Máris kezdődhet a Stanley Kupa döntője

 

A Boston és a St. Louis 49 év után csaphat össze ismét a serlegért. A Bruins hetedszer lehet bajnok, a Blues története során először.

Ha visszanézünk az elmúlt tíz esztendőre, azt lehet mondani, hogy a ligát három csapat uralta. A Chicago, a Los Angeles és a Pittsburgh összesen nyolcszor ünnepelhetett, hozzájuk csatlakozna a Boston, amely nyolc év alatt harmadszor jutott fináléba. A 2011-ben nyertes, majd 2013-ban döntős csapat magja semmit sem változott. A keret tagja ma is a Chara, Marchand, Krejci, Bergeron négyes. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a kvartettből hiányozni fog az első mérkőzésen Brad Marchand és Davis Krejci is, előbbinek a bal csuklója sérült meg néhány napja egy edzésen, utóbbi lázzal dőlt ágynak a napokban. Bruce Cassidy vezetőedző ezért az elmúlt napokban Karson Kuhlmant tette be az első sorba Patrice Bergeron és David Pastrnak mellé. A szombati gyakorlást kihagyta mindkét játékos, de a Boston edzője azt mondta, a kettős ott lesz az első összecsapáson. Marchand és Krejci mellett még egy sérültje van a Bostonnak Chris Wagner személyében, aki a harmadik mérkőzésen blokkolta Justin Faulk lövését. Wagner helyén Noel Acciari kap szerepet a negyedik sorban. A Bluesnál sem mindenki egészséges. Craig Berube valószínűleg Vince Dunn nélkül küldi jégre a csapatát. A hátvédnek még a konferenciadöntő harmadik meccsén lőtték el az arcát, azóta nem lépett jégre.

bruins blues 1

A két csapat nagyon-nagyon hasonló statisztikát hozott össze a rájátszásban, ami végtelenül szoros és kiélezett csatát vetít előre. Egyaránt 57 gólt lőttek, és még a harmadok szerinti eloszlás is megegyezik: 16-16 gól az elsőben és a másodikban, 24 a harmadikban, 1 a hosszabbításban. Az első sorok is ugyanúgy termeltek: a Bergeron, Marchand, Pastrnak trió és a Taraszenko, Schwartz, Schenn hármas is 22-szer eredményes. A negyedik sorok között is alig volt különbség: Alexander Steen, Oskar Sundqvist és Ivan Barbasov 17 pontja csak 4 egységgel több, mint amennyit Sean Kuraly, Noel Acciari, Joakim Nordstrom és a sérült Chris Wagner összehozott.

goalies po bruins blues

Mi dönthet közöttük? Egyrészt az, hogy a Boston a számokat úgy hozta össze, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott. Másrészt a speciális egységek játéka, harmadrészt a két kapus közötti különbség. A mellékelt ábra tökéletesen mutatja, hogy hiába lőtt ugyanannyi gólt a két csapat, az átlagot tekintve jobbak a Bruins mutatói. A kapott gólokat tekintve még nagyobbra nyílik az olló, itt átlagosan több mint fél a St. Louis hátránya, ami jelentős differenciának számít a finálé kezdete előtt. Jordan Binnington hiába véd elképesztően, egyelőre nem tudja felvenni a versenyt az élete formáját hozó Tuukaa Raskkal szemben, aki a csatárok mellett a Bruins legfontosabb láncszeme. A finn hálóőr az utolsó hét meccsét kivétel nélkül nyerte, 1,29 gólt kapott meccsenként, 96% feletti hatékonysággal védett, ami az NHL történetének egyik legjobb sorozata a rájátszásban. Rask összesített mutatója is jobb, mint kollégájáé, jelenleg 3%-kal előzi Binningtont, miközben meccsenként fél góllal kap kevesebbet.

goals po bruins blues

A mezőnyben viszonylag kiegyenlítettek a felek. A St. Louis zártabban védekezik, kevesebb teret biztosít az ellenfeleknek, ami kevesebb kapu eltaláló lövést eredményez, de sokkal több blokkot. Ahol van keresnivalója a Bluesnak, az a fizikai hoki. Sokkal többet ütköznek, és ezeket a csatákat rendszerint meg is nyerik. Brayden Schenn, Oskar Sundqvist és Ivan Barbasov is félszáz hit felett jár, a mindössze nyolc meccsen jégre lépő Sammy Blais 48-nál. Ezek után nem lenne meglepetés, ha a negyedik sorban szereplő Sundqvist és Barbasov tűnne fel a legtöbbször Bergeronék ellen a jégen. A Boston legjobbja ebben a kategóriában Chris Wagner a maga 44 ütközésével, de ha kénytelen kihagyni a teljes finálét, az komoly vérveszteséget jelenthet a korongért folytatott harcban. A St. Louis hátvédei is jobb felépítésűek, inkább stay at home típusúak, így valószínűleg ugyanúgy fogják nyerni a fizikai csatákat mint a csatártársaik. Ezzel szemben a Bruins hátsó hatosa mobilabb, gyorsabb, jobban mozog a koronggal, amivel jobban be tud segíteni a csatároknak és gyorsítani tudja a tempót, a Blues nagyobb testű védőivel szemben.

Az eddig felsorolt statisztikák a Boston sikerét vetítik előre. A speciális egységeket is megnézve viszont az látszik, hogy ez is lehet az a pont, ahol eldől a finálé. A Boston egészen elképesztő módon a 34%-kal használja ki a létszámfölényes helyzeteket, és idegenben még ennél is jobb: 41%-os. Ezzel szemben a St. Louis mutatója csak 19,4% és 9,7%, ami hatalmas különbség. A párharc során kulcskérdés lesz, hogy a Boston mennyi fórt tud kierőszakolni, és ezekből mennyit bír gólra váltani. Ha tartja az ütemet, akkor a Bluesnak nagyon kevés esélye lesz, mert 5 az 5 elleni játékban ezt nehéz kompenzálni. Ezt a legkönnyebben úgy tudná elérni, ha bármilyen módon rendre az első gólt szerzi. Akkor a St. Louis játszhatná a saját játékát, a zárt védekezésből induló gyors kontrákat. A Blues 10-3-mal áll, ha az elsőt lövi, ami remek eredmény, de a Boston itt is jobb egy hajszállal a 11-2-jével.

goals special teams bruins blues

A kérdés tehát az, hogy a St. Louis mit tud tenni annak érdekében, hogy megtörje Raskot, illetve kivédekezze az esetleges speciális játékszituációkat. Bruce Cassidy a vasárnapi médianapon bizonyos szempontból rá is világított erre: “Két olyan csapatot látok, amelyek jó védelemmel játszanak, nem adnak sok helyet, és jól védik a játékteret. Döntőek lesznek a büntetések. Ők nagyobbak, fizikálisabbak, mint mi, de azt hiszem, a csapatom jól mozog a koronggal, és úgy gondolom, ezzel problémákat okozhatunk az ellenfelünknek. Játszottunk már ilyen csapat ellen a playoffban, és megoldottuk. Ezért lehetünk itt.”

De Craig Berube is a fizikai különbségeket emelte ki: “Mindkét csapat szeretne ténylegesen bejutni a kapu előterébe. Ez kemény fizikai munka lesz, de a mi centereink nagyobbak, ami döntőnek bizonyulhat.”

A döntő első mérkőzése éjjel kettőkor kezdőik, a találkozót a Spíler Tv élőben közvetíti. A várható összeállítások (amennyiben a kisebb sérülések és betegségek rendbe jönnek):

Boston Bruins
Brad Marchand ? Patrice Bergeron ? David Pastrnak
Jake DeBrusk ? David Krejci ? David Backes
Marcus Johansson ? Charlie Coyle ? Danton Heinen
Joakim Nordstrom ? Sean Kuraly ? Noel Acciari

Zdeno Chara ? Charlie McAvoy
Torey Krug ? Brandon Carlo
Matt Grzelcyk ? Connor Clifton

Tuukka Rask
Jaroslav Halak

St. Louis Blues
Jaden Schwartz ? Brayden Schenn ? Vlagyimir Taraszenko
Sammy Blais ? Ryan O’Reilly ? David Perron
Pat Maroon ? Tyler Bozak ? Robert Thomas
Ivan Barbasov ? Oskar Sundqvist ? Alexander Steen

Joel Edmundson ? Alex Pietrangelo
Jay Bouwmeester ? Colton Parayko
Carl Gunnarsson ? Robert Bortuzzo

Jordan Binnington
Jake Allen

bruins blues 4

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum