Hughes és Kakko is abszolút jól jöhet a Rangersnek

 

A New York-iak másodikként választhatnak az idei drafton, és nem aggódnak, hogy melyik szupersztárjelöltet hagyja meg nekik a Devils.

Erről Chris Drury beszélt a TSN-nek. Az ő szerepe érdekes, hiszen játékosként három szezonon át volt csapatkapitány a Rangersnél, majd pályafutása végeztével a szakvezetésben vállalt fontos szerepet. Jelenleg ő Jeff Gorton általános igazgató helyettese, és az AHL-es farmcsapat, a Hartford Wolf Pack főmenedzsere. Idén az amerikai válogatottnál is előrelépett, azok után, hogy 2017-ben a helyettes általános igazgatói posztot töltötte be, most megkapta a GM szerepkörét. Ez annál is izgalmasabb, mivel így első kézből származó tapasztalatokat szerezhetett Jack Hughesról, akit az előzetes tervek ellenére behívtak a vb-csapatba. Ebben Drurynak döntő szava lehetett. Továbbá testközelből figyelhette a másik ifjú titán, Kaapo Kakko játékát, hiszen Finnország az USA-val egy csoportban szerepelt Kassán.

Mint az köztudomású, az idei draft 1/1-es pozíciójának fő esélyeseként Jack Hughest tartják számon, Kakko pedig 1/2-es lehet, hacsak nem fordítva választják ki őket a csapatok. A draftlottót a New Jersey Devils nyerte, másodikként a Rangers bökhet rá valakire a felhozatalból.

?Azt gondolom, kiváló helyzetben vagyunk. Bárkit is választ a Devils, mi elégedettek leszünk azzal, aki nekünk marad. Ők mindketten világklasszis játékosok. Kakko készebben áll arra, hogy az NHL-ben játsszon, de az számít igazán, hogy hosszú távon melyikük mire lehet képes. Mindkét játékos nagyon impresszív játékot mutat? ? nyilatkozta a szakvezető. Jeff Gortonnak ennél nyilván részletesebb szakmai elemzést adott Drury, de azért ezekben a mondatokban is elejtett olyan részleteket, amelyekre érdemes figyelni. Ilyen az időperspektíva. Hiába volt Kakkónak minden tekintetben jobb szezonja, mint Hughesnak, nem biztos, hogy a pillanatnyilag legjobb játékos az igazán jó választás. A csapatok azon törik a fejüket, hogy vajon melyikükből válhat hosszú távon is meghatározó figura. Ez roppant nehéz kérdés, nem véletlen, hogy az NHL-draftok története tele van látványos kudarcokkal, amelyek csak utólag minősíthetők annak, sok esetben a draft idején az volt a logikus döntés, amelyet meghoztak.

Az igaz, hogy Kakko sokkal jobb fizikai adottságokkal rendelkezik, mint Hughes: közel 10 kiló és ugyanannyi centi az előnye. Ugyanakkor a mai NHL-ben már sokkal nagyobb tér nyílik az érvényesülésre az alacsonyabbak számára, ez tehát kevésbé fontos tényező. Ráadásul az oroszok elleni negyeddöntőben Hughes kapott ízelítőt abból, hogy milyen ütközések várnak rá. A 196 centis és 104 kilós Zadorov, a legkeményebb bekkek egyike egy alkalommal kőkeményen felkente a palánkra, és nem látszott, hogy ez különösebben megviselte volna. Az is tény, hogy Kakkónak egy év előnye van abban is, ami a felnőttek közötti versengést illeti. Ez meg is mutatkozott a világbajnokságon, de korántsem behozhatatlan a hátrány. Ha a másik oldalról nézzük, ennyivel több fejlődési potenciál van az amerikai fiatalemberben. Ráadásul a jóval kisebb nevekből álló finn válogatottban Kakko szerepe is dominánsabb volt, mint a harmadik soros Hughesnak az amerikaiaknál. Márpedig egy olyan hokis számára, aki egész karrierje során kiemelkedett minden csapatából, a szokásosnál is nehezebb lehetett az átállás a kisebb feladatok ellátására. Hughes mellett szól még, hogy jobban hozzá van szokva a kisebb pályához, mert egész életében ilyeneken játszott. Ezzel kapcsolatban Kakko mellett kell elmondjuk, hogy a tapasztalat hiánya nem gátolta meg abban, hogy a vancouveri junior-világbajnokságon 7 meccsen 5 pontot szerezzen, és ő döntse el az amerikaiak elleni döntőt.

Egyszóval továbbra is a New Jersey Devils vezetőinek a fejébe kellene belelátnunk ahhoz, hogy tudjuk, kit fognak választani 1/1-esként. Ezt ebben a pillanatban talán ők maguk sem tudják. Ha tippelnünk kellene, mi Kakko mellett tennénk le a voksunkat, részint a fizikai előnye, részint a szezonbeli teljesítménye miatt. Mert bár valóban az a fontos, hogy hosszú távon mire lesznek képesek a tinédzserek, az eddig látottak alapján jó eséllyel megtippelhető, hogy mindketten kimagasló játékosokká növik ki magukat. A fizetési plafon szorításában pedig behozhatatlan előny, ha egy játékos már a belépő szintű szerződése ideje alatt meghatározó teljesítményt tud nyújtani.

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a Devils két évvel ezelőtt már választhatott az első helyről. Ez azért különösen érdekes, mivel az az évfolyam sokban hasonlított az ideire. A szezon elején a kanadai Nolan Patrick volt az abszolút favorit, a svájci Nico Hischier fokozatosan dolgozta le hátrányát, a draft idejére nagyjából egyenlő esélyeik voltak. A Devils akkor nem félt az európai játékos mellett letenni a voksát, és ezt aligha bánták meg. A svájci játékos eddig 99 pontot termelt az NHL-ben, míg Patrick csak 61-nél jár, ami tekintve, hogy mindketten mindössze a második szezonjukon vannak túl, nem kis különbség.

Izgalom tehát lesz bőven idén is, és már nem kell sokat várnunk arra, hogy megtudjuk, melyikük kel el az első helyen. A draftot június 21-22-én rendezik Vancouverben. Ott, ahol Kaapo Kakko megnyerte a junior-világbajokságot.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum