Satan: A két magyar csapat sok mindenkit meglepett

 

Változásokat hozna a szlovák jégkorongba a szövetség új elnöke, akit nyilván a Tipsport Ligában szereplő magyar klubokról is kérdeztünk.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Szlovák Jégkorong Szövetség a héten nagy többséggel elnökévé választotta az egykori kitűnő játékost, a 2002-es világbajnokot, Miroslav Satant. Az új SZLH-vezetőt azonnal megkerestük kérdéseinkkel, ő pedig készségesen állt hírblogunk rendelkezésére. Először a szlovák hoki előtt álló legfontosabb feladatok iránt érdeklődtünk. “Úgy gondolom, prioritásként kell kezelnünk a szlovák jégkorong egyesítését egy hosszú távú elképzelés mentén – kezdte Satan. – Számomra most az a legfontosabb feladat, hogy a klubokkal együttműködve közösen dolgozzuk ki, teremtsük meg ezt a víziót a következő időszakban. A feltételek adottak ehhez az egyesítéshez Szlovákiában, ezáltal sikeresek lehetünk a jövőben.”

A magyar szurkolókat persze – különös tekintettel a két érintett klub híveire – a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék Extraliga-szereplése érdekli a legjobban. Annak tükrében is, hogy a Pro-Hokejtől a korábbi hírek szerint az SZLH veszi át a bajnokság működtetését, amelynek ugye új elnöke van. “Úgy gondolom, a két magyar csapat sok mindenkit meglepett az előző szezonban. Mindkét együttes egyértelműen versenyképes volt a szlovák csapatokkal, és ez örömteli. Úgy gondolom, ez az előttünk álló szezonban sem fog változni, a MAC és a DVTK továbbra is értékes tagja lesz a ligának. Azt pedig majd meglátjuk, hogy hosszabb távon milyen pluszt hoznak a bajnokságba.”

A tavalyi volt az első olyan szlovák pontvadászat, amelyben külföldi, azaz magyar csapatok is részt vettek. Vajon vannak-e elképzelések további – magyar vagy akár lengyel – klubok befogadására? “A bővítés természetesen lehetséges opció. De ahogy már említettem, a következő időszakban látni fogjuk, hogy a külföldi csapatok milyen értéket tudnak hozzátenni a a ligához, és a lehetőségekről akkor fogunk dönteni, ha annak is eljön az ideje.”

A nyár egyik izgalmasabb híre volt a Slovan Bratislava távozása a KHL-ből és jelentkezése a Tipsport Ligába. “Úgy gondolom, a Slovan nehéz helyzetben van. Szabtunk egy határidőt, ameddig várunk rájuk, hogy rendezhessék az adósságaikat, az anyagi problémáikat. Úgy tudjuk, már születtek megállapodások a játékosokkal, és a következő elnökségi ülésen meg is fogjuk vitatni a részleteket. Reméljük, sikeresen megoldják a helyzetet, így végül ők is velünk lesznek a 2019/20-as Extraliga-idényben.”

A két évvel ezelőtt sikeresen indult Visegrád Kupa a tavalyi megtorpanás után ismét lendületet vett, az idén már négy ország nyolc csapata küzdhet a serlegért. “Ez a Pro-Hokej projektje, ők szerették volna létrehozni ezt a nemzetközi tornát, ezzel nekünk nincs semmi problémánk. Alapvetően tőlük függ, hogy hány országot vagy csapatot akarnak bevonni.”

Térjünk vissza kicsit a szlovák jégkoronghoz. A korábbi évekkel ellentétben az idén mindössze egy szlovák játékost választottak ki az NHL-drafton. “Tisztában vagyunk vele, hogy ez komoly probléma a hokink jövője szempontjából. Egyértelműen az volt az egyik ok, hogy elindultam az elnöki pozícióért, hogy szeretnék változásokat hozni a szlovák jégkorongba. Különösen igaz ez az utánpótlás-nevelésre, a gyerekekkel való munkára. Remélem, már a közeli jövőben több játékosunk lesz a drafton is.”

Az utóbbi időben a szlovák válogatott sem úgy szerepelt a világbajnokságokon, ahogy a szurkolók várnák. Utoljára 2013-ban sikerült a nemzeti csapatnak elérnie a negyeddöntőt – 2012-ben a döntőt is —, ám azóta hatszor egymás után nem jött össze a legjobb 8 közé kerülés. Az idei hazai rendezésű tornán közel állt hozzá a csapat, ám végül a németek örülhettek a kassai csoportban. “Úgy gondolom, az elmúlt években nagyon közel voltunk ahhoz, hogy elérjük az egyenes kieséses szakaszt a világbajnokságokon. A szurkolóink – annak ellenére, hogy számukra is fontosak az eredmények – elégedettek a játékunkkal, a fejlődéssel, amit mutatunk. Különösen idén volt ez így. Nagyon fiatal csapatunk volt, és ha a játékosaink több tapasztalatot szereznek, akkor a jövőben sokkal sikeresebben szerepelhetünk.”

satan

fotó: hockeyslovakia.sk

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 29., csütörtök
EL 19:00 UTEDEB 5-2VÉGE
    • M4 SPORT
szeptember 30., péntek
EL 18:30 MISFTC 0-1VÉGE
EL 18:40 BJAFHA 6-0VÉGE
ICEHL 19:15 AVSASI 5-2VÉGE
október 1., szombat
SHL 15:15 HVJOSK 
    • SPORT 2
október 2., vasárnap
EL 16:30 BRASCC 0-1VÉGE
EL 17:00 DABFTC 2-4VÉGE
EL 17:30 FHAUTE 3-2VÉGE
ICEHL 17:30 OLLAVS 4-3 HVÉGE
EL 17:40 BJADEB 9-3VÉGE
október 4., kedd
BL 18:00 KATAVS 2-4VÉGE
október 5., szerda
MK 18:30 JMADAB INFO
MK 18:45 ÚJASZG INFO
MK 20:40 IKOWRM INFO
október 7., péntek
EL 17:30 BRADAB 
EL 17:30 GYEDEB 
EL 17:30 SCCMIS 
EL 18:00 UTEBJA 
EL 18:30 FTCFHA 
NL 19:45 GSEZSC 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum