Ettől az ajánlattól nem rezzentek össze Carolinában

 

A Montreal be is támadta a Canest, meg nem is, amikor ajánlatot tett Sebastian Ahónak. Elemzésünk.

Hat év szünet után megérkezett az újabb ajánlat egy fiatal sztárjátékos számára az NHL-ben. A Montreal Canadiens öt évre kínált évi 8,454 millió dollárt a pont/meccses átlagot produkáló finn csatárnak. A Habs lépése logikus: van két veterán klasszisuk a 34 éves Shea Weber és a 32 éves Carey Price személyében, akik lassan kifutnak az időből, és lemondhatnak arról, hogy a Stanley Kupa a kezükbe kerüljön. Annyi idejük semmiképpen sem lesz, hogy megvárják, amíg a csapat fiatal titánjai beérnek, és együtt küzdhetnek a rájátszásban. Ilyen fiatalból akad a québeci nagyváros csapatában: Victor Mete 21, Max Domi és Jonathan Drouin 24, Ryan Poehling 20 éves, Jesperi Kotkaniemi egy évvel utóbbinál is fiatalabb. Sebastian Aho érkezésével a csapat azonnal versenyképes lenne bárkivel szemben, centerposzton gazdagodnának a liga egyik legnagyobb ígéretével.

Az ajánlattétel azonban mindig agresszív lépés, amit nem érdemes langyosan csinálni. Márpedig a Montreal ezt tette: a 8,5 milliós határ alá ígértek picivel, hogy ne kelljen két első körös draftjogot adniuk kompenzációként.

Persze bőven elképzelhető, hogy a 21 éves Aho piaci értéke éppen ennyi. De ha ajánlatot teszel, muszáj a piaci érték fölé ígérned, különben az anyaegyesület könnyedén tartani fogja a tétet. A szerződésnek tulajdonképpen két trükkje van, amivel nehézséget támaszthatnak a Carolina számára. Az egyik a pénzügyi ütemezés, aminek következtében az első 12 hónapban kb. 21 millió dollárt, vagyis az öt évre szóló teljes összeg csaknem felét ki kell fizetni a játékosnak. Nem tudjuk, hogy ez mekkora kellemetlenség a Carolina friss tulajdonosa, Tom Dundon számára, aki 2018 januárjában vásárolta meg a csapat 52%-át, valamint a PNC Arena üzemeltetési jogát mintegy 420 millió dollárért. Feltételezhető, hogy a pénzügyi zseniből lett milliomosnak ez nem jelenthet komoly fejfájást, de az is elképzelhető, hogy Montrealban tudnak valamit a Hurricanes likviditási nehézségeiről, amit mi nem. A szerződés másik trükkje, hogy rajta van Sebastian Aho aláírása. A Canadiens rögtön kommunikálta is, hogy a finn csatár elfogadta azt, Montrealban akar játszani, a csapat része szeretne lenni. Ha Carolinában rajta kívül is hemzsegnének a 80 pont fölötti játékosok, akkor talán a vezetés is megfontolná, hogy ragaszkodik-e valakihez, aki máshol szeretné folytatni. Csakhogy a Canesnél nem ez a helyzet. A házi kanadai táblázaton Ahót a szintén finn Teuvo Teravainen követte 76 ponttal legutóbb, mögöttük kisebb szakadék után Justin Williams futott be harmadikként 53 ponttal, ami kereken 30-cal kevesebb, mint Ahóé.

A Hurricanes általános igazgatója fél órával az ajánlat megérkezése után már nyilatkozott is, és ennek tartalma sok szempontból árulkodó volt. Don Waddell elmondta, számított az ajánlatra, sőt arra is, hogy az összeg a 8,5 millió dollárnál lényegesen magasabb lesz. Waddell ezek után viccelt is egyet, amikor azt mondta, örül az ajánlattételnek, mert így nem megy el az egész nyara arra, hogy szerződést kössön legjobb játékosával. Nem olyan ember szavai ezek, aki komolyabban megrettent volna az ellenséges lépéstől. Ugyanakkor az is igaz, hogy Tom Dundon véleményét nem ismerjük. A végső szót neki kell kimondania. Waddell annyit mondott még, hogy alaposan megfontolják a dolgot, sietni semmiképpen sem fognak. Ez is rossz hír a Montreal számára, mert amíg a Carolina nem nyilatkozik arról, mit szándékozik tenni, addig az Ahónak adott ajánlat beleszámít a bérkeretükbe, legalábbis csak úgy költekezhetnek, hogy adott esetben a finn járandóságát még ki tudják fizetni. Ez a pénzügyi rugalmatlanság a játékospiac első hetében nagy érvágás lehet.

Összességében tehát a lépés merész és agresszív volt, mégsem tűnik elég tökösnek ahhoz, hogy igazi fejfájást okozzon Carolinában. Legalábbis a józan ész alapján lehetetlen másra gondolni, mint hogy a Canes a hétnapos határidő letelte előtt állja az ajánlatot, és ötéves szerződést köt Ahóval. Más a helyzet, ha Dundonnak tényleg pénzügyi problémái vannak.

Az ajánlattétel hatásai azonban túlnyúlhatnak Aho sorsán. Érdekes lesz látni, hogy milyen lendületet ad ez a többi RFA játékossal folyó tárgyalásoknak. Közülük elsőként Timo Meier írt alá 6 millió dollárért a San Joséval. Ahónak 8,5 milliót kínált az ellenfél, aminek feltehetően Mitch Marner tábora örült a legkevésbé, hiszen ők 11 milliós szerződésben gondolkodnak, amennyit az ereje teljében lévő Artyemij Panarin kapott a New York Rangerstől. Ezt a Torontótól aligha fogják megkapni, nagy kérdés viszont, hogy lesz-e csapat, amely tanul a Montreal vérszegény ajánlatának hiábájából, és kellő agresszivitással támadja be a játékost és a klubot.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum