A szélvészgyors koreaiak ellen kezdjük a vb-t

   

Kellemetlen ellenfél vár elsőként válogatottunkra a nur-szultani világbajnokságon.

Dél-Korea ellen kezdi meg szereplését a magyar válogatott a kazahsztáni divízió 1/A csoportos világbajnokságon. Az ázsiaiak elleni szereplésünket két élesen elkülönülő szakaszra lehet bontani. Az egyik a C csoportos vb-k sora, szerencsére ez a korszak már a régmúlté, 2000-ben találkoztunk velük utoljára ezen a szinten. Ezután 10 éves pauza következett, legközelebb a 2010-es szlovéniai divízió 1-es világbajnokságon futottunk össze velük. Az ekkor még a harmadik és a második vonal között ingázó csapat az első győzelmét a 2013-as budapesti világbajnokságon aratta ellenünk. Emlékezetes mérkőzés volt, 4-1-es vezetésünknél mindenki megnyugodott és elkönyvelte a magyar győzelmet, kivéve a koreaiakat. Kiegyenlítettek, és a büntetőlövések során érvényesítették az ebből fakadó lélektani fölényüket, meg a remek bottechnikájukat. Akkor a folytatás is emlékezetes volt, azt követően, hogy Korea történelmet írt a legyőzésünkkel, mi is így tettünk a kazahok verésével.

Ez a mérkőzés megteremtette a szélvészgyors koreaiak respektjét Magyarországon is. A hazai rendezésű olimpiájukon kisebb huzavona után megkapták az indulás lehetőségét a rendező ország jogán, ezt követően őrült fejlődésbe kezdett a sportág. A játékosként két Stanley-kupát is nyert Jim Paek lett a szövetségi kapitány, az Ázsia Ligában a koreai csapatok kezdték megtörni az addigi japán hegemóniát, és honosítottak hét észak-amerikait, akik közül mindegyikük eljutott az AHL-ig, de ketten közülük az NHL-ig is. Ez az eredményeiken is meglátszott, 2014-ben még kiestek a hazai rendezésű divízió 1/A csoportos vb-n, de azonnal visszajutottak, és a 2016-os 5. helyet követően Kijevben Kazahsztánt megelőzve, szenzációt okozva feljutottak az A csoportba.

Az olimpián tisztességgel helytálltak, a csehekkel szoros meccset játszottak, Kanada csak 4 góllal győzte le őket, a negyeddöntő kvalifikációjában a finnek 5-2-re nyertek ellenük, egyedül a Svájc elleni 0-8 nem volt szép meccsük. De másodszor ugyanabban az évben már nem tudtak csúcsformába kerülni, és minden idők egyik leggyengébb teljesítményével estek ki, a 7 csoportmeccsen 4 gólt szereztek, 48-at kaptak, 5 gólos különbség alatt csak Dánia és Norvégia ellen úszták meg. Az olimpiai évet újjáépítés követi, a hét honosítottból csak hárman vannak ott a kazah fővárosban.

Mindez azonban nem szabad, hogy elaltasson bennünket. A szélvészgyors koraiak nagyon komoly zavarokat tudnak okozni az ellenfelek soraiban, ha azok nem készülnek fel erre. A kis termetük miatti fizikai hátrányukat a sebességükkel és kézügyességükkel tudják kompenzálni, és azzal az ázsiai mentalitással, amely nem ismeri a megalkuvást, a feladatot mindenáron végre akarja hajtani. Három edzőmeccset játszottak a felkészülés során, ezeken összesen 2 gólt szereztek, a honosított csatárokkal úgy tűnik, egyelőre a gólképességük is eltűnt. Csak nehogy ellenünk találják meg a góllövő ütőiket. Hátul a Boston Bruins kispadjáig, az AHL-ig és a KHL-ig jutott Matt Dalton kapus óriási támasz, az is biztos tehát, hogy a mieinknek is meg kell majd küzdeniük minden egyes találatért. Az első pillanattól kezdve maximális fordulaton kell pörögnie válogatottunknak, ha komolyan gondolja, hogy le akarja győzni őket.

hunkor-2017-ffg_0989

Fotó: Fényes Gábor/MJSZ

Magyarország–Dél-Korea 1-5

   

Egy erősnek mondható, de előnyt nem hozó első harmad után nagyon elrontottuk a meccset, végül sima vereséget szenvedtünk az erőre kapó koreaiaktól.

Az első két veszélyesebb lövés az ellenfélé volt, az első emberelőny a miénk. Ezt nem mondhatni, hogy különösebben jól játszottuk volna meg, ráadásul kaptunk mi is egy kiállítást, amiből viszont a koreaiak voltak képtelenek veszélyes momentumokat is összehozni. Az 5. percben bejutott Dalton kapujába az Erdély lövése nyomán a vasról visszapattanó korong, ám a bírók videózás után nem adták meg a találatot, vélhetően kapusakadályozás miatt. Ekkor sebességet váltottunk, nagyrészt az ellenfél harmadában folyt a játék, jó néhány helyzettel, csakhogy nem ment be semmi, a koreai kontrákat is beleértve. Egészen a 16. percig, amikor egy támadó kéken eladott korongból megindultak, és Sin Szang Hun betette, a játékszer alig jutott át Bálizson. Szerencsére ugyanabban a percben egyenlítettünk, Galló tökéletes passzt adott Hárinak a kapu mögül, a pakk a felső vasról a kapus derekára, onnan a vonal mögé pattant, 1-1. Ebben a játékrészben sokkal erősebbnek tűnt a magyar válogatott, és az előzetesen szélvészgyorsnak vélt koreaiak semmivel sem votlak gyorsabbak, úgy vélhettük, az a kérdés, hogy mikor érvényesíthetjük a vélelmezett fölényünket.

A második harmad ügyes Galló-vassal és magyar nyomással kezdődött, gólt mégis az ázsiaiak szereztek, Dalton hálóőr okosan vette észre, hogy mind elmentünk cserére, passzával hárman lódultak meg egyre, látványosan kijátszották, 1-2 a 22. percben. Ettől megzavarodtunk, két kiálítást kaptunk viszonylag rövid idő alatt, a másodikat kihasználták, ismét szép passzjáték végén, 1-3 a 29. percben. Idővel lassan magunkra találtunk, átvettük a dominanciát, nagy helyzetek adódtak Erdély, Bartalis, Hári előtt, Magosi lövése hátrányban ment alig mellé, Varga Arnold a korong felett ütött el, nem tudtunk közelebb kerülni, maradt a közte kettő, hiába álltunk fel sokszor öt az öt ellen is. Az igazsághoz tartozik, hogy a kroeai kontrák sem voltak veszélytelenek, Bálizsnak igencsak kellett figyelnie.

A harmadik felvonás egy aladott korongból fakadó koreai ziccerrel kezdődött, elrontották a kettő-semmit. Innentől megint mentünk, de nem sok eredménnyel, és továbbra is rengeteg volt a pontatlan passz, akadozott az összjáték. A 46. percben kettő-egyben léptek meg, kihagyták ezt is. A következő lehetőséget már nem, egy újabb saját harmadunkban eladott pakkból játszották ziccerig az akciót, Kim Ki Szung iratkozott el a táblára, 1-4. Ezzel még nem volt vége, két perccel később Kim Szang Vok lőtt nagy gólt fonákkal a kapu bal oldalába, 1-5. A hosszú idő után elért újabb előnyünket agilisan és nagy sebességgel játszottuk meg, de hiába. Aztán ők jöhettek öt a négy ellen, nem értek vele semmit, sőt kiléptünk kettő-egyben, ám Hári ütőjéről lelopták a pakkot. Az 58. percben fórból még betaláltunk Chris Bodó révén, ezt a találatunkat azonban hosszabb videózás után nem adták meg korcsolyahasználat miatt.

Ezúttal finoman szólva sem sikerült a vb-nyitó meccsünk, noha egyértelműen látszott, hogy az erőnk és a sebességünk is megvan, hogy sokkal többet hozzunk ki magunkból. Koncertráltabb, fegyelmezettebb és főként pontosabb hokival a folytatásban biztosan sikerülni fog. Kedden a fehéroroszok ellen lehet bizonyítani ez ügyben.

hunkor-ml-2019

Fotó: Mudra László/MJSZ

Senki sem lehet mérgesebb ránk, mint mi magunkra

   

Így látták a Dél-Korea elleni 1-5-öt a szövetségi kapitányok és a magyar játékosok.

Majoross Gergely, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Tudtuk, hogy Dél-Korea csapata veszélyes és gyors, ezért meg kell becsülnünk a korongot. Úgy gondolom, a mérkőzés bizonyos részeiben nem játszottunk rosszul, képesek voltunk dominálni. Azonban olyan hibákat is elkövettünk, amelyek sokba kerültek nekünk, és egy idő után nem volt esélyünk visszajönni a meccsbe. A világbajnokságon minden csapatnak öt mérkőzést kell játszania. Napról napra javulnunk kell, a folytatásban jobban kell jégkorongoznunk.”

Jim Paek, a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya: “Számunkra nagyon jó mérkőzés volt ez, győzelemmel kezdtük a világbajnokságot. Ezen a tornán minden mérkőzés nehéz, és egyre nehezebb lesz, fontos volt a jó kezdés. Nagyon keményen dolgoztunk egy erős csapat ellen, igyekeztünk a legjobbunkat nyújtani, sikerült helyzeteket kiakakítanunk, többet is belőttünk közülük, a kapusunk kiválóan védett. De ez csak egy mérkőzés volt, és a következő sem lesz kevésbé kemény.”

Galló Vilmos: “Megvoltak a helyzeteink, nem tudtuk belőni őket, rossz helyeken vesztettünk korongokat, felesleges kiállításokat szedtünk össze, ezek mind visszaütötöttek. A kapusuk elég jól védett, de nekünk is van mit fejlődnünk abban, hogy a kipattanókat elérjük, és talán jobb helyekre is lőhettük volna a korongokat. A helyzeteket be kell lőni, ezen biztosan javítani fogunk.”

Szirányi Bence: “Az első harmadot picit laposan kezdtük, de aztán felébredtünk, elkezdtünk nyomni, voltak lehetőségeink. Mentünk előre, támadtunk, ők arra vártak, hogy hibázzunk, és amikor ez megtörtént, négyen ugrottak előre, és sikerült eredményesnek lenniük. Tudtuk, hogy rájuk akarunk menni, tudtuk, hogy figyelni kell, mert ugranak, de kicsit ez most lutri volt, és nekik jött össze. Biztos, hogy meg fogjuk nézni, mi nem működött, és az is biztos, hogy holnap jobban kell koncentrálnunk.”

Bálizs Bence: “Előfordul, hogy hibáznak a srácok, előfordul, hogy hibázok én is. Koncentrációban hiányosságaink voltak, hiába nyomtunk, nem voltunk elég hatékonyak. A világbajnokság kicsit mindig olyan, mint a playoffkör, a következő meccsen lehet javítani. A legjobb az egészben az, hogy ennél csak jobb lehet. Megnézzük, hogy mit csináltunk rosszul, tudnunk kell tanulni.”

Erdély Csanád: “Nem megfelelően hajtottuk végre azt, amit elterveztünk, legfeljebb negyven-ötven százalékosak voltunk ebben. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni. A korongkihozatalaink egyáltalán nem voltak élesek, pedig tudtuk, hogy a letámadásaik agresszívak. Sokszor fordították vissza a játékot, ebből rengeteg helyzetük lett. Aztán futottunk az eredmény után, és kicsit frusztráltak is voltunk a harmadik harmadban. Senki nem lehet mérgesebb ránk, mint mi magunkra. De holnap jön a következő meccs, úgyhogy gyorsan kimérgelődjük magunkat, aztán igyekszünk változtatni azokon a dolgokon, amelyeken szükséges. Várnak ránk a fehéroroszok.”

Hári János: “Nehéz ilyen meccsen játszani, amikor nyomsz, nyomsz, és így betömörül az ellenfél. Ettől függetlenül több gólt kellett volna szereznünk. Egy ilyen ellenfél ellen a vezetés nagyon fontos, ha nem sikerül, egyre nehezebb és nehezebb lesz, és most ez történt. Ebből jön ha nem is a pánik, de a hibák sora. Nekik most minden összejött.”

forrás: jegkorongszovetseg.hu

hunkor2

fotó: Mudra László/MJSZ

VB, 2019. ápr. 29., hétfő.
Bálizs: 82,1% (Vay)
K
Dalton: 97,3% (Li J. Sz.)
Stipsicz, Szabó, Erdély, Hári, Galló
1
Plante, Kim Von Dzsun, Kim K. Sz., Kim Sz. V., Ahn
Wehrs, Szirányi, Nagy G., Sarauer, Sofron
2
Regan, Li D. K., Sin Sz. H., Cso, Sin Sz. V.
Macaulay, Pozsgai, Vas, Bartalis, Bodó
3
Szong, Kim H. Sz., Dzseon, Park Dzs. K., Li Cs. H.
Varga, Terbócs, Benk, Magosi, Nagy K.
4
Csoj, Park Sz. Dzs., Kim Von Dzsung, Kim H. K., Li J. Dzs.
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 15:01 KOR Sin Sz. H.
1-1 15:46 HUN Hári Galló Stipsicz
1-2 21:42 KOR Ahn Kim Sz. V. Kim K. Sz.
1-3 28:06 KOR PP Kim Sz. V. Dzseon
1-4 48:48 KOR Kim K. Sz. Kim Sz. V. Ahn
1-5 49:29 KOR Kim Sz. V. Ahn
37 Kapura lövések száma 28
20 Kiállításpercek 8

A magyar–koreai mérkőzés képekben

   

A kazahsztáni világbajnokság nyitómeccse 30 fotón.

A Magyarország–Dél-Korea góljai

   

Hat gól – amelyek túlnyomó többségét sajnos nem a magyar válogatott szerezte.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., hétfő
VB 15:20 CANNOR 2-3 BVÉGE
VB 15:20 DENSWE 1-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 AUTHUN 4-3 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 KAZSLO 4-3VÉGE
május 23., kedd
VB 11:20 GERFRA 5-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 11:20 SVKNOR 4-1VÉGE
VB 15:20 CANCZE 3-1VÉGE
VB 15:20 SWEUSA 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINDEN 7-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUILAT 3-4 HVÉGE
május 25., csütörtök
VB 15:20 SUIGER 1-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 USACZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 CANFIN 4-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SWELAT 1-3VÉGE
május 27., szombat
VB 13:20 CANLAT 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 17:20 USAGER 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 28., vasárnap
VB 14:20 USALAT 3-4 HVÉGE
VB 19:20 CANGER 5-2VÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum