A finn sztárokat idén nem hozza lázba a vb

 

Sorra mondják le a legnagyobb nevek a válogatottságot: Barkov, Laine, Ristolainen biztosan nem lesz ott Szlovákiában.

Juho Lammikko, Henri Jokiharju, Kevin Lankinen, Niko Mikkola. Eddig ők mondtak igent a szövetség felkérésére, és bár kétségkívül ők is nagy nevek, főleg Magyarországról nézve, de a legnagyobbak hiányoznak: Alexander Barkov közölte elsőként, hogy idén ne számítsanak rá, őt követte Patrik Laine és Rasmus Ristolainen. Persze versenyben vannak még potenciális jelöltek, így Mikko Rantanen, Teuvo Teräväinen és Sebastian Aho szándékairól egyelőre nem tudhatunk semmit. De könnyen elképzelhető, hogy a finn csapat legnagyobb sztárja a 17 éves Kaapo Kakko lesz. A svéd szövetség honlapja, a hockeysverige.se Filip Saxént, a finn szövetség sportmenedzserét kérdezte a lehetséges okokról és az otthoni hangulatról: ?Azt hiszem, egyelőre nincs nagy keserűség az emberekben emiatt. Vannak sérült játékosok, mások klubot váltanak éppen, megint mások a gyermekeikkel szeretnének lenni, vagy a következő szerződésükön dolgoznak.?

Ez persze nem biztos, hogy így is marad. Mert bár egyelőre a felkészülési meccseken többnyire jól szerepelt a válogatott, ha a világbajnokságon betliznek, azt nem fogják megbocsátani, hiszen továbbra is ez a legfontosabb évente megrendezett sportesemény Finnországban. ?A kapusokon nagyon sok fog múlni, legyen szó akár Veini Vehviläinenről, akár Kevin Lankinenről, akár Juho Olkinuoráról vagy bárki is áll majd a vasak közé. Kaapo Kakko elképesztően nagy nyomás alatt fog játszani, hiszen nyáron jön a draft, de elképzelhető, hogy ennek a csapatnak ő lesz a vezére, akinek majd a vállára kell vennie a válogatottat, amire képes is, hiszen elképesztően tehetséges. A kérdés inkább az, hogy képes lesz-e majd az egész torna folyamán kiválóan játszani.?

Érdekes módon a szövetségi kapitány, Jukka Jalonen nem nagy rajongója az NHL-nek, inkább az európai hoki nagy barátjának mondható. Saxén szerint azonban ennek nem sok köze van ahhoz, hogy hányan mondták vissza a válogatottságot: ?Jalonen nagy kedvelője az európai hokinak és néha úgy tűnhet, hogy nem sokra tartja az NHL-t. De az idei lemondásokért ő aligha hibáztatható.? Érdekes módon a svéd válogatott élén is hasonló edző dolgozott sokáig, Par Marts hat éven keresztül volt szövetségi kapitány, és ő sem esett hasra valaki előtt csak azért, mert az NHL-ből jött. De aztán ez értelemszerűen gyökeresen megváltozott Rikard Grönborg érkezésével, aki maga is NHL-es karrierre vágyik és aki még szerződés nélküli játékosokat is rendre el tud csábítani a válogatotthoz, a sérülésveszélyek ellenére.

Finnországra visszatérve, Jalonen problémája, hogy a keret idén vékonyabbnak ígérkezik a szokásosnál, azonban a szurkolókat ez a legkevésbé sem érdekli, a finn válogatottal szemben mindenkor hatalmasak az elvárások: ?Minden a negyeddöntőn múlik majd. Ha ott győzünk, akkor minden rendben lesz, ha viszont kikapunk, az maga lesz a katasztrófa ? mondta erről Saxén.?

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum