Komoly veszélyben forog a Slovan Extraliga-indulása

 

A Pro-Hokej nem támogatja, hogy a volt KHL-klub megkapja a licencet. Pozsony városának fizetett a Slovan, de a játékosoknak még nem.

Mint ismert, a Slovan Bratislava hét évig tartó KHL-es kalandja sem az eredmények, sem a pénzügyek oldaláról nem sült el jól. Az óriási összegekbe kerülő szereplés nyomán a klub hatalmas adósságokat halmozott fel. Az egyik ilyen a Pozsony városával szembeni volt. A klub a város tulajdonában álló Ondrej Nepela jégcsarnok bérleti díjának egy jelentős részével volt sáros, az összeg több mint egymillió eurót tett ki. Múlt szerdán ezt a Slovan átutalta, a tényt a szlovák hírügynökségnek a város szóvivője meg is erősítette. Pozsony feltétele az volt, hogy a Slovan legkésőbb június 30-áig egyenlítse ki adósságát. “Mivel az összeg a város számláján jóváírásra került, Pozsony kész tárgyalásokat kezdeni a Slovannal a csarnok bérletének új feltételeiről, hiszen a továbbiakban nem a KHL-ben fog játszani a csapat ? nyilatkozta a szóvivő. ? Egészen biztos, hogy a tárgyalásokon szóba fog kerülni az is, hogy a Slovan milyen garanciákat tud adni, hogy ez az eset ne ismétlődhessen meg a jövőben. A tárgyalások végén a megállapodást a város közgyűlésének kell jóváhagynia.”

A klub arról számolt be a honlapján, hogy 1 millió 196 ezer eurót utalt át a városnak, amelyben benne van a bérleti díj, a késedelmi kamat, illetve a szerződés alapján fizetendő büntetés is. Majd leszögezi: “2011 májusa, a jelenlegi bérleti szerződés kezdete óta a HC Slovan 7,7 millió eurót fizetett a Nepela Stadion bérleti díjáért Pozsony városának. Ez sokkal több, mint amit az összes többi klub együttesen bérleti díjként fizet az országban. Átlagosan egy szezon több mint egymillió euró, csak a HC Slovan juniorcsapata 1,1 milliót fizetett. A tartozás kifizetésével a HC Slovan teljesítette a városnak azt az előzetes feltételét, amely ahhoz szükséges, hogy tárgyalások kezdődjenek egy új, az eddiginél reálisabb feltételeket tartalmazó szerződés érdekében, amelynek révén az A csapat mellett az utánpótlás is tovább használhatja a Nepela csarnokot.”

A helyzet rendezése azért is vált sürgőssé, mert Pozsony polgármestere a városi közgyűlés határozata alapján bírósághoz fordult a tartozás rendezése érdekében. Ráadásul a határozat azt is kimondta, hogy ha június végéig nem rendezi a klub az adósságát, a szerződést fel kell mondani. Mindez azzal járhatott volna, hogy hazai pálya hiányában a szlovák Extraligába visszatérni kívánó klub nem kapja meg a licencét. A város felé azonban fennáll még egy kisebb törleszteni való: az utánpótlás 135 916 eurós tartozását augusztus végéig kell kifizetni.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a klub indulni tudjon a ligában, még egy rendkívül kellemetlen kérdést is rendeznie kell: a játékosokkal szembeni tartozásokat.

Hétfőn a Slovan vezetői sajtótájékoztatón ismertették, hogy hogy is állnak jelenleg. Juraj Siroky alelnök elmondta, a klub jelenleg 60 játékosnak mintegy 3 millió euróval tartozik. Ennek mintegy negyedét fizették ki eddig. A helyzetet bonyolítja, hogy kedden ült össze a Pro-Hokej menedzsmentje, amely ajánlásokat fogalmaz meg a liga vezetése számára a benevezett klubok licencével kapcsolatban. A liga vezetése ezt megvizsgálja, majd az eredményről tájékoztatja a szlovák szövetség elnökségét, végül ez mondja ki a végső döntést arról, hogy melyik klub kap indulhat és melyik nem. Ennek a várható időpontja augusztus eleje. A dolgot komplikálja, hogy a Pro-Hokej mandátuma megszűnik, mint arról már írtunk, a liga irányítását visszaveszi a szövetség.

“Jelenleg bizonytalan a helyzet, nem lehet tudni, kié az ellenőrzés joga ? mondták a Slovan vezetői. ? Az az elképzelésünk, hogy az adósságunk egy részét visszafizetjük a játékosoknak most, a fennmaradó összeggel kapcsolatban pedig meg szeretnénk egyezni velük egy ütemezésről. A dolgot nehezíti, hogy rengeteg jégkorongozó most van szabadságon.” Azt is lehet tudni, hogy több tengerentúli játékos ? mint például Jeff Taffe, Barry Brust vagy Kyle Chipchura ? nem mentek bele az ütemezősdibe, ők mindenképpen egy összegben szeretnék megkapni a pénzüket.

Juraj Bakos, aki most csatlakozott a klub vezetéséhez általános igazgatóként, elmondta azt is, hogyan állnak a keret kialakításával. Számos játékossal beszéltek már, de szerződése senkinek nincs. “Szeretnénk, hogy július 22-ére, amikor elkezdjük a közös felkészülést, legyen legalább 20 játékosunk. Egyelőre kizárólag szlovák játékosokat kerestünk meg. Nagyon szeretnénk korábbi slovanosokat visszacsalogatni, elsősorban olyanokat, akik pozsonyi születésűek is. Például Michal Sersent és Roman Kukumberget, ők lehetnének a húzóemberek, akik köré építjük a csapatot. Egy-két cseh hokist is szerződtethetünk esetleg, de sem tengerentúliakat, sem finneket vagy svédeket nem kerestünk meg. Még nem tudjuk, hogy mekkora keretből gazdálkodhatunk. Nagyon nehéz időszakot élünk, és a játékospiac is korlátozott. Roman Stantien vezetőedzővel már beszéltünk a lehetséges erősítésekről, néhányukkal szóban meg is egyeztünk. Remélem, hogy július közepén bejelenthetjük az első neveket.”

Bakos nem akart beszélni arról, milyen helyezést céloztak meg az idény végére az Extraligában. Mint elmondta, ezt csak a szezon kezdete előtt tudják megtenni. A hosszú távú tervük az, hogy a Slovan ismét a szlovák hoki élcsapata legyen. “Talán már a jubileumi évünkben, 2021-ben képesek lehetünk bajnokságot nyerni. Az első szezonunk egészen biztosan komoly kihívás lesz, hiszen a klub történetében most lesz az egyik legkisebb költségvetés, amelyet fizetésekre költhetünk.” A vezetők azt is elmondták, töretlenül bíznak abban, hogy megkapják az induláshoz szükséges engedélyt, nincs B-tervük arra az esetre, ha nem lesz licenszük az Extraliga-induláshoz.

A hétfői tájékoztató bizakodó hangneme után viszont hidegzuhanyként érhette a klubot a keddi nap két fejleménye is. Azzal talán számoltak, hogy a Pro-Hokej menedzsmentjével nem lesz könnyű dolguk. Így is lett, a ligát még rövid ideig igazgató szervezet vezetőségének ülése után Juraj Koval, a testület elnöke közölte a szlovák hírügynökséggel: azt javasolják a szlovák jégkorongszövetségnek, hogy ne adja meg a licencet a következő idényre az Extraliga-induláshoz a Slovannak. Indoklásul elmondta, hogy a Pro-Hokej szabályai szerint július 1-jére, azaz hétfőre a Slovannak be kellett volna mutatnia, hogy minden tartozásával kapcsolatban megállapodásra jutott az érintettekkel. “Megvizsgáltuk, hogy minden klub, amely nevezett a Tipsport Ligába, benyújtott-e egy közjegyző által hitelesített okiratot arról, hogy minden korábbi kötelezettségüket teljesítették-e, minden rendben van-e náluk ? mondta Koval. ? Megtettük ezt a Slovan esetében is, de ők semmilyen nyilatkozatot nem adtak. Így azt javasoljuk az SZLH elnökségének, hogy ne engedje indulni a Slovant a bajnokságban.”

Ugyancsak aggasztó lehet a pozsonyiak számára, hogy egy meg nem nevezett játékosuk beadvánnyal fordult a pozsonyi bírósághoz, amelyben kérte, hogy állapítsák meg a klub fizetésképtelenségét. Vladimír Sklenka bírónak július 15-éig kell döntenie az ügyben. Amennyiben helyt ad a beadványnak, a HC Slovan csődeljárás alá kerül. Ez még nem jelenti azt, hogy valóban csődbe is megy, de megnehezíti a klub számláján levő összegek elköltését. A bíróság megvizsgálja a szervezet bankszámláit, megállapítja, mennyi pénz áll a rendelkezésére, mekkorák a tartozásai, ezen belül mekkora az időben ki nem fizetett kötelezettsége. Amennyiben az eljárás során kiderül, hogy a társaság fizetésképtelen, a bíróság megállapítja a csődöt. Ha ez megtörténik, akkor kerül a Slovan nagy bajba, ugyanis az Extraliga licencszabályai tételesen kizárják, hogy egy olyan klub, amely fizetésképtelen vagy csődeljárás alatt áll, részt vegyen a bajnokságban. Ráadásul az is megtörténhet, hogy a hitelező játékosok büntetőfeljelentést tesznek, hiszen miközben a Slovan kifizette a várossal szembeni adósságait, addig a játékosok felé nem vagy csak alig törlesztett. Ez ellentétes azzal az elvvel, hogy a hitelezőket az általuk nyújtott hitel arányában egyenlően kell kezelni, és nem lehet egyiket vagy másikat előnyben részesíteni a többiekkel szemben az adósságrendezés során.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum