Fontos szabályváltozásokról tárgyalnak az NHL-ben

 

A visszajátszások szerepét is bővítenék. Egyesek üdvözlik az ötletet, mások szerint nem szabad túlzásba vinni az utólagos videózást.

Az NHL utolsó játéknapját megelőzően az észak-amerikai hokivilág Toronto felé figyelt, ahol az NHL és az NHLPA képviselői a versenybizottság ülésén egyeztettek a lehetséges szabályváltoztatásokról. A liga képviseletében Colin Campbell tárgyalt, aki kíséretében ott volt többek között Craig Leipold, David Poile, Ken Holland, Doug Wilson és Steve Yzerman is. A játékos-szakszervezet nevében a korábbi remek védő, Mathieu Schneider ült asztalhoz, olyan hokisok személyes támogatása mellett, mint Ron Hainsey, Connor Hellebuyck, Connor McDavid, John Tavares és James van Riemsdyk.

A versenybizottság az alábbiakat javasolja a ligának megfontolásra.

A videóbíró-rendszer megváltoztatása. A játékvezetők jogait kibővítenék, ez lehetőséget adna arra, hogy saját ítéleteiket felülvizsgálják, adott esetben visszavonják. Az edzők challenge-lehetőségeit is bővítenék, nem csak a kapus akadályozása és a les tartozna ide. Konkrétabb elképzelések egyelőre nem kerültek napvilágra, de az is fontos, hogy hivatalosan felkerült a nyári tennivalók közé a kérdés újragondolása.

A versenybizottság azt is javasolja, hogy ha egy játékos fejéről leesik a sisakja, akkor haladéktalanul hagyja el a játékteret. A lehetséges szankciókról még nem esett szó, de valószínűleg 2 perces büntetéssel sújtanák a szabály megszegőit, ugyanúgy, mint az AHL-ben.

Ha a kapus jól láthatóan időhúzási szándékkal tenyerel a korongra – például a felezővonal mögül eleresztett lövéseknél –, akkor a csapata nem cserélhetne, és a bedobás az ő kapujának az előterében lenne. A támadó csapat megválaszthatná, hogy melyik oldalon legyen a korongbedobás.

Tilos felszabadítás és emberelőny befújása után a támadó csapat szintén eldönthetné, hogy a buli melyik oldalon legyen a védekező csapat harmadában.

Ha a támadóharmadban a támadó csapat kiüti a korongot a játékterületen kívülre, akkor a korongbedobás maradjon a harmadban, ne vigyék vissza a semleges zónába. Ha viszont a védekező csapat mezőnyjátékosáról kerül a hátsó palánk mögötti védőhálóba a korong, a játékmegszakítás alatt a védekező csapat ne cserélhessen sorokat.

Az alapszakasz végén pontegyenlőség esetén a végső sorrend meghatározása más kritériumok alapján történjen. Jelenleg a több győzelem dönt, ezt követően első körben csak a rendes játékidős siker lenne mérvadó. Ennek azért van jelentősége, mert bár sokan kritizálják a kétpontos bajnoki szisztémát, a liga eddig hajthatatlan volt a hárompontos rendszerre való áttérés tekintetében. Erről most sincs szó, ám a rendes játékidős győzelmek értékének növekedése ebből a szempontból lassú változást vetíthet előre.

A lehetséges módosítások megvitatása után mindkét félnek, az NHLPA igazgatótanácsának és az NHL kormányzótanácsának is jóvá kell hagynia a korrekciókat. Csak ebben az esetben kerülhetnek az új paragrafusok a szabálykönyvbe.

NHLRulebook

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., csütörtök
VB 16:15 CANSUI 3-2 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 RUSUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CZEGER 5-1VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
VB 20:15 FINSWE 5-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 15:15 RUSFIN 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANCZE 5-1VÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:45 RUSCZE 3-2 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CANFIN 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 28., kedd
NHL 02:00 BOSSTL 4-2VÉGE
május 30., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 2-3 HVÉGE
június 2., vasárnap
NHL 02:00 STLBOS 2-7VÉGE
június 4., kedd
NHL 02:00 STLBOS 4-2VÉGE
június 7., péntek
NHL 02:00 BOSSTL 1-2VÉGE
június 10., hétfő
NHL 02:00 STLBOS 1-5VÉGE
június 13., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 1-4VÉGE
Partnerünk