső vasa, illetve egy magyar 2 az 1 elleni kontra volt a legnagyobb esemény. A hab a tortán a büntetőpárbaj volt, amelyben amerikai részről Gaffney és Kirwan, magyar oldalról Vértes talált be.

A magyar juniorválogatott kitűnően helytállt amerikai ellenfelével szemben, komoly karaktert mutatva kétgólos hátrányból is egyenlített, de a hajrá a vendégeknek sikerült jobban.

hun20usa18

fotó: TSH Photo

A magyar juniorválogatott kerete:

Név Szül. év Klub
Kapusok
Gönczi Lajos 2000 DEAC
Márkus Levente 2000 UTE
Hátvédek
Bogesic Vedran 2001 MAC
Dóczi Zsombor 2001 MAC
Farkas Botond 2001 Vasas
Gáspár Levente 2001 UTE
Hadobás Zétény 2003 Wings (SWE)
Horváth Milán 2001 Fehérvári Titánok
Kudor Bendegúz 2000 MAC
Pokornyi Dávid 2000 UTE
Seregély Máté 2000 Minnesota Wildernes (USA)
Csatárok
Almási Márk 2000 Fehérvári Titánok
Béres Boldizsár 2001 UTE
Dézsi Bence 2000 Fehérvári Titánok
Kovács Alex 2000 Fehérvári Titánok
Kovács Sebestyén 2000 UTE
Kozma Ferenc 2001 DEAC
Mesterházy Bálint 2001 Okanagan (AUT)
Mihalik András 2003 Toronto Titans (CAN)
Papp Kristóf 2001 Madison Capitols (USA)
Péter Donát 2000 Augsburg (GER)
Rácz Kristóf 2000 Vasas
Rétfalvi Kristóf 2001 IOGJA
Vértes Nátán 2000 HPK (FIN)

Szövetségi edző: Vas Márton
Edzők: Horváth András, Kiss Dávid
Kapusedző: Székely Csaba
Fizioterapeuta: Berkes Brigitta
Felszerelésmenedzser: Speier Kálmán
Sportpszichológus: Németh Gergely
Csapatvezető: Végh Benedek

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum