Ezzel a csapattal azért lehettünk volna jobbak is

 

A 18 éves Sárdi Máté már kétszeres ifibajnoknak mondhatja magát Szlovákiában, és juniorként is a Dukla Trencínben fog jégkorongozni.

Az előző szezonhoz hasonlóan idén is szlovák ifjúsági bajnok lett a Dukla Trencín csapatával Sárdi Máté. A 18 éves utánpótlás-válogatott csatár egy évvel korábban is jól teljesített, de most még jobban ment neki: 35 mérkőzésen 35 pontot gyűjtött az alapszakaszban, amit a rájátszásban még 3 góllal és 4 assziszttal toldott meg, továbbá alapembere volt a divízió 1/B csoportos világbajnokságon a magyar U18-as válogatottnak is.

Sárdi Győrben kezdett jégkorongozni, majd tartozott a Fradi, a Dunaújváros és a Fehérvár kötelékéhez is, mielőtt 5 évvel ezelőtt Szlovákiába került. „Jártam hokizni Peter Bohunicky szlovák edzőhöz, aki el tudott intézni nekem egy trencséni próbajátékot. Belevágtam, megfeleltem, kiköltöztem Szlovákiába. Eleinte még hosszabb időt töltöttek mellettem a családtagjaim, de egy éve már egyedül lakom.”

A 18. születésnapját e hét keddjén ünneplő csatár végigjárta a Trencsén korosztályos csapatait, az U16-osban kezdett, majd 2 évvel ezelőtt felkerült az ifjúságiakhoz: „Az elején nehéz volt beverekednem magam a keretbe, meg kellett mutatnom, hogy mit tudok. Nem volt könnyű adaptálódni, egészen más tempó, más játék volt itt, mint amihez korábban hozzászoktam. De az idővel minden egyre könnyebben megy. Szlovákiában folyamatos a versenyhelyzet, mindig be kell játszanod magadat a csapatba. Szerencsére elértem, hogy U18-ban az első két sorban hokizhassak.”

A Dukla egymás után két bajnoki címet nyert a szlovák ifjúsági bajnokságban, Sárdi tavaly 19, idén 35 ponttal segítette a csapatot: „Nehéz lenne összehasonlítani a két évet, teljesen más csapatunk volt most, mint előtte, és az ellenfelek is másmilyenek voltak. Talán az első bajnoki cím volt a nehezebb, mert akkor még fiatalnak számítottam. Most már nagyobb szerepet kaptam, sokat voltam jégen, mind előnyben, mind hátrányban, ezért is tudtam többet hozzátenni a csapat teljesítményéhez.”

Már 2017/18-ban pont/meccs körül átlagolt Sárdi, de az idei 15 gólt és 20 assziszt az alapszakaszban, majd a rájátszás 10 meccsén a 3+4 még impresszívebb „Elégedett vagyok a pontjaimmal, de nem ez a fő szempont, nem a statisztikák szerint értékelem magamat, sokkal inkább a nyújtott játék számít. Az előző szezonhoz képest mindenképpen sokat fejlődtem, és ezt a tendenciát szeretném is megtartani.”

Bár az alapszakaszban nem dominált a Trencsén – a negyedik helyet csípte el –, a rájátszásban megint kijött a lépés: „A playoff teljesen más, mint az alapszakasz, addigra érett össze a csapatunk. A rájátszásban jó sorsolásunk volt, az első két körben nem kellett messzire utaznunk, ez nagy előny. A döntőt szerencsére mi kezdhettük otthon, és mindkét hazai találkozónkat fogtuk, így 2-0-s előnnyel mehettünk Iglóra, ami nagy motivációt jelentett. A negyeddöntőben ment nekem legjobban, jöttek a pontok is, a játék is rendben volt. Az elődöntőben a Besztercebánya ellen nem hoztam a legjobbamat, nem tudtam hozzátenni a játékhoz azt, amit kellett volna. A döntőben az Igló ellen megint jól ment, bár a pontok nem jöttek olyan ütemben, de elégedett vagyok magammal.”

Négy mérkőzés erejéig a juniorcsapatban is lehetőséget kapott Sárdi. „Az ifiben kifogtam egy nagyon jó szériát, ezért a juniorok edzője felhívott. Náluk is ment a hoki, volt két asszisztom is, de egy edzésen megsérült a vállam, ezért néhány meccset kénytelen voltam kihagyni. Miután felépültem, ismét a korosztályommal játszottam.”

Ahogy a 2018-as divízió 1/B csoportos ifjúsági világbajnokságon, úgy a 2019-esen is ott volt Sárdi a magyar válogatottban, és bár a csapat az előzetes várakozásoktól elmaradt – bronzérmesek lettek a mieink Székesfehérváron, de a kiesés szele is meglegyintette őke –, Sárdi 1+3-mal zárta a tornát. „Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy ismét világbajnokságon képviselhettem Magyarországot. Úgy éreztem, a sorunknak Schlekmann-nal és Keresztessel jól ment. A harmadik hely végső soron jobb eredmény, mint amit egy évvel korábban Kijevben értünk el, de ezzel a csapattal azért lehettünk volna jobbak is. A torna elejét nem úgy kaptuk el, ahogy szerettük volna, és ez az egész világbajnokságot meghatározta.”

Sárdi Máté már tudja, hogy hol jégkorongozik a következő két évben: „Maradok Trencsénben még két szezont biztosan, befejezem az iskolát. A juniorok között fogok játszani, ők is megnyerték az előző bajnoki kiírást.”

Máté SÁRDI (HUN), Val USNIK (SLO)

fotó: Soós Attila

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 29., csütörtök
EL 19:00 UTEDEB 5-2VÉGE
    • M4 SPORT
szeptember 30., péntek
EL 18:30 MISFTC 0-1VÉGE
EL 18:40 BJAFHA 6-0VÉGE
ICEHL 19:15 AVSASI 5-2VÉGE
október 1., szombat
SHL 15:15 HVJOSK 
    • SPORT 2
október 2., vasárnap
EL 16:30 BRASCC 0-1VÉGE
EL 17:00 DABFTC 2-4VÉGE
EL 17:30 FHAUTE 3-2VÉGE
ICEHL 17:30 OLLAVS 4-3 HVÉGE
EL 17:40 BJADEB 9-3VÉGE
október 4., kedd
BL 18:00 KATAVS 
október 7., péntek
EL 17:30 BRADAB 
EL 17:30 GYEDEB 
EL 17:30 SCCMIS 
EL 18:00 UTEBJA 
EL 18:30 FTCFHA 
NL 19:45 GSEZSC 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum