Az oroszok úgy tudják, NHL-pályán lesznek a vb-k

, Hblog  

Arról írnak, hogy az átállásra akár már a következő szezonban sor kerülhet, de az információk ellentmondásosak.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a Barisz Arenában – ahol az idei divízió 1/A csoportos világbajnokságot is rendezték, mások mellett a mi részvételünkkel – csökkentették a jégfelület szélességét. Magyarán: átálltak az NHL-szabványra, minthogy a pálya hossza 60 méter maradt, de a szélessége 26 méterre mérséklődött. Ezt a fejleményt az oroszok azzal magyarázzák, hogy a nemzetközi szövetségnek – és a rövidesen a posztjáról két és fél évtizednyi regnálás után leköszönő René Fasel elnöknek – határozott szándéka mielőbb elérni az NHL-es pályaméretekre való átállást.

Kétségtelen, hogy Fasel az idei A csoportos junior-világbajnokságon tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy bár korábban ellene volt a pályaméretek NHL-esítésének, időközben változtatott a véleményén. Az elnök így fogalmazott: „Ami nekem a legjobban tetszett, az a kisebb pálya. Szerintem ez tökéletes, főleg a juniorok és a nők számára. Én személy szerint – és a kollégáim többsége is – eddig ellene voltam a kisebb jégfelületnek, de már a 2010-es vancouveri olimpián is hihetetlenül jó meccseket játszottak a csapatok. Most arról beszéltünk a tanácsban, hogy ez egy másik játék. Úgy gondolom, a mai jégkorong a legjobb jégkorong, amit valaha játszottak. Nézzük az NHL-t, mennyi a fiatal, mekkora a sebesség, milyen képzettek a játékosok. Ez másmilyen játék, mint 20 vagy akár 5 évvel ezelőtt is volt. Azt is gondolom, hogy ebben a kisebb pályának is megvan a maga szerepe, úgyhogy erről el kell gondolkodnunk a jövőben.”

A konkrétumok szintjén nem sok minden történt – írtuk januárban –, de ez hamarosan megváltozhat, hiszen az a terv, hogy 2022-ben a pekingi olimpián és a finnországi felnőtt-világbajnokságon is kisebb pályán rendezzék a mérkőzéseket.

Az orosz sajtó viszont májusban arról írt – Vlagyiszlav Tretyakra, a nemzeti szövetség elnökére hivatkozva –, hogy az átállás a világbajnokságok tekintetében eldöntött tény, és már a következő szezonban is 60×26-os felületeken kerül sor a hivatalos IIHF-rendezvényekre. Erről ugyanakkor a nemzetközi szövetség online felületein semmilyen információt nem találtunk az elmúlt hetekben, a szlovákiai vb záró sajtótájékoztatóján sem esett róla szó, illetve a szabályrendszerben történő módosításokat is inkább olimpiai években szokás átvezetni – a következő ilyen a 2022-es lesz –, így meglepő lenne, ha egy ilyen léptékű és horderejű korrekciót már 2020-ra vonatkozóan is elvárnának.

Ezzel együtt most a KHL hivatalos honlapján megjelent egy összegző írás arról, hogy az orosz bázisú nemzetközi bajnokságban mely jégcsarnokokban milyen pályaméretek vannak. Ebben a szerző arról is ír, hogy a rigai és a minszki Dinamo rövidesen kénytelen lesz átalakítani az arénája felületét 60×26-ra, hiszen a 2021-es világbajnokságot a két kelet-európai város közösen látja vendégül.

A ligában jelenleg mindhárom elterjedt pályaméret megtalálható. NHL-es körülmények közt fogadja ellenfeleit a két távol-keleti együttes, az Admiral és az Amur, és immáron ősztől a Barisz is. A Csendes-óceán közelében lévő együttesek számára nem jelent akkora előnyt a kisebb méret – a vlagyivosztokiak a 22., a habarovszkiak a 23. helyen zártak a 25 csapatos ligában – ám a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az Amur közel ötvenszázalékos mérleggel hozta a hazai meccseit.

A Finnországban népszerű átmeneti, 60×28 méteres jégfelület van értelemszerűen a Jokerit otthonában, és ugyanilyen körülmények között játszanak a csapatok a Szeversztal, az Ak Barsz, a Metallurg, a Nyeftyehimik, a Vityaz, a Dinamo Moszkva és a Szibir csarnokában. A többi együttes 30×60 méteren várja a riválisait. Legalábbis egyelőre.

barisz-atalakitas

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL 17:00 LVCGYE 
FEL 19:00 MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
FEL   VCSTIT 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 17:00 MACVSV 
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk