Finnország 12-0-val menekült meg a kiesési körtől

   

A címvédő Svájccal értette meg, hogy kinek hol a helye az ifjúsági vb-n. A tavalyi Finnország?USA finálé már a negyeddöntőben megismétlődik.

Továbbra is gólzáporos mérkőzéseket láthatnak a nézők az U18-as A csoportos világbajnokságon. A csoportkör során 20 meccsen 164 gól született, ami 8,2-es átlagot jelent. A keddi gólpárbajt az eddig igencsak gyengélkedő Finnország nyerte. Mintha kicsit felpaprikázta volna őket a helyzet, hogy Svájccal a kiesési kör elkerüléséért kell játszaniuk azok után, hogy első három meccsüket elvesztették. Svájc pórul járt, 12 gólt kaptak, egyet sem lőttek, mindezt egyenletes eloszlásban, minden harmadot 4-0-ra nyertek a finnek. Ezzel egyszersmind  eldőlt, hogy Szlovákia és Svájc közül az egyik biztosan a divízió 1/A-ban próbálkozhat jövőre.

A finnek helyzete sem irigylésre méltó, hiszen a negyeddöntőben azzal az USA-val találkoznak, amely a negyedik találkozóját is simán nyerte, a letteket 7-1-re intézték el ugyanis. A vb egyik felfedezettje, Cole Caufield továbbra is határozott ütemben szerzi a gólokat, kedden kettőt lőtt, így összesen 11-nél jár. Elképesztő tempó az, már 3 meccs után beérte az amerikai csúcstartókat: Phil Kessel 2005-ben, Brett Sterling 2002-ben ért el 9 találatot, 6, illetve 8 meccsen. Caufield négy után tart 11-nél, befogva Nyikita Kucserovot, aki 2011-ben, illetve Ilja Kovalcsukot, aki 2001-ben szerzett ennyit. Most ők hárman holtversenyben állnak a második helyen, míg az abszolút csúcstartó nem más, mint Alekszandr Ovecskin, aki 2002-ben 14-ig jutott. Ez az elképesztő rekord is elérhető közelségbe került Caufield számára, más kérdés, hogy az egyenes kieséses szakaszban nem lesz könnyű tartani a tempót. Bár nehéz elképzelni, hogy jelenlegi állapotában a finn válogatott veszélyt jelenthet az amerikaira, azért mégiscsak a tavalyi döntő megismétléséről van szó. Azzal a különbséggel, hogy idén már a legjobb nyolc között kiesik valamelyikük.

A nap rangadóján a házigazda svédek 3-0-ra verték az oroszokat, megszerezve a második helyet a csoportjukban. Közel 24 percig gól nélküli döntetlen volt az állás, a jeget a svédek egyik legnagyobb tehetsége, Philip Broberg törte meg, aki emberelőnyben a saját kapuja mögül indulva, a pakkot az egész pályán végigcipelve lőtt elképesztően nagy gólt. Az NHL előzetes draftlistáján, az európai játékosok között az első hétben három svédet találunk, mindannyian hávédek. Az oroszok játékára a fegyelmezetlenség volt jellemző, az első góljukat hátrányból kapták, a másodikat nem sokkal később késleltetett kiállítás alatt. Hiába lőttek többet kapura (32-25), nem sokra mentek vele. A meccs az 54. percben dőlt el, amikor a harmadik góljukat is megszerezték a svédek. Érdekesség, hogy a háromkoronásoknak még nincs világbajnoki címük ebben a korosztályban, ötször szereztek ezüstöt, négyszer bronzot, soha aranyat.

A csehek 50 percig tartották magukat Kanadával szemben, de aztán elvesztették a fonalat. Az első hat percben alaposan meglepték ellenfelüket, 2 gyors góllal hamar elhúztak. Kanada azonban a második játékrész elejére kiegyenlített, majd a 36. percben a vezetést is átvette. Ezt követően az eredmény sokáig nem változott, majd a záró húsz perc derekán emberhátrányba került Csehország, amit a kanadaiak nem egészen fél perc alatt kihasználtak. Ettől megzuhantak a csehek, akik 3 percen belül újabb két gólt kaptak, így 6-2-re elvesztették a meccset.

Szerda pihenőnap lesz a világbajnokságon, a küzdelmek csütörtökön folytatódnak, amikor öt mérkőzést játszanak. Szlovákia és Svájc két nyert meccsig tartó mini-tornán dönti el egymás között, hogy melyikük essen ki. A legjobb nyolc között az oroszok a fehérorosz válogatottal mérkőznek, a finnek az amerikaiakkal, Kanada Lettországgal, a svédek a csehekkel.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum