A Sabres elcserélte Alexander Nylandert Jokiharjuért

 

A Buffalo folytatja az építkezést, amelyben fontos elem lehet a tehetséges finn hátvéd.

Két első körben draftolt játékos váltott klubot az NHL-ben, amikor a Buffalo Sabres megszerezte Henri Jokiharjut a Chicagótól, de cserébe kénytelen volt megválni Alexander Nylandertől. Jokiharju még csak egy szezonon van túl, de máris kétszer annyi NHL-meccse van, mint Nylandernek, aki 2016-ban az első kör 8. helyén kelt el, szemben a finn egy évvel későbbi 29. pozíciójával. A svéd-kanadai kettős állampolgár Nylandernek tavaly 12 meccs jutott, ezeken 4 pontot szerzett, közben az AHL-es Rochesterben 49 meccsen 31-et ért el. Ezzel szemben Jokiharju első szezonjában 38 meccsig jutott és 12 gólpasszt adott. Nylanderben sokkal többet láttak a szakemberek, mint amennyit eddig kihozott magából, talán Chicagóban új impulzusokra lel. A finn legjobb teljesítményét a tavalyi junior-világbajnokságon hozta, ahol az aranyérmes csapat egyik legjobbja volt, 7 meccsen 2 gólt és 5 pontot szerzett. Fiatal kora ellenére van már aranyérme felnőtt vb-ről is, oszlopos tagja volt a meseszerű sztorit produkáló idei válogatottnak.

Az általános megítélés szerint a csere egyértelmű nyertese a Buffalo, amely továbbra is apránként erősíti keretét a jövő évi nagytakarítás előtt, amikor egyszerre 9 játékosának jár le a szerződése. A The Athleticben a témában jártas szakértők kiemelték, Chicagóban hagyománya van annak, hogy a tehetségre fogadnak, még akkor is, ha ennek megvannak a kockázatai. Ha ez így is van, ez Dale Tallonnak szemmel láthatóan jobban ment, mint utódjának, Stan Bowmannek. A Florida jelenlegi általános igazgatója 2010-ig dolgozott a Blackhawksnál, ő teremtette meg a dinasztikus csapat alapjait, Bowman ezzel szemben inkább a mellényúlásairól híres. A Complete Hockey News portál összeszedte Bowman választásait 2010 óta, és bár a draft mindig lutri, az összkép így sem fényes: a 2010 óta az első körben draftolt játékosok közül lényegében egy sem játszik már a csapatban.

A csere után a szurkolók sem kímélték Bowmant. Többek szerint egyszerűen összekeverte a két Nylandert, ami persze túlzás, bár meg kell jegyezni: ez sem volna példa nélküli. Amikor 2008-ban a Toronto négyéves, 14 millió dolláros szerződést kötött a 29 évesen is mindössze 94 NHL-meccsnél tartó Jeff Fingerrel, az általános közvélekedés szerint az lehetett mögötte, hogy Cliff Fletcher összetévesztette a coloradói játékost annak csapattársával, Kurt Sauerrel. Más kérdés, ha nem keveri őket össze, akkor sem jártak volna sokkal jobban, hiszen Sauer a következő idényben megsérült, majd három szezonban mindössze egy meccset játszott, mielőtt visszavonult volna.

Visszatérve a jelenlegi cserére, érdemes várni az ítélethozatallal legalább egy-két szezont. Nylander kiváló választás lehet a harmadik sorban és a második emberelőnyös sor játékmestereként is. Bár nem túl gyors játékosról van szó, kiválóan lát a pályán, elképesztő passzokkal képes helyzetbe hozni társait, és a lövése sem rossz.

Ezzel szemben Jokiharju kapcsán inkább a fizikai paraméterei miatt aggódnak, hiszen 183 centijéhez mindössze 87 kiló társul. Az ő erőssége szintén a képzelőerőben rejlik, olyasmi jut eszébe a pályán, ami csak keveseknek, mindig képes váratlant húzni. Emellett gyorsan és megbízhatóan hozza ki a korongot a saját harmadából, amivel hatékonyan tudja segíteni a támadásokat. Fontos szerepe lehet valahol a második-harmadik védőpárban, később pedig feljebb is léphet.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL 17:00 LVCGYE 
FEL 19:00 MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
FEL   VCSTIT 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 17:00 MACVSV 
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk