Japán verte Ukrajnát, Románia is az észteket

   

Utóbbi a divízió 1/B csoportos világbajnokság első napjának a meglepetése. A lengyelek egy nehéz első harmad után elgázolták a hollandokat.

Rangadóval kezdődött a divízió 1/B csoportos világbajnokság Tallinnban, Ukrajna mérkőzött Japánnal. Néhány éve még mindkét válogatott egy csoporttal feljebb játszott, így elvben nem lehet más céljuk, mint a feljutás. A japánok kezdtek jobban, az 5. percben megszerezték a vezetést. Bár a gól egyenlő létszám mellett esett, olyan volt, mintha a emberelőnyben játszottak volna a távol-keletiek. A 9. percben egy távoli lövéssel egyenlítettek az ukránok, a japán kapus mintha későn reagált volna. Nem sokat bánkódtak ezen, a 13. percben egy villámgyors ellentámadás végén Szato Hiroto került ziccerbe, nem is hibázta el. A második harmad legfontosabb eseményei az utolsó két és fél percben zajlottak. Előbb a csapatkapitány Szaito szerzett beleérős gólt, majd Pangelov-Juldasev távoli lövésével zárkóztak fel mínusz egyre az ukránok. A harmadik harmadban a sárga-kékek megpróbáltak egyenlíteni, egy perccel a meccs vége előtt emberelőnyben a kapusukat is lehozták, de nem jártak sikerrel, Japán 3-2-re győzött és fontos 3 pontot szerzett.

A nap második mérkőzésén a házigazda észtek a romániai válogatottal csaptak össze. Mindkét oldalon voltak Erste ligás játékosok, az észteknél a Schiller-Vasas hálóőre, Koitmaa kapus kezdett, a túloldalon Butocsnov, Jemeljanyenko és Irimia kivételével mindenki a magyar bázisú nemzetközi ligában szereplő csapatoktól érkezett. Ami a történéseket illeti, a romániai válogatott kezdett lényegesen jobban. Előbb Rokaly Szilárd szerzett gólt közvetlen közelről egy kaotikus játékhelyzet végén, majd Góga Attila helyezte el a tőle megszokott bombák egyikét az észt kapuban. A házigazdák a második harmadban nagy erőket mozgósítottak, ráborították a pályát ellenfelükre, és két komoly tapasztalatokkal bíró játékosuk, az immár 40 éves, jelenleg csapat nélküli Makrov, illetve a finn élvonalban játszó Rooba góljaival ki is egyenlítettek. A harmadik harmad elején újra a romániai válogatott szerzett vezetést, amelyet az észtek ismét kiegyenlítettek. A döntetlennel véget ért rendes játékidő után jöhetett a hosszabbítás, amelyben a hazaiaknak voltak komoly lehetőségeik a meccs eldöntésére. Nem éltek velük, következtek a büntetők, ekkor viszont alulmaradtak. Románia 4-3-ra nyert és értékes 2 pontot szerzett.

A nap végére harmadiknak Lengyelország és Hollandia csatája maradt. Bár túlzás ezt csatának minősíteni, hiszen a hollandok szokásuk szerint ismét hiányos kerettel érkeztek a világbajnokságra.

Előzetesen 39 mezőnyjátékos és 6 kapus neve szerepelt a holland nevezési listán, köztük nem kevesebb, mint 18 tilburgi játékosé. Jó hír a klub szurkolóinak, de rossz a válogatottért szorítóknak, hogy a csapat ismét döntőt játszik a német Oberligában. Mi több, vasárnap este, a lengyelek elleni válogatott meccsel egy időben Landshutban kivívta az 5. mérkőzés jogát, amelyre április 30-án, kedden este 8 órától kerül sor a hollandiai városban. Mivel a Tilburg nem juthat fel a DEL2-be, és a Landshut az egyetlen németországi döntős, így a Landshut a feljutáshoz szükséges eredményt már elérte, a Tilburg elleni döntő csupán a dicsőségről szól. Ennek ismét a holland válogatott lett az áldozata, amelynek legkésőbb a világbajnokság nyitányát megelőző estén tartott direktorátus ülésére 15 mezőnyjátékost és 2 kapust meg kellett neveznie. Doug Mason szövetségi kapitánynak meg volt kötve a keze, csak 5 helyet hagyhatott ki a tilburgiaknak, akik két mérkőzésről így is biztosan lemaradnak. De legjobb esetben is csak holland idő szerint kedden este 10-kor nyerhetik meg vagy veszthetik el az Oberliga döntőjét. Ha viszont hosszabbítás van, ez kitolódhat akármeddig is, tekintve, hogy a rájátszásban a mérkőzések az első gólig tartanak, 20 perces hosszabbításokkal. Addigra a válogatott már túl lesz két mérkőzésen, és a vb időbeosztása is ellenük játszik. Az Oberliga-döntő után indul a versenyfutás az idővel. Szerdán helyi idő szerint 13 órakor ugyanis az ukránok várnak rájuk, és játékosokat utólag nevezni a meccs előtt legkésőbb 2 órával lehet. Ehhez viszont szükség van a játékos úti okmányaira, azaz a addigra már meg is kell érkeznie a csarnokba. Nem lesz egyszerű mutatvány, nagy tétben mernénk fogadni rá, hogy nem is fog sikerülni. Emberi számítás szerint csak a japánok elleni csütörtöki és a bizonnyal sorsdöntőnek gondolt Románia elleni szombati meccsre tud tehát bekapcsolódni a világbajnokságba az erősítés. Addigra viszont, ha nagyon rosszul alakulnak a dolgok, a holland csapat sorsa meg is pecsételődhet. Ráadásul ezt a romániai válogatottat elnézve az sem biztos, hogy teljes kerettel elég jók lennének ellene.

Az, hogy kevés kivétellel a holland játékosok második vonalából voltak a jégen a feljutásért küzdő lengyelek ellen, meg is látszott. Bár a németalföldiek szereztek vezetést az első harmad derekán, a lengyelek még ekkor kiegyenlítettek, a második játékrészben kétgólos előnyt építettek fel, a harmadikban pedig jött az úthenger, még 5-öt lőttek a teljesen versenyképtelen ellenfélnek. Mindennél többen mond a játék egyoldalúságáról, hogy a kapura lövéseket mindhárom harmadban óriási fölénnyel nyerték a lengyelek, harmadonként 4, 3 illetve 0 (!) lövést engedélyezve a narancsmezeseknek 18, 27 és 16 ellenében. A 8-1 még hízelgő is a hollandok szemszögéből.

A világbajnokság hétfőn folytatódik, először Japán Romániával, majd Lengyelország Ukrajnával, végül Észtország Hollandiával játszik Tallinnban.

Cimkék: , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum