Mindent bele, ennyit várunk a magyar válogatottól

   

Elgondolkodtató első napon van túl a nur-szultani divízió 1/A csoportos világbajnokság mezőnye.

A kazahok és a fehéroroszok begyűjtötték ugyan a remélt 3-3 pontot, de ez csak a házigazdákat töltheti el maradéktalan örömmel, elvégre ők az egyik legnagyobb vetélytársukat győzték le 3-2-re. Az elittől 14 év után búcsúzott fehéroroszok viszont a frissen feljutott és a közvélemény által előzetesen könnyű ellenfélnek minősített Litvánia ellen alaposan megszenvedtek. Aligha fogadtak volna sokan arra, hogy Zubrusék 9 perc után 2 góllal vezetnek majd ellenük. A nap első meccsén pedig az ugyancsak az elitből érkező, ám ennek ellenére sokak által ugyancsak gyengének tartott Dél-Korea adott leckét a mieinknek taktikai és játékfegyelemből, koncentrációból, gyors gondolkodásból, hibamentes játékból.

A hétfőn történteken hamar túl kell lépni, mert máris itt az újabb feladat, az elitből érkezett másik válogatott, Fehéroroszország. A beloruszok tehát a vártnál nehezebben győzték le a litvánokat, és ez minden bizonnyal helyrebillenti azokat, akiknek esetleg téves elképzeléseik lettek volna a könnyű ellenfelekről. Döcögős kezdés után belerázódtak a vb-ritmusba, fókuszáltabbak lettek, és ha mindezt megőrzik kedd estére is, akkor nem számíthatunk tőlük ismételten olyan nagylelkű gesztusokra, amilyet például a litvánok emberhátrányos gólja előtt tettek.

A koreaiaktól elszenvedett vereség után nehéz folytatás vár a mieinkre. Nem úgy szoktunk kiállni a fehéroroszok ellen, hogy megnyerjük a meccset, bár a legutóbbi hivatalos összecsapásunkon éppen ezt tettük. Igaz, a bledi tornán egy klubcsapat, a bajnoki 4. helyezett Dinamo Mologyecsno indult piros-zöld színekben, az éles válogatott akkor egy pozsonyi tornán szerepelt. Ezen a győzelmen kívül eddig mindössze egyszer nyertünk ellenük, igaz, az nagy visszhangot keltett. 2016. május 14-én a szentpétervári világbajnokságon 77 év után az első A-csoportos győzelmünket arattuk. Ezúttal is hasonló bravúrra lenne szükség a mieinktől, hogy előre tudjunk lépni a táblázaton. Ehhez viszont biztosan kevesebb szabálytalanságot kell elkövetni, és sokkal jobban meg kell becsülni a korongot, mint ahogy azt hétfőn tettük.

Bár sok jó játékos hiányzik ellenfelünknél, azért így is a feljutás egyik esélyese vár ránk. A fehéroroszországi hoki erejét nem kizárólag a KHL-ben gyengélkedő Dinamo Minszk adja, a hazai bajnokságuk is jó színvonalú, klubcsapataik rendszeresen eljutnak a CHL-be és döntősök a Kontinentális Kupában. Arra tehát nem számíthatunk, hogy tartalékosan nem tudják felvenni velünk a versenyt. A hokis közhelyek ezúttal is érvényesek, az első pillanattól maximális koncentrációra lesz szükség, és mindig csak az adott cserében szabad gondolkodni, ha szeretnénk pontot vagy pontokat szerezni. A bizalom a csapat iránt változatlanul megvan, ez jól megmutatkozott abban is, hogy a helyszíni félezres szurkolósereg a koreaiak elleni vereség után mindent bele! skandálással búcsúztatta a csalódott játékosokat. Ez a minden épp elég is lesz, az eredménytől egyébként majdnem függetlenül.

Photo: Laszlo Mudra - HIHF

fotó: Mudra László/MJSZ

Fehéroroszország–Magyarország 3-1

   

A magyar válogatott sokkal jobban játszott, mint az első körben, de most ez sem volt elég a pontszerzéshez a divízió 1/A csoportos vb-n.

A mérkőzést nagyon bátran kezdte a magyar válogatott, és az első cserében rögtön komoly feladat elé állították Milcsakov kapust, ám Erdély beleszúrása végül nem ment át rajta. Az első négy percben egyértelműen a mieink akarata érvényesült, a támadóharmadban tartottuk a korongot, több lövéssel is riogattuk a belorusz kapust. Aztán az 5. percben első valamirevaló támadásukból gólt lőttek a fehéroroszok: Maljavko lövését Vay látszólag fogta a lepkéssel, ő is azt hitte, ám a korong kipattant, a szemfüles Fejoktisztov pedig az üres kapuba passzolt (0-1). A 8. percben Macaulay nagy lövése lecsorgott Milcsakovról, de elgurult a kapuvas külső széle mellett. A harmad közepén kicsit beszorultunk a kapunk elé, de Vay védései tartották a csapatot. Az első emberelőny a magyar válogatotté volt a 12. percben, ebben kevés lehetőség volt. Alig telt le az előny, a büntetőpadról visszatérő Kitarov léphetett ki egyedül, bombáját magabiztosan fogta Vay. A harmad hátralévő részében a csapatok nagyjából azonos arányban osztoztak meg a támadóidőn és a helyzeteken, ám újabb gól már nem esett.

A második játékrész belorusz helyzetekkel és Vay-védésekkel, sőt -bravúrokkal indult. A 22. percben Sofron került a kapu elé, de a lövés pillanatában megkampózták, jöhetett a második magyar előny. A fórban Erdély, Vas, majd Galló veszélyes kísérlete sem akadt be. Az első percek fehérorosz nyomása eltűnt, ismét a magyar csapat birtokolta többet a korongot, mégis Fehéroroszország növelte az előnyét. A 30. percben óriási kavarodás alakult ki magyar kapu előtt, Vay kétszer is bravúrosan védett, ám végül Liszovec a kék vonal közeléből átlőtte az előtte hullámzó tömeget, és korongja a hálóban akadt meg (0-2). Felpörgött a belorusz gárda, a következő cserékben beköltöztek a magyar harmadba, a lövésekkel sem spóroltak, szükség volt Vay nagy védéseire. Ebben az időszakban ritkán jutottunk el Milcsakov kapujáig, így jól jött az újabb emberelőny a 38. percben. Ezt sem sikerült kihasználni, pedig Bodó és Galló is közelről próbálkozhatott.

A harmadik harmad elején inkább mezőnyjáték folyt a jégen, majd a 44. percben a mérkőzés során először kerültek emberelőnybe a fehéroroszok. A fórban Galló szerzett korongot a támadóharmadban, de lövését védte a kapus, sőt a magyar támadót ki is állították – talán túl szigorúan – testre ütésért. Immár kettős előnyben támadhattak a beloruszok, amit gólra is váltottak: Plattnek adták fel a korongot, ő oldalról hatalmas erővel bombázott a kapuba (0-3). A 48. percben Vay jött ki csaknem a kék vonalig, hogy rátenyereljen egy előre vágott korongra, amit egyből passzolt is előre, a támadás végén Sofron alig lőtt mellé. Ment előre a magyar válogatott, de nem talált fogást a masszívan védekező és sokat blokkoló ellenfelén. Az 55. percben ismét létszámfölényben játszhattak a mieink, és végre megtört a jég: Galló az alapvonalról indulva cselezte be magát a kapus elé, majd a jobb alsó sarokba helyezett (1-3). Az 58. percben Majoross Gergely időt kért, és lehozta kapusát, ám nem sikerült faragni a hátrányból, így második mérkőzését is elveszítette a magyar válogatott.

Folytatás csütörtökön reggel fél 9-től az újonc Litvánia ellen. A két meccset játszott válogatottak közül két 0 pontos csapat van, a másik Szlovénia. Ha a kazahok szerdán legyőzik a harmadik pont nélküli együttest, a litvánokat, akkor kettészakad a mezőny két forduló után.

hunblr-ml-2019

fotó: Mudra László/MJSZ

A közönség hihetetlen melót végez a meccseinken

   

A két szövetségi kapitány és hat játékos a 3-1-es Fehéroroszország–Magyarországról.

Majoross Gergely, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya: “Nagyot léptünk előre, hiszen nagyon jól kezdtük a meccset, egy erősebb ellenféllel szemben tudtunk uralni a játékot. A furcsa gól után sem tértünk le az útról, azt a tervet sikerült megvalósítani, hogy hatvan percig keményen dolgozva az eltervezettek szerint játsszunk, de sajnos azt nem, hogy kritikus helyzetekben betaláljunk. A kettős hátrányból kapott találat nehézzé tette a sorsunkat, de az pozitív, hogy akkor sem álltunk meg, lőttünk egy gólt, és próbálkoztunk tovább tisztességgel. Úgy, hogy nem tudtunk többet lőni, ebben a meccsben ennyi volt. A góllövésben kell előrelépnünk, több olyan helyzetet kell kialakítani, amiből lehet valamilyen lehetőség, forgalom van a kapu előtt, érkezünk a kipattanókra, csúnya gólokat szerzünk.”

Andrej Szidorenko, a fehérorosz válogatott szövetségi kapitánya: „A magyar csapat jobban kezdett, mi nem voltunk valami aktívak. De aztán az első gól fordított az események menetén, sokkal jobban folytattuk, és nyilván az emberelőnyös találatunk lezárta a meccset.”

Galló Vilmos: „Kiegyenlített, jó meccset játszottunk, amely bármelyik irányba eldőlhetett volna. Védelmi hibából kaptunk két gólt, ami kicsit szerencsétlenségnek is nevezhető. Reméljük, hogy a szerencse átbillen a másik irányba, és meg tudjuk nyerni a csütörtöki meccset. Egy ilyen jó ellenféllel szemben az ilyen hibák nem férnek bele. Reméljük, hogy a góllövésben is javulunk, az emberelőnyöket is jobban használjuk ki. A hétfői találkozóhoz képest fejlődtünk, ezen az úton kell haladni tovább.”

Vay Ádám: „Úgy éltem meg az első gólt, hogy ezen át kell lendülni, és csak a következő lövésre kell figyelni. Keményen készülünk Litvánia ellen, tudjuk, hogy nem véletlenül jutottak fel, jó formában vannak. Okozhatnak meglepetést, de készen fogunk állni.”

Stipsicz Bence: „Elég sok helyzetet tudtunk kialakítani, de nem lőttük be őket. Még agresszívebben kell érkezni a kapu elé. A hit megvan a csapatban, a harmadik harmadban sem adtuk fel, de nem sikerült. Az, hogy ennyit tudtunk támadni és kapura lőni egy ilyen csapat ellen, önbizalmat adhat. Az lesz a lényeg, hogy a következő meccsen mi szerezzük az első gólt.”

Nagy Krisztián: „A csapat nagyon kitett magáért, igyekeztünk mindent megtenni, hogy az edzői utasításokat betartsuk. Sok kipattanónk volt, jó játékokat alakítottunk ki második, harmadik lehetőségekből, de ez sem úgy sikerült, ahogy számítottunk rá. Elő kell hozni a hitet, hogy be tudjuk lőni a helyzeteket, és annak meglesz az eredménye. A közönség hihetetlen melót végez a meccseinken.”

Magosi Bálint: „Sokkal gyorsabb, fizikálisabb volt a hoki, mint hétfőn, és jobban is dolgozott a csapat, de meg kell találnunk a módját, hogy több gól lőjünk, mert ez így még bajba sodorhat minket. Azon ment el a meccs, hogy nem tudtunk elég gólt szerezni.”

Bartalis István: „Nyomtunk, nyomtunk, aztán kaptunk egy szerencsétlen gólt. Utána is nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, de nem akartak beakadni a korongok. Egy lőtt góllal nem lehet meccset nyerni. Más arcunkat mutattunk, mint az előző mérkőzésen, energikusabbak voltunk, jobban működött a letámadás, hosszabb támadásokat vezettünk, egész jó helyzeteket alakítottunk ki, de nem tudtunk bekerülni a kapujuk elé. A kettős emberhátrány értékesítésével dőlt el a meccs.”

forrás: jegkorongszovetseg.hu

hunblr

fotó: Mudra László/MJSZ

VB, 2019. ápr. 30., kedd.
Milcsakov: 96,7% (Oszipkov)
K
Vay: 89,7% (Bálizs)
Bailen, Liszovec, Gyemkov, Platt, Kovirsin
1
Stipsicz, Szabó, Erdély, Hári, Galló
Henkel, Szolovjov, Lopacsuk, Sarangovics, Szusko
2
Wehrs, Varga, Bartalis, Sarauer, Sofron
Jevenko, Usztyinyenko, Volkov, Kitarov, Feoktyisztov
3
Macaulay, Pozsgai, Vas, Nagy G., Bodó
Bokun, Kiszlij, Maljavko A., Maljavko S., Kogaljev
4
Terbócs, Benk, Magosi, Nagy K.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 04:32 BLR Feoktyisztov Kitarov Bokun
2-0 29:49 BLR Liszovec Platt Kovirsin
3-0 45:29 BLR PP2 Platt Bailen Gyemkov
3-1 54:31 HUN PP Galló Vas Stipsicz
29 Kapura lövések száma 30
8 Kiállításpercek 4

A Fehéroroszország–Magyarország képekben

   

A magyar válogatott második vb-meccse 30 fotón.

A Fehéroroszország–Magyarország góljai

   

Galló Vilmos okos találata és három fehérorosz gól videón.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum