Beindul-e a játékospiac a draft második napján?

 

Nagyon régen volt annyira passzív a piac az első napon, mint pénteken, most mindenki arra számít, hogy felgyorsulnak az események.

Az NHL-ben a draft nemcsak a jövő tehetségeinek kiválasztásáról szól, legalább ennyire szokott pörögni a játékospiac is. Ez teljesen érthető, ha tekintetbe vesszük, milyen ritkán fordul elő, hogy 31 általános igazgató össze legyen zárva két teljes napig egy helyen. Ráadásul fontos határidők közelednek: július elsején nyílik a piac, június 30-ig van idő kivásárolni a kényelmetlenné vált kontraktusokat, a lejáró szerződésű játékosok vasárnaptól kezdhetnek tárgyalni más klubokkal az ajánlatokról, szerdától pedig a korlátozott szabadügynöki státusszal rendelkezők (RFA) is megtehetik ugyanezt. A határidők szorításában a draft kiváló alkalom, hogy a választási jogok is bekerüljenek a képbe, tovább csavarva egyet az amúgy is sokismeretlenes egyenleten.

Ehhez képest pénteken egyetlen üzlet sem köttetett, passzívak maradtak az általános igazgatók. Egyikük úgy nyilatkozott, ez egyértelműen a fizetési plafon körüli bizonytalanság következménye. Mint megírtuk, a korábban 83 millió dollárra becsült bérkeretet a vártnál alacsonyabb szintre lőhetik be. A helyzet kritikus, néhány csapat annyira pengeélen táncol, hogy egy . 1-1,5 millió dolláros szűkülés is nagy bajba sodorhatja őket.

A szakíró Pierre LeBrun ezzel együtt jó néhány érdekes fejleményre lett figyelmes, amit most mi is megosztunk olvasóinkkal. Mert attól, hogy konkrét üzlet egyelőre nincs, még beszéltek egymással a csapatok első számú irányítói, és ezek a beszélgetések önmagukban is sokat mondanak arról, melyik csapat melyik irányba igyekszik mozdulni.

Ezek közé az eszmecserék közé tartozik például Kyle Dubas, a Toronto és David Poile, a Nashville GM-je közötti. A Preds nem csinál nagy titkot abból, hogy árulja P. K. Subbant, akinek nem volt jó szezonja. Pontosabban fogalmazva élete legrosszabb idényén van túl, 31 pontnál kevesebbet még sohasem ért el, igaz, csak 63 meccsen játszott. A Toronto természetesen nem engedheti meg magának a hátvédet, még Mitch Marnerrel sem hosszabbítottak, Subban pedig 9 millió dollárt keres évente, tehát cseréről nyilván csak akkor lehet szó, ha a Nashville hajlandó továbbra is fizetni a bér egy jelentős részét. Ezzel együtt érdekes lenne látni a kanadai csapatban az excentrikus hátvédet, a régi vágású Mike Babcock vezetőedző nem biztos, hogy örülne az érkezésének. Persze más csapatok is élénken érdeklődnek Subban iránt, de a legnagyobb kérdések egyike továbbra is az, hogyan fogja Dubas egyben tartani a Matthews, Nylander, Marner hármast. A csapatnak egyelőre 17 játékossal van szerződése a 23-ból, ehhez képest máris elköltöttek 74 millió dollárt. A jól értesültek szerint Marner bére 11 milliót fog kóstálni, tehát mindenképpen helyet kell számára felszabadítani. Az egyik lehetséges módja ennek, ha valahogyan megválnak Patrick Marleau-tól, aki a 40-hez közeledve harmadik soros játékosként is 6,25 milliót visz haza. A legújabb konstrukció szerint erre úgy kerülhetne sor, ha a Toronto eladná őt az Arizonának, amely kivásárolná, így Marleau szabadon igazolható játékosként bármennyiért aláírhatná régi csapatához, a San José Sharkshoz, ahova a hírek szerint erősen visszavágyik.

A Sharks sincs könnyű helyzetben, hiszen csak 15 játékosa van, akikre elköltöttek 66,5 milliót. Aláírásra vár a csapatkapitány Joe Pavelski, Marleau veterán társa, Joe Thornton, a fiatal finn szélső, Jonas Donskoi, a svájci tehetség, Timo Meier, hogy csak a legfontosabb láncszemeket említsük. Pavelski sem fiatal, júliusban tölti be a 35-öt, így nála a legfontosabb kérdés minden bizonnyal a következő szerződés időtartama. Eközben Donskoi inkább meghallgatna más csapatokat is, abban bízva, hogy egy új környezetben tiszta lappal indulhat, mert a Sharksnál a szezon végére vészesen fogyott a jégideje.

A Toronto mellett az érdeklődés homlokterében a Tampa Bay Lightning áll, amelynek bombaerős kerete miatt szintén komoly gondot okoz a fizetési plafon. A klub ugyan hosszú távú sérültlistára tette Ryan Callahant, így egyszeriben közel 6 millió dollártól szabadult meg, de ennél biztosabb és olcsóbb megoldás lehet, ha sikerül őt továbbpasszolni egy olyan csapatnak, amelynek bőven maradt elkölthető pénze. A szóba jöhetők száma korlátozott, a legesélyesebbnek az Ottawát tartják a szakemberek, nagy kérdés, hajlandó-e ennek az árát megfizetni Julien BriseBois általános igazgató.

Mitch Marner mellett a legnagyobb érdeklődés Sebastian Ahót kíséri. A fiatal finnek is idén jár le az újoncszerződése Carolinában, és a hírek szerint egyelőre távol állnak a felek elképzelései a folytatásról. Aho rövidebb szerződést szeretne, míg a Canes abban érdekelt, hogy a maximális 8 évre láncolja magához legjobb játékosát. LeBrunnek egy nyugati konferenciában szereplő csapat GM-je elmondta, bár a többség szerint Marner lehet az, akire az ellenfelek elsősorban kivethetik a hálójukat, szerinte Aho sokkal esélyesebb, hiszen a Hurricanes sebezhetőbb pénzügyileg, mint a Toronto.

Itt tartunk tehát a draft második napja előtt. Az első kör csendje után mozgalmasabb órák elé nézünk, elvégre 2005 óta nem láttunk ennyire kevés cserét a piacon: tavaly például 16 játékos kelt el a draft pénteki napján.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum