Kovács Dávid a tengerentúlon szeretné folytatni

 

A magyar juniorválogatott kapusának jó szezonja volt Svájcban, de az U20-ból kiöregedett, így most az NAHL-ben keresne magának csapatot.

A 20. életévét rövidesen betöltő Kovács Dávidnak jó szezonja volt Európa egyik legerősebb juniorligájában, a svájci Elite A-ban. Az SCL Young Tigers hálóőre a statisztikák szerint a bajnokság második legjobbja volt, illetve az U20-as válogatottban első számú kapusként vehetett részt a divízió 1/B csoportos világbajnokságon, ahol csak kevésen múlott, hogy nem sikerült kiharcolni a feljutást.

Kovács 15 évesen igazolt Debrecenből Svájcba: ?12 éves koromban voltam egy kapustáborban, ahol megismerkedtem egy svájci kapusedzővel. Néhány évvel később megkeresett, hogy szeretnék-e külföldön, azaz náluk játszani. Igent mondtam: a Biel U17-es csapatában kezdtem az első évemben. Egy másik kapusedző kontaktom aztán egy évre rá átcsábított a Young Tigershez, ahol egy huzamban 4 évet töltöttem.?

A kapus végigjárta a korosztályos csapatokat, és 2016-ban felkerült a Young Tigers juniorjaihoz: ?Svájcban 3 évjárat játszik az U20-asoknál, hiszen az eggyel kisebb korosztály az U17. Az első évben jórészt az Elite B-s testvércsapatnál, a Langenthalnál védtem. A másodikban már az Elite A-ban szerepeltem volna, viszont sajnos majdnem végig sérült voltam 2017/18-ban, csak a szezon végére, a rájátszásra épültem fel. Egy felnőtt edzésen duplán eltört az ujjam, később combsérüléssel is bajlódtam. A csapat kiesett a rájátszás negyeddöntőjében, a helyosztókon már védhettem.?

Idén viszont remek teljesítménnyel rukkolt elő az Elite A-ban Kovács Dávid, 44 mérkőzésből 33-at vállalt, és meggyőző, 2,42-es gólátlaggal zárta a szezont: ?Az eleje kicsit neccesen indult, vissza kellett rázódnom azok után, hogy az előző évben alig védtem. De aztán hamar belejöttem, jól ment a játék szerencsére, nekem is, a csapatnak is. A rájátszást leszámítva nagyszerű évünk volt.?

A Langnau az alapszakasz-elsőség után a playoff első körében meglepetésre búcsúzni kényszerült, a Lausanne összesítésben 3-2-re diadalmaskodott: ?Hiányoztak a csapatból azok a vezértípusok, akik vittek volna minket előre, fejben nem voltunk elég erősek. Túlságosan akartunk, mindenki ráfeszült, hogy a Lausanne-on túl kell jutnunk, nem akart jönni az a játékunk, ami pedig egész évben működött. Hiányzott a könnyed stílusunk, amit korábban végig tudtunk érvényesíteni.?

Az elmúlt évek során több fiatal magyar is megfordult a svájci Elite A és B ligákban, mint például Révész Marcell, Falus Ádám vagy Kiss Zsombor. Kovácsnak mi a véleménye ezekről a versengésekről? ?Csak apró különbségek vannak a két bajnokság között, főleg a fegyelmezettségben, illetve a játék olvasásában. Lövési és a technikai eltérések nem igen vannak, inkább a taktikák alaposabbak az Elite A-ban.?

kovacsd-tsh

fotó: TSH Photo

Kovács Dávid első számú hálóőre volt még ifistaként annak a juniorválogatottnak, amely 2016 decemberében a káposztásmegyeri rendezésű divízió 1/B csoportos világbajnokságon egy osztállyal feljebb jutott, A 2017-es tornát sérülése miatt kihagyni kényszerült, ám legutóbb Tychyben Vas Márton vezetőedző és stábja rendelkezésére állt ismét, 4 mérkőzésen védett a tornán: ?Kicsit többet vártam volna a csapattól. A szlovénok ellen 4-1-es vezetésről kaptunk ki. Azon a meccsen múlott, elhittük, hogy már megvan a világbajnokság, már nem kell annyit dolgoznunk. Személy szerint elégedett vagyok a saját teljesítményemmel az egész vb-t illetően, bár ha tudok még egy-két bravúrt bemutatni a szlovénok elleni meccsen, akkor meg lehetett volna az is.?

A kapusnak ez volt utolsó junioréve, hiszen júliusban betölti a húszat: ?Ki szeretnék menni Amerikába, ott akarom folytatni a karrieremet. Nemrégiben voltam Prágában egy felmérőn, ahol USHL-es és NAHL-es edzők figyeltek bennünket. 5 meccsem volt, úgy érzem, jól ment a védés. Az edzők szerint képes lehetek amerikai csapathoz igazolni, csak el kell mennem edzőtáborokba, ezért az egész júliust kint fogom tölteni. Az NAHL ugyan juniorbajnokság, de ott a korhatár 21 év, amibe pont beférek. Egy év után egyetemre szeretnék menni, ott folytatnám a jégkorongot.?

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum