Erik Karlsson 92 millió dollárt fog keresni

 

A San Jose játékosa 8 évre írt alá ennyiért, ezzel ő az NHL legdrágább hátvédje.

A 29 éves Erik Karlsson tavaly hagyta ott az Ottawa Senatorst, amely 2008-ban az első kör 15. helyén draftolta. Kilenc év alatt 627 meccset játszott az alapszakaszban a kanadai főváros csapatában, ezeken védő létére 518 pontot szerzett. Az idei szezonja nem sikerült igazán jól a Sharksszal, folyamatos sérülései miatt csak 53 meccsen játszott, igaz, ezeken szerzett 45 pontot. A rájátszásban ehhez 19 meccsen még 16-ot tett hozzá, de a St. Louis elleni konferenciadöntő második felére végképp felülkerekedett rajta a sérülése: 2-1-es Sharks-vezetés után a negyedik meccsen a harmadik harmad második felét, az ötödiken a teljes záró húsz percet hagyta ki, a hatodikra el sem utazott. E három találkozó mindegyikét elvesztette a San José, amely így 4-2-es összesítéssel búcsúzott a további küzdelmektől.

Karlsson hosszabbítása tehát minimum kockázatos. A játékost május 31-én műtötték, de a szezonkezdetre az előzetes várakozások szerint teljes mértékben fel fog épülni. Azonban a szerződése lejártakor 37 éves lesz, ami további rizikófaktort jelent. Ezzel együtt Doug Wilson, a Sharks általános igazgatója bizakodóan nyilatkozott: „Nem sok olyan tehetséges játékos van, mint Erik, és ha egyszer lehetőséged van megszerezni őt, akkor fontos, hogy a lehető legagresszívebben mozdulj rá erre. Meccseket képes eldönteni, ezen felül folyamatosan azon dolgozik, hogy a körülötte lévő játékosok jobbá váljanak. Nagyon örülünk, hogy gondosan kezelte az elmúlt szezonban összeszedett sérülését, és hogy még hosszú ideig velünk lesz.”

Karlsson évi 11,5 milliós fizetése a harmadik legmagasabb jelenleg a ligában, csak Connor McDavid (12,5 millió) és Auston Matthews (11,6 millió) keres többet nála. Ők mindketten csatárok, Karlsson a hátvédek közt a legdrágább, mögötte Drew Doughty a második, aki tavaly hosszabbított a Los Angelesszel 8 évre évi 11 millióért.

A Sharks bérszerkezete ezzel sajátosan alakul, hiszen a Karlsson, Brent Burns,Marc-Edouard Vlasic alkotta hátvédtrió nem kevesebb, mint 26,5 millió dollárt emészt fel az elkövetkező hat szezonban évente, ami a várhatóan 83 milliós brkeret mintegy 32%-a. Összehasonlításul: az idén februári átigazolási határidő lejártakor csak két másik csapat költött ennyit a teljes védelmére: a Pittsburgh és a Carolina. Karlsson szerződése után már csak a két veterán csatárral, Joe Pavelskivel és Joe Thorntonnal kell hosszabbítani a Sharks-mag egyben tartásához, de nagy kérdés, hogy utána mennyi pénz marad a fizetési plafon alatt a kiegészítő emberekre.

erikkarlsson

fotó: San Jose Sharks

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk