Cale Makar az NHL rájátszásában is dominál

   

A 20 éves hátvéd első meccseit játssza a világ legjobb bajnokságának legkeményebb szakaszában, és máris a Colorado meghatározó játékosa.

Cale Makar játékjogát a 2017-es draft első körének negyedik helyén foglalta le a Colorado Avalanche. A következő szezont az NCAA-ben töltötte, ahol a University of Massachusetts (UMass) játékosaként 34 meccsen 21 pontot szerzett, miközben a liga legjobb újoncának is megválasztották. Emellett a kanadai válogatottal junior-világbajnokságot nyert, a torna 7 meccsén 8 pontot ért el, a harmadik legponterősebb játékos lett csapatában, be is választották az All-Star válogatottba, miután a gólok és a pontok számát tekintve sem volt nála jobb hátvéd. Ezek után a coloradói szurkolók epekedve várták, hogy végre az NHL-ben is bemutatkozzon, kétség nem merült fel senkiben, hogy készen áll a feladatra. Efelől maga Makar is meg lehetett győzödve, nem sietett azonban az NHL-lel. A szurkolóknak elmondta, hogy bár alig várja a lehetőséget, egyetemi csapatának még tartozik egy szezonnal. A UMass korábban soha nem nyert semmilyen címet az NCAA-ben, csak egyszer kerültek be a rájátszásba, de 2007-ben is kiestek már az első körben.

Makar nem beszélt a levegőbe, csapatkapitányként 41 meccsen 49 pontot szerzett, megnyerték az alapszakaszt, majd bejutottak a Frozen Fournak nevezett négyes döntőbe. Ott csak a címvédő University of Minnesota-Duluth állította meg őket a fináléban, de Makar így is soha nem látott magasságokba emelte csapatát, be is gyűjtötte a liga legjobb játékosának járó Hobey Baker-díjat. Miközben ő a döntőben játszott, a Colorado drámai körülmények között csatázott a Calgaryval: J. T. Compher két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített, a hosszabbításban Nathan MacKinnon a győzelmet jelentő találatot is megszerezte. A szombati mérkőzés után Makar alá is írta szerződését az Avalanche-csel, vasárnap repülőre ült, este hat órakor landolt Denverben, hétfő reggel jelentkezett az edzőknél, fél 11-kor korizott egyet a csapattársakkal, 11 óra tájban a média kérdéseire válaszolt, délben a csapattal ebédelt, este negyed kilenckor életében először pályára lépett az NHL-ben, majd nagyjából fél óra múlva már az első góljának örülhetett, ami ? mint később kiderült ? a meccset eldöntő találatnak bizonyult.

Nem mindennapi 48 óra volt, ez bizonyos, amit tetézett, hogy élete első mérkőzését szülővárosa csapata ellen játszotta. Cale Makar játéka azóta folyamatosan tovább javul, amiben nagy szerepe van bekkpárjának, a szintén 1998-as születésű Sam Girardnak. Hátborzongató belegondolni, hogy az Erik Karlsonnal és Brent Burnsszel felálló San José Sharks ellen két 20 éves hátvéd játszik elképesztően fontos cseréket, átlagosan 17 percet tölt fent a jégen meccsenként. Ők ketten a második speciális egységének is tagjai emberelőnyben. Az újabb gólra egyelőre várni kell, de hét meccsen már adott négy gólpasszt, így öt pontja van. Girarddal ketten a csapat leghalkszavúbb játékosai ? de nem a jégen, ahol folyamatosan kommunikálnak egymással. Van már közös múltjuk: 2017 nyarán egy csapatban játszottak a kanadai juniorválogatott nyári edzőtáborában és a felkészülési meccseken. Jelenleg szobatársak az idegenbeli túrákon.

A hihetetlenül sikeres és gyors integrációban kiemelkedő szerepe van Matt Calvertnek és családjának. Makar ugyanis pár nap után azzal a kéréssel fordult a csapatvezetéshez, hogy ne szállodában lakjon, hanem valamelyik idősebb csapattárs családjával, ha hajlandók őt befogadni. A feladatra a több mint félezer NHL-meccs tapasztalatával rendelkező Matt Calvert jelentkezett, aki feleségével és két gyermekével él együtt. A húzás bejött: Calvert révén sokkal hamarabb illeszkedett be a csapatba, hamarabb képbe került a helyi viszonyokat illetően.

Makar most a kilencedik NHL-meccsére készül, a párharcban a San José vezet 3-2-re, a következő összecsapást hétfőn éjjel játsszák Denverben.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum