Kozma Dávid: Szeretnék később otthon játszani

   

A 17 éves Kozma Dávid kiváló ifi- és juniorszezont futott Svédországban, és még a felnőttek között is gólt lőtt. Tapasztalatairól és terveiről kérdeztük.

A Boräs támadója ifiben és juniorban is érdekelt volt ebben a szezonban, és mindenhol pont/meccs körül teljesített. Extra érdekesség, hogy felnőttben is, hiszen azon az egyetlen meccsen, amelyen bevetette csapata a Division 2-ben, azaz a svéd negyedvonalban, szintén meglőtte a maga gólját. Kozma Dávid állandó szereplője volt utánpótlás-légiósokkal foglalkozó heti körképünknek, az ifjúsági válogatottnál azonban nem jöhetett számításba. Ennek meglehetősen prózai oka van, amelyet lentebb részletezünk.

A 17 éves jégkorongozó a MAC-ban kezdett, majd 11 évesen döntött a családjával a légióskodás mellett: „Itthon kezdtünk hokizni a testvéremmel. A MAC-nak akkoriban volt egy svéd edzője, aki tehetségesnek találta a bátyámat, és segített neki egy kinti csapatban elhelyezkedni. Én két évvel később követtem őt édesapámmal együtt. 3 évet töltöttem Lerumban, de ahogy egyre idősebb lettem, úgy kínált mind kisebb perspektívát a csapat. Bár kiváló utánpótlásrendszerrel rendelkezik a Lerum, idősebb korosztályoknál már kevésbé meghatározó.”

kozmadavid

15 évesen váltásra szánta el magát Kozma: „Bekerültem a Karlskrona U16 Elit-es csapatába, majd a következő évben már az U18 Elitben szerepeltem. Nem futottunk túl jó szezont, ki is esett a Karlskonra az U18 Divízió 1-be. Nekem szerencsém volt, érdeklődött irántam a Boräs. A döntést nem volt nehéz meghozni, hiszen szeretnék minél magasabb szinten játszani.”

A Boräs lassan kezdett az U18 Elitben, az alapszakasz után az utolsó helyen állt, ám az alsóházi 7 csapat között végül a harmadik helyen zárt. Kozma összesen 23 mérkőzésen lépett jégre, ezeken 10 gólt és 9 asszisztot jegyzett: „A többiekhez viszonyítva egyáltalán nem topcsapat a Boräs. A szezon előtt is úgy számoltunk, hogy karácsony után szeretnénk jól játszani. Az alapszakaszban sok volt a sérültünk, a betegünk. Én is kihagytam néhány mérkőzést. Az alsóházban aztán már máson volt a fókusz, másképpen edzettünk. Edzéseken elkezdtünk versenyezni egymás ellen, ez mindenkit motivált, hiszen senki sem szeretne veszíteni. Hiába ment nekem jól a játék már az alapszakasz során is, mindig a csapat a legfontosabb. Nem foglalkoztam azzal, hogy éppen én lőttem-e a gólt, sokkal inkább azzal, hogy meg tudtuk-e nyerni a mérkőzést.”

Kozma szezon közben feljátszott a juniorcsapathoz is, az U20-asok pedig a 10 csapatos csoport nyolcadik helyén végeztek. A mindenáron nyerni akaró, társait szívesen kiszolgáló csatár csapata negyedik legponterősebb játékosa lett: „U18-ban kezdtem, de a mindennapi kőkemény munka meghozta az eredményét, edzéseken jól játszottam, az előszezonban is klappolt minden, és akkoriban nem is teljesített túl jól a juniorcsapat. Az U20-as edző cserén gondolkodott, így megadták nekem az esélyt. Éltem vele, fent tartottak, éreztem a bizalmat. Sok játékidőt kaptam, ami a legfontosabb számomra, és előnyt is játszhattam, amire korábban nem is gondoltam.”

kozmadavid2

Az idősebbek között 20 mérkőzésen 10+9-cel zárt Kozma, ám a Boräs osztályozóra kényszerült. A Helsingborggal és az Olofströmmel vívott mérkőzéseket követően a Boräs ugyanannyi pontot gyűjtött, mint előbbi, ám jobb gólkülönbségük miatt Kozmáék folytathatják jövőre az Elitben. A playout 4 meccsén 4 gólt és 2 asszisztot ért el a magyar játékos, nem túlzás tehát azt mondani, hogy kulcsszerepet vállalt a bent maradásban. „Az utolsó mérkőzésen az Oloströmmel játszottunk, és tudtuk hány góllal kell nyernünk a bennmaradáshoz. Az első gólt az ellenfél lőtte, elkezdtek remegni a lábaink, izgultunk, de aztán a végeredmény jól alakult.”

Kozma Dávid még a 2017/18-as szezon során 16 évesen néhány meccs erejéig beleszagolhatott Európa egyik legszínvonalasabb juniorligájába, a svéd U20-as SuperElitbe is, sőt lőtt egy gólt is a Karlskrona színeiben, így ottani tapasztalatairól megkérdeztük: „Érezhető a különbség, ha összehasonlítom az Elittel, erősebbek, jobbak a passzok, de azért semmi meglepő. Nem éreztem úgy, hogy valamit ott nem tudnék megcsinálni. Minden picivel jobb, erősebb, de meg tudtam állni a helyemet. A testjátékban, a palánk mellett éreztem, hogy fizikailag fejlődnöm kell.”

Az idei szezon során egy meccs erejéig felhívták a csatárt a Boräs felnőttcsapatához. „Előző nap szóltak, hogy a felnőttből megsérült valaki, és az edzőnek szüksége van rám. A meccs előtt még izgultam, de aztán ahogy bedobták a korongot, megnyugodtam, hiszen már 15 éve ezt csinálom. Sérüléshullám miatt kaptam szerepet, hiába lőttem gólt, tudtam, hogy egy rácsos kisgyereknek nem lehet akkora szerepe a felnőttek között, mint akik ott játszik már évek óta.”

Kozma Dávid magyar–svéd kettős állampolgár, így a korosztályos válogatottjainkban nem szerepelhet, hiszen nem hokimagyar. „Kerestek korábban a szövetségtől, hogy alkalmas vagyok-e a válogatottságra, de sajnos egyelőre nem. 10 éves kor felett 2 évet kell eltölteni magyar csapatnál ehhez, és nekem csak egy van meg. Szeretnék később otthon játszani, hogy ha alkalmas leszek rá, ne legyen jogi akadálya a behívónak – de egyelőre a két juniorévemre koncentrálok. A jövő sok mindent hozhat. Hogy hol kezdem a következő szezont, még nem tudom, de maradnék Svédországban.”

kozmadavid3

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 4., szombat
EL 14:15 DABMAC 4-3VÉGE
EL 17:00 MISGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 UTEFTC 2-1VÉGE
december 5., vasárnap
EL 14:15 ETOBRA 3-6VÉGE
ICEHL 17:30 LNZAVS 0-4VÉGE
EL 18:00 DABSCC 1-5VÉGE
december 6., hétfő
KHL 17:30 DMOCSZ 
    • SPORT 2
EL 18:00 DEBGYE 3-5VÉGE
EL 18:00 UTEBRA 1-2VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 6-0VÉGE
december 7., kedd
ICEHL 19:15 VICAVS 5-2VÉGE
december 8., szerda
U20 16:30 HUNITA INFO
december 9., csütörtök
U20 13:00 HUNUKR 
EL 17:30 BRADAB 
EL 17:30 GYEUTE 
december 10., péntek
EL 17:30 GYEDAB 
EL 17:30 SCCUTE 
EL 18:30 DEBFTC 
ICEHL 19:15 AVSG99 
    • DIGI SPORT 2
Partnerünk
Archívum