Az eddigieknél többet videóznának az NHL-ben

 

Az egyik oldalon azzal érvelnek: ha megvan a technikai lehetőség, akkor élni kell vele. Az ellentábor a játék folyamatosságát félti.

Gary Bettman NHL-komisszár a Stanley Kupa döntőjének első mérkőzése előtt tartotta meg ilyenkor szokásos beszédét. Elmondta: a liga felül fogja vizsgálni, hogy mely eseteket lehet videóról visszanézn.: ?Ez most a kihívás, ezzel kapcsolatban kell döntésre jutnunk, és meg is fogjuk hozni ezt a döntést. Ha minden esetet visszanéznénk, az elkerülhetetlenül érintené a játék folyamatosságát.?

Az idei rájátszás bővelkedett a kulcsfontosságú pillanatokban meghozott rossz játékvezetői ítéletekben. A San José és a Vegas párharcának hetedik meccsén Cody Eakin téves ítélet folytán kapott véglegest egy ütközésért, az ötperces előnyből a Sharks nem kevesebb, mint négy gólt szerzett, fordított és továbbjutott. A San Josét a későbbiekben sem kerülte el a szerencse, a konferenciadöntő harmadik meccsét úgy nyerték meg, hogy a hosszabbításban Timo Meier nyilvánvaló kézpasszal hozta helyzetbe csapattársát, Gustav Nyquistet, aki továbbtette a pakkot, és ezután döntötte el Erik Karlsson a meccset. Ezek az esetek mind olyan természetűek, amelyek nem nézhetők vissza utólag a videóbíró segítségével, szemben a leshelyzettel és a kapus akadályozásával. Mivel igen nagy téttel bíró helyzetekről van szó, azonnal fel is lángolt a vita, hogy ne terjesszék-e ki a videóbírózás lehetőségét.

Az egyik vélemény szerint semmi nem indokolja, hogy ha a lest vissza lehet nézni, akkor bármi mást ne lehessen ugyanígy megvideózni. Az ellenoldal azt veti fel, hogy ez élvezhetetlenné lassítaná a játékot. Ne csináljunk NFL-t az NHL-ből, mondják. Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha minden ütközést vissza lehetne nézetni. Könnyen belátható, hogy ez nem opció ebben a sportágban. Áthidaló megoldásként több javaslat is felmerült. Egyesek szerint kellene egy ötödik játékvezető, aki a sajtópáholyból követi az eseményeket, és azonnal jelez a jégen lévő kollégáknak, ha hibát észlel. A visszanézések számát is lehetne korlátozni, a gólt eredményező szituációkra vagy a mérkőzések utolsó perceire. Illetve magát a visszanézés folyamatát is időkorlátok közé szoríthatnák: ha 60 másodperc alatt nem sikerül dönteni, az eset nem ér annyit, hogy visszavonják a jégen született ítéletet.

A visszanézések lehetőségének kiterjesztésével kapcsolatos általánosabb ellenvetés, hogy nem szabadna ezeket a kétségkívül kirívó eseteket arra használni, hogy úgy nyúljunk bele a játékba, ami alapjaiban változtatja meg azt. Példaként a leshelyzetek visszanézését lehet említeni, amikor a nyilvánvaló jó szándék oda vezetett, hogy jelenleg többségében arra használják a lehetőségét, hogy a rosszul védekező csapat néhány milliméterre hivatkozva visszavonasson egy gólt, ami esetenként jóval a leshelyzet után született. Ez nyilvánvaló módon teljesen idegen nemhogy a játék, de még a szabályváltozás eredeti szellemétől is.

Pierre LeBrun, a TSN kommentátora emellett azt is megemlítette egy alkalommal, hogy 24 éve közvetít NHL-rájátszást, de az idei év előttig egyszer sem fordult elő, hogy a játékvezetők benéztek volna egy kézpasszt. A hiba megtörtént, súlyos károkat okozott a Bluesnak és a ligának, de 24 évente egy ilyen a legjobb esetben is előfordulhat. Michael Rousso, aki a Minnesota meccseiről tudósít, beszélt Bruce Boudreau-val, aki a Wild edzőjeként a liga versenybizottságának is tagja. Boudreau kész tervekkel áll a bizottság elé, amelyek szerint négy esettel lehetne kiterjeszteni a videóbírós rendszert: palánk feletti korongkiütések, érte-e a védőhálót a korong (Panarin lőtt gólt a Bruinsnak az idei rájátszásban, miután a korong a kapu mögötti védőhálóról hullott vissza a jégre), magas bot, megítélt-elmaradt nagybüntetések.

Az első jelentős időpont, amikor az ügyben fejlemények várhatók, az június 20-a. A draft előtti napon összejönnek a csapatok GM-jei, és megbeszélik egymás között az érveket. Akárhogyan lesz, érdemes Rousso gondolatait felidézni: ?Nem tudunk mindent visszanézni. Mindig lesznek téves játékvezetői ítéletek. Ez a sportág tele van hibával. A Blues és a Sharks játékosai is százával követtek el hibákat azon a bizonyos mérkőzésen. Éppen két olyan kiváló bírótól, mint Dan O?Rourke és Marc Joannette, azt elvárni, hogy teljesen tökéletesen vezessék a meccset, igazságtalan. A cél az, hogy jó ítéletek szülessenek, és számos esetben megvannak az eszközeink arra, hogy ezt elérjük.?

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum