8 milliót keres az elődöntők legdrágább játékosa

 

Brent Burns, a San José hátvédje a 22. helyen áll a liga fizetési rangsorában. A nagy kérdés: a sztárgázsik mellett hogyan építsünk hosszú kispadot?

A Boston, a San José, a Carolina és a St. Louis került a legjobb négy közé az NHL-ben. Pierre LeBrun veterán NHL-szakíró hívta fel a figyelmet a különös tényre, hogy e négy csapat egyikében sem igazán találunk olyan sztárt, akinek a bére tartotta volna a lépést az utóbbi években megugrott fizetésekkel. A San José legjobban fizetett játékosa, Brent Burns is ?mindössze? 8 millió dollárt keres évente, őt követi Evander Kane és Marc-Edouard Vlasic 7 millióval. A St. Louisban Vlagyimir Taraszenko és Ryan O?Reilly vezetik a bérlistát a maguk évi 7,5 millió dollárjával, akik után Alex Pietrangelo következik 6,5 millióval. A Bostonnál még cifrább a helyzet, hiszen a cseh David Krejci keres a legjobban, aki csak negyedik a rájátszás házi kanadai tabelláján. Az élen álló Brad Marchand 6,125 millió dollárt kap, David Pastrnak 6,66 milliót, Patrice Bergeron 6,875-öt. A kapus Tuukka Rask bére a második legtöbb évi hétmillióval. Minden idők egyik legköltséghatékonyabb csapata, a Carolina Hurricanes esetében még durvább számokat találunk, a bérlistát ugyanis ott Jordan Staal vezeti hatmillióval.

Hogy perspektívába helyezzük az összegeket, érdemes elmondani: Burns a liga 22. legjobban fizetett játékosa, Taraszenko és O?Reilly nem fér bele a legjobb 30-ba, az első ötvenben rajtuk kívül csak Krejci, Vlasic, Kane, Rask és Bergeron van ott. Marchand és Pastrnak, akik 15 meccsen 27 pontot értek el, ketten együtt alig keresnek többet, mint Connor McDavid vagy Auston Matthews egyedül.

Emögött több ok is meghúzódhat. Egyrészt voltak játékosok, akik hajlandók voltak lemondani fizetési igényük egy részéről, mert szeretnek az adott csapatban játszani. De Marchand esetében az is közrejátszott, hogy a klub szempontjából a legjobbkor állapodtak meg vele. 2016-ban hosszabbítottak 8 évet, egészen addig csak egyszer ment 60 pont fölé, azóta viszont két 85 pontos alapszakasz van mögötte, majd idén kerek 100-at ért el. Az elmúlt 3 évben összesen 33 rájátszásmeccsen játszott, melyeken 36 pont került a neve mellé. De azt is fontos látni, hogy a fizetések az utóbbi években szálltak el igazán, és azóta sem lassítanak.

Mindez hatalmas problémát jelent az olyan klubok számára, mint a Toronto és a Winnipeg, de sok más csapat is érintett. Számtalan játékos újoncszerződése jár le a nyáron, akiknek emberi számítás szerint a piaci értékük nagyobb, mint a fentiek közül bárkié. Közéjük tartozik Mitch Marner, Brayden Point, Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Matthew Tkachuk, Timo Meier, Kyle Connor, Brock Boeser és Patrik Laine is. Ha azonban a klubok meg akarják tartani ezeket a játékosokat, akkor azt csakis a cserepad kárára tehetik meg, ami hosszabb távon rontja a siker esélyeit. Mert bár a ligának égető szüksége van jól fizetett és eladható sztárokra, a meccsen továbbra is 20-22 játékos játszik, így roppant nehéz megtalálni az egyensúlyt a sztárok és a fontos kisegítő emberek arányának kialakításában.

Az ugyanakkor az idei fejlemények tükrében továbbra is igaznak látszik, hogy a konferenciadöntőkbe nem a fizetések viszik be a klubokat, hanem a keményen dolgozó csapatjátékosok.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum