Guszevért is megindulhat a verseny az NHL-ben

   

A Vegas nem engedheti meg magának, hogy nagy fizetést kínáljon az orosz sztárnak, a Panarinról lecsúszott csapatoknak azonban van pénzük.

Nyikita Guszev fiatalon Artyemij Panarinhoz hasonlóan nem került az NHL-es játékosmegfigyelők látókörébe, igaz, társával ellentétben őt azért draftolták: a Tampa Bay Lightning 2012-ben a 7. kör 202. helyén bökött rá. Az orosz korosztályos válogatottaknak is csak egyszer, ebben az évben volt tagja Guszev ? ezüstérmet szerzett a juniorokkal, 3+6-ig jutott azon a tornán ?, és a KHL-be sem mondhatni, hogy berobbant volna. A CSZKA elengedte a kezét, előbb Habarovszkban, majd a Jugrában próbálkozhatott. 23 évesen, a 2015/16-os szezon közben igazolt Szentpétervárra, és ez alapjaiban változtatott meg mindent. Nyikita Kucserov és Galló Illés egykori sortársa a fél idényben, majd a rájátszásban is hozta a pont/meccses átlagot, aztán a következő alkalommal erre is rátett egy lapáttal, 57 meccsen 71 pont, a rájátszásban 18 meccsen 23 pont lett a mérlege a Gagarin Kupát nyerő SZKA-ban. Az azóta eltelt időben a teljesítménye mit sem romlott, tavaly olimpiai aranyérmet is nyert, idén karriercsúcsot jelentő 82 pontot ért el 62 meccsen.

Az NHL-ben is felment ezek után az árfolyama, a 2017-es bővítési drafton az ő játékjogát is megszerezte az újonc Vegas. Azóta eltelt két év a már említett eredményekkel, és Guszev is szeretné magát kipróbálni az NHL-ben. A Vegasszal sincs semmi problémája, a városban is tisztában vannak a képességeivel, elvileg tehát minden adott, hogy semmi ne álljon a két fél közé. A gyakorlatban azonban ott van a fizetési plafon. A csapat már túladott néhány értékes játékosán, például Erik Haulán és Collin Milleren, de ez csak arra volt elég, hogy éppen beférjenek a bérkeretbe, nincs további elkölthető dollárjuk. További eladható játékosuk sem nagyon van: a mellékszerepeket betöltő Ryan Reaves és Nick Holden értékesítésével még 5 millió dollárt felszabadíthatnának, de vannak olyanok is, akikkel hosszabbítaniuk kellene.

Ha a hasonló jellegű szerződéseket vesszük alapul, akkor Guszev reális bérigénye első NHL-éveire 4,5-6,5 millió dollár között lehet. Hogy valójában mennyi, jó kérdés, a jólértesültek azonban tudni vélik, hogy a felek elképzelései között 2 millió dolláros szakadék tátong. További probléma, hogy elképzelhető: a Vegas jégidőben sem tudja azt nyújtani, amire Guszevnek szüksége lenne. A Golden Knights első két sora az egyik legjobb a ligában: a William Karlsson, Jonathan Marchessault, Reilly Smith, Paul Stastny, Mark Stone, Max Pacioretty hatos mindegyik tagja kipróbált NHL-es, egyetlen csapat sem kockáztatná meg, hogy megbontsa őket egy KHL-es szupersztár kedvéért. Annál inkább, mert a csapat problémái tavaly a harmadik sorban kezdődtek, ezt erősíthetné meg Guszev hatékony módon. Potenciális sortársai, Cody Eakin és Alex Tuch többnyire megállták a helyüket, amikor esetenként egy-két sorral feljebb tolták őket, de a harmadikban szenvedtek. Guszev érkezésével ez alapjaiban változhatna meg, a menedzsment valódi kupaesélyest tudna varázsolni a csapatból.

Csakhogy ez nem biztos, hogy annyira motiváló Guszev számára, aki más szerepekhez van hozzászokva, és bérrel sem tudnák őt kompenzálni a lojalitásáért. Bőven vannak azonban csapatok a ligában, amelyeket nagyon is érdekelne a lehetőség, hogy az első két soruk valamelyikében tudhassák az oroszt, aki szélsőként is kreatívan képes szervezni a játékot. Guszev értéke tovább nőhetett azáltal, hogy a játékospiac első napján elkelt a hozzá sok mindenben hasonlítható orosz, Artyemij Panarin. Panarin hoppon maradt kérői közül több is látja Guszevben a megoldást arra, hogy pótolják a másik szuperzsenit. Emlékezhetünk rá, az Islanders 12,5 milliót is megadott volna Panarinért, a Columbus 12 milliót kínált, a Colorado is agresszíven nyomult rá.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Vegas kivár, megpróbál megegyezni a játékossal, a következő napokban azonban az ő sorsára is érdemes lesz figyelni.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum