Az oroszok kiütötték az USA-t, a svédek Kanadát

 

Soha nem volt még orosz–svéd döntő az A csoportos ifjúsági világbajnokságon. Szlovákia egyenlített Svájc ellen a bent maradásért zajló párharcban.

Az U18-as vb utolsó előtti napját a toronymagas esélyes amerikaiak meccse vezette fel az oroszokkal szemben. Az USA az elmúlt 11 évben 8 aranyérmet szerzett, és ehhez méltón kezdte az idei tornát is, az elődöntőig lejátszott 5 meccsen 36-10-es gólkülönbséget produkáltak, az oroszok mutatója 20-13 volt ebben a szakaszban. A két csapat már a csoportkörben is találkozott, akkor az USA nyert 6-3-ra. Ehhez képest az első harmadban nem kevesebb, mint öt előnyt kaptak az amerikaiak, ezekből azonban egyet sem sikerült kihasználniuk. Az USA fórjátéka semmit nem javult a középső periódusra, sőt a harmad végén előnyből kaptak gólt, az ufai Rogyon Amirov szerezte meg a vezetést. A záró periódusban begyújtotta a rakétákat minden idők egyik leggólképesebb ifi-vb-hokisa: Cole Caufield 3 perc alatt kétszer betalált, amivel beállította Alekszandr Ovecskin gólrekordját (14), és a vezetést is megszerezte csapatának. Az oroszok azonban hamar egyenlítettek, Szemjon Csisztyakov révén a 48. percben. A rendes játékidőben nem született döntés, a tízperces 4-4 elleni játékot hozó hosszabbításban sem. Jöhettek a büntetők, ebben a műfajban egyik csapat sem parádézott, Jack Hughes a kaput sem találta el, de az első gólt szerző Amirov sikerrel járt, és ez döntőbe jutást ért Oroszország számára, amely így 3-2-re nyert.

A másik elődöntőben Svédország játszott Kanadával, ahol hasonlóak voltak az erőviszonyok, itt is a tengerentúliak voltak az esélyesek. Ki más, mint a svédek legnagyobb tehetsége, Philip Broberg szerzett vezetést csapatának, ám a kanadaiak egyenlítettek. A második harmadban fordult a forgatókönyv, a juharlevelesek találtak be előbb, a háromkoronásokon volt a sor az egalizáláshoz. Alexander Holtz aztán annyira belejött a gólszerzésbe, hogy az 50. percben újból betalált. Bár Kanada ismét viszonylag gyorsan reagált, a svédek két és fél perccel a vége előtt belőtték a mindent eldöntő negyedik góljukat is, ami döntőt ért számukra.

A két elődöntő mellett kiesési rangadót is játszottak, melyet Svájc várt kedvezőbb helyzetből, miután elsőre 4-1-re legyőzte Szlovákiát. A második meccsre északi szomszédunk összekapta magát, nagyon jól kezdtek, már a 6. másodpercben emberelőnybe kerültek. Ez még kimaradt, azonban pár másodperccel később megszerezték a vezetést, Adrian Valigura volt eredményes. Az öröm nem tartott ki a szünetig, három másodperccel a harmad vége előtt egyenlített Svájc, majd a középső periódus elején a vezetést is átvette. Igazi gólparádé kerekedett ebből, Szlovákia alig másfél perc alatt két gólt lőtt, majd még a második szünet előtt a helvétek is betaláltak, így 3-3-mal kezdődött az utolsó felvonás. Az eredmény innentől sokáig nem változott, talán már mindenki a hosszabbítást várta, amikor két és fél perccel a rendes játékidő vége előtt büntetőlövéshez jutott Szlovákia, és ezt Maxim Cajkovic be is ütötte. Svájc lehozta a kapusát, ez nem segített, az eredmény nem változott, 4-3-ra nyert Szlovákia. Vagyis a kieső kiléte csak a torna utolsó napján, vasárnap fog kiderülni, amikor a két csapat harmadszorra is összeméri erejét.

Ennél azért nagyobb figyelem irányul majd a döntőre, ahol 2016 után ismét két európai csapat méri össze erejét. Oroszország és Svédország első alkalommal találkozik ilyen körülmények között. Az oroszok háromszor nyerték meg ezt a tornát, utoljára 2007-ben – a legutóbbi öt évből négyszer már a negyeddöntőben kiestek –, a svédek pedig bár ötször jutottak fináléba 1999 óta, még egyszer sem sikerült nyerniük. Most először játszanak hazai közönség előtt az aranyért, talán ez is jelent némi pluszt a számukra. A szokásokkal ellentétben a bronzmeccs sem lesz akármilyen rangadó, hiszen az USA és Kanada párharca mindig különös jelentőséggel bír, ráadásul Cole Caufield történelmi babérokra törhet, megdöntheti Alekszandr Ovecskin gólrekordját.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., csütörtök
VB 16:15 CANSUI 3-2 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 RUSUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CZEGER 5-1VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
VB 20:15 FINSWE 5-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 15:15 RUSFIN 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANCZE 5-1VÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:45 RUSCZE 3-2 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 20:15 CANFIN 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 28., kedd
NHL 02:00 BOSSTL 4-2VÉGE
május 30., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 2-3 HVÉGE
június 2., vasárnap
NHL 02:00 STLBOS 2-7VÉGE
június 4., kedd
NHL 02:00 STLBOS 4-2VÉGE
június 7., péntek
NHL 02:00 BOSSTL 1-2VÉGE
június 10., hétfő
NHL 02:00 STLBOS 1-5VÉGE
június 13., csütörtök
NHL 02:00 BOSSTL 1-4VÉGE
Partnerünk