Jim Paek szerint rossz irányba tart a koreai hoki

 

A három profi koreai klubcsapatból egy visszalépett az Ázsia Ligától, miközben a nemzetközi bajnokság léte is megkérdőjeleződött.

Eggyel csökken az Ázsia Liga csapatainak száma. A tavasszal véget ért idényben még nyolc csapat küzdött egymással a bajnoki címért, négyen Japánból, hárman Koreából, egy Oroszországból. Menet közben azonban a Nippon Paper papíripari konszern bejelentette, hogy megvonja a támogatást az általa szponzorált Nippon Paper Cranestől. Ezzel a csapat jövője bizonytalanná vált, a liga másik három japán klubja – az Oji Eagles, a Tohoku Free Blades és a Nikko Ice Bucks – pedig ezt látva azt mérlegelte, hogy visszalép az Ázsia Ligától, és egy új hazai bajnokság szervezésébe kezd. Az indokok között szerepelt a külföldi mérkőzések óriási utazási költsége, valamint az, hogy a liga vonzereje jelentősen csökken, miután kevesebb ellenfél és mérkőzés jut a csapatoknak és szurkolóiknak. Áprilisban ugyanakkor a Cranes drukkerei mégis fellégezhettek: létrejött az East Hokkaido Cranes, amely átvette a csapatot a Nippon Papertől és benevezte a ligába.

Ez ugyanakkor csak egy problémát oldott meg, mivel koreai részről mindenképpen távozik egy csapat. Nagyjából a Nippon Paper döntésével egy időben a koreai High 1 menedzsmentje is úgy döntött, nem nevez az Ázsia Liga következő idényére. A japánokkal ellentétben itt nem érkezett megmentő. A menedzsment tervei szerint a profi csapatot feloszlatják, és kizárólag hazai játékosokkal szervezik újjá. Egyúttal egy hazai bajnoki sorozat megszervezését is kezdeményezték. A High 1 ügyével a koreai szövetség (KIHA) vezetése is foglalkozott július eleji válságtanácskozásán, annál inkább, mert az átalakulás decemberi bejelentését követően a klub semmilyen formában nem vette fel a kapcsolatot hivatalosan a szövetséggel. A tanácskozáson abban egyeztek meg, hogy kidolgoznak egy cselekvési tervet annak érdekében, hogy azok a játékosok, edzők és a személyzet egyéb tagjai, akik nem tudnak új szerződést kötni, továbbra is a sportágban tudjanak maradni. Ha a High 1 valóban feloszlik, akkor a koreai jégkorongban csupán két komoly klubcsapat marad, az Anyang Halla és a Daemyung. A szövetség értékelése szerint ezzel az amúgy is ingatag alapokon nyugvó korai jégkorongsport súlyos csapást szenvedne el. Ezért mindent megtesznek annak érdekében is, hogy legalább egy hazai ligában sikerüljön életben tartani a csapatot.

Mindehhez tudni kell, hogy Koreában és Japánban a mi fogalmaink szerinti hazai bajnokság nem létezik. Az országos bajnokság inkább hasonlít egy kieséses kupasorozathoz, amelyben minden klub elindulhat, amely a szövetség tagja. A két országban az egyetlen ligarendszerű versenysorozat, amely egész éven át tétmérkőzéseken foglalkoztatja a játékosokat, az Ázsia Liga. “Nem adhatjuk fel, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek veszélyeztetik a jégkorongsport koreai létét” – zárta a tanácskozás végén kiadott közleményét a KIHA.

A helyzet megszólalásra késztette a felnőtt és a junior válogatottat vezető kétszeres Stanley Kupa-győztes szövetségi kapitányt, Jim Paeket is. Paek egy egyhetes közös koreai–kazah edzőtábort követően nyilatkozott. “Azt vártam a pjongcsangi olimpiát követően, hogy a jégkorong erősödni fog Koreában, de az események pont az ellenkező irányba tartanak” – mondta. A beszámolók szerint meglehetős indulattal beszélt minderről, nem takarékoskodva a kemény szavakkal sem. “Úgy érzem, azt a rengeteg pénzt, időt, energiát és áldozatot, amelyet az olimpiai felkészülés jegyében hoztunk a koreai jégkorongért, egyszerűen kidobjuk az ablakon. Az elmaradásunk a fejlett hokiországokhoz képest több mint egy évtized. Hogy hidaljuk át ezt a különbséget, ha egy játékosnak mindeközben két évre még a hadseregbe is be kell vonulnia?” Paek feladata most az, hogy megszerezze csapatával az indulás jogát a 2022-es pekingi téli olimpián is. “Azt gondoltam, az olimpia után több középiskolai, egyetemi és klubcsapat lesz, nő a játékosok és a szurkolók száma. Azt vártam, hogy előrelépünk, de a valóság ennek az ellenkezője. Lehet, hogy a várakozásaim voltak túlontúl magasak.”

“Nem lehet örökké mindent a körülményekre fogni – folytatta a kapitány. – Megoldást kell találnunk arra, hogy reményt tudjunk adni a játékosoknak, ahelyett, hogy a realitásokról papolnánk.”

Ennek jegyében szervezett a KIHA a kazah szövetséggel közösen edzőtábort. Ezen koreai részről a junior, illetve a felnőtt válogatott nagy része vett részt, míg a kazahokat egy a hazai bajnokságban szereplő klubcsapatokból verbuvált, jobbára fiatalokból álló csapat képviselte. A két válogatott összesen ötször mérkőzött egymással, és Paek elégedett lehetett fiai teljesítményével, hiszen 4-szer nyertek. A sorozaton koreai szempontból az alábbi eredmények születtek: 5-4, 7-4, 1-7, 3-2 bü., 6-3. ”Jó volt látni a fiatal játékosainkban rejlő potenciált” – kommentálta a sorozat eredményét a kapitány. Korea juniorválogatottja két osztállyal a magyar alatt, a divízió 2/B csoportban érdekelt, és 2020 januárjában hazai jégen, a közös edzőtábornak is helyet adó Gangneungban játszik a feljebb jutásért.

hunkor-ml-2019-2

fotó: Mudra László/MJSZ

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 20., hétfő
U21 19:15 UTEDAB 5-4 HVÉGE
január 21., kedd
ELF 17:30 SCCBRA 1-3VÉGE
ELF 18:00 DABDEB 3-1VÉGE
ELA 18:10 VASHKB 3-7VÉGE
EXL 18:30 MISDUM 1-2VÉGE
    • DIGI SPORT 3
EXL 19:00 MACDTR 3-6VÉGE
U21 19:40 KMHPHC 6-3VÉGE
január 22., szerda
U21 18:00 MACETO 6-2VÉGE
U21 18:15 MISAVS 0-3VÉGE
U21 19:40 FTCKMH 0-9VÉGE
január 23., csütörtök
ELF 17:30 BRAFTC 4-5 HVÉGE
ELA 18:30 TITHKB 4-2VÉGE
ELA 18:40 VASGYE 0-2VÉGE
U21 19:25 UTEPHC 3-1VÉGE
január 24., péntek
ELF 17:30 SCCFTC 
EXL 18:30 NZÁMIS 
EXL 19:00 MACLMI 
EBEL 19:15 AVSRBS 
    • DIGI SPORT 2
január 25., szombat
U18 13:00 SZGDAB 
ELA 17:30 TITVAS 
ELA 18:30 UTEGYE 
U18 19:10 MISUTE 
U18 19:30 ÓHAKMH 
január 26., vasárnap
U21 15:40 AVSDHK 
EXL 17:00 SBAMIS 
EXL 17:00 ZVOMAC 
U21 18:05 MISMAC 
ELF 18:30 DEBDAB 
U21 18:40 PHCKMH 
U21 19:00 ETOVAS 
Partnerünk