Jarmo Kekalainen a legbátrabb GM az NHL-ben

   

A Columbus finn általános igazgatója vagány döntések sorát hozta az elmúlt években, és most úgy tűnik, kamatostul jön vissza mindez.

Nem csitulnak a hullámok a Tampa Bay Lightning Blue Jackets általi kisöprése után. Tampai oldalról már elemeztük a helyzetet, ám a hősökről még nem esett szó, holott mindennél jobban megérdemlik. Igazi csapatmunka volt ez a 4-0, így természetesen nem lehet mindenkiről szót ejteni, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a továbbjutásban, és egyetlen embert kiemelni sem szerencsés. Mi most mégis megtesszük. Választásunk Jarmo Kekalainenre esett, akiről viszonylag kevés szó esett. Az NHL első és egyetlen európai, közelebbről finn származású általános igazgatója nem keveset kockáztatott az idén, de az idő őt igazolja. Fussuk át a döntéseit, amelyek nélkül aligha született volna meg a franchise első párharcgyőzelme.

Az alapszakasz utolsó hetében áthozta Európából Sebők Balázs csapattársát, a francia bajnokságból draftolt első játékost, a 19 éves Alexandre Texier-t. A csatár két meccset játszott a kulcsfontosságú találkozók sorát hozó hajrában, és egyszer be is talált. Tapasztalatlansága ellenére maradt a csapatban a rájátszásra is, és négy meccsen három pontnál jár. Nick Foligno, a kapitány így nyilatkozott róla: ?Nézzék meg ezt a Texier gyereket. Semmit nem tudtam róla, amíg el nem kezdődött a rájátszás. Aztán egyszer csak bekerült a keretbe, én meg csak néztem, hogy hát ez itt egy fantasztikus játékos.?

Kekalainennek 2017-ben volt bátorsága olyan ligából választani valakit a második körben, ahonnan előtte még soha senkit nem vittek el. De 2016-ban talán még ennél is bátrabb volt a finn, amikor az első kör harmadik helyén nem honfitársát, Jesse Puljujarvit húzta, hanem a kanadai Pierre-Luc Dubois-t. Ma már kevesen emlékeznek rá, de az első értékeléskor Puljujarvi simán megelőzte Patrik Lainét is, aki csak később tört feljebb, köszönhetően annak, hogy a finn rájátszásban 18 meccsen 15 pontot szerzett, a felnőtt világbajnokságon 10 meccsen 12-t, a juniorok között 7 meccsen 13-at, mindezt jobbára még 18 éves kora előtt. Dubois-ra visszatérve: a kanadai csatár azóta a csapat egyik legfontosabb tagja lett, idén a harmadik helyen végzett a házi kanadai táblázaton ? és eközben Puljujarvi még mindig ingázik az AHL és az NHL között.

A 2016-os év más szempontból is emlékezetesre sikerült. Ekkor cserélték el a franchise arcának számító Ryan Johansent az akkor még csak 22 éves Seth Jonesért. Jones Nashville-ben nem sok lehetőséget kapott, a Predators már akkor is tele volt jobbnál jobb hátvédekkel, Kekalainen mégis bízott benne, kiváltva ezzel a szurkolók haragját. Számítása ismét bevált, az amerikai hátvéd tavaly 57 pontot termelt. Idén 46-ig jutott, de plusz/mínusz mutatója alig változott, vagyis védőmunkája felelősségteljesebbé vált. A rájátszásban ugyanúgy hozza a pont/meccses átlagot, mint tavaly.

És akkor az idei évről még nem is beszéltünk. Ez volt talán az eddigi legjobb szezonja a szakembernek. Először is jóval az átigazolási határidő előtt kijelentette, hogy bagóért nem fogja eladni két legjobb játékosát, a lejáró szerződésű Artyemij Panarint és Szergej Bobrovszkijt. Az ellenfelek ezt az elején talán a szokásos árfelhajtó merketingszövegnek gondolhatták, ám amikor Kekalainen eladás helyett bevásárolt, mindenki számára világossá vált, hogy Kekalainen nem beszélt a levegőbe. A két orosz a csapatnál maradt, és érkezett Matt Duchene, Ryan Dzingel és Adam McQuaid is. Ezzel a manőverrel az ellenfelek mellett saját csapatának is üzent a GM.

És az üzenet célba ért. Foligno csapatkapitányként azonnal írt főnökének, de csak annyit: köszönöm! A veterán hetedik éve szolgál Columbusban, és idén vált először igazán versenyképessé a gárda. ?Nagyra értékeltem, hogy kaptunk egy lehetőséget. Én hittem ebben a csapatban, és ezek szerint ő is. Annyit írt vissza, hogy akkor most már kezdjünk el nyerni. Ez nagyon sokat jelentett nekem, mert ritkán adódik lehetőség, hogy versenyben legyél a Stanley Kupáért.? Ezzel együtt a dolog nem ment simán. A csapat továbbra is bukdácsolt, és egy ponton világossá vált: ha nem jutnak be a rájátszásba, azt Kekalainen aligha éli túl. Ha nehezen is, de bejutottak, és onnantól minden teher lekerült róluk.

Aztán jött a Tampa elleni első meccs első harmada, amikor Stamkosék 3-0-ra elhúztak. A felzárkózás Foligno góljával kezdődött a felzárkózás ? a többi pedig már tényleg történelem.

?Az ilyesmihez tökösnek kell lenned” ? mondta Foligno Kekalainenről. Ami már csak azért is érdekes, mert néhány hete, amikor az MJSZ által szervezett nyílt edzői fórum után arról kérdeztem Tom Renney-t, a kanadai szövetség igazgatóját, hogy mi kell ahhoz, hogy ismét európai edző álljon egy NHL-es kispadon, szó szerint ugyanezt mondta: elsősorban elég tökösnek kell lennie. Kekalainen nem is tagadta, hogy nem egyszerű hónapok vannak mögötte: ?Nem fogok hazudni, idegtépő volt. Próbáltam higgadtnak maradni, mindent bent tartani, de nagyon kemény volt.?

Tegyük hozzá, hogy bár a franchise történetében először jutott el a második körbe a Columbus, bevallásuk szerint még csak az út elején járnak: ?Mindig az volt fontos a számomra, hogy kivívjuk a szurkolók tiszteletét a városban, és ez a győzelem nagy lépés ebbe az irányba. Arról is beszéltünk, hogy minket nem csak az első körös győzelem érdekel. A célunk az, hogy megnyerjük a Stanley Kupát. Az, hogy az első körben legyőztük az NHL történetének legjobb alapszakaszmérlegével záró ellenfelünket, önbizalmat kell adjon nekünk. Így elhihetjük, hogy bárkit le tudunk győzni. De egyszerre csak egy lépést tehetünk meg, nem szaladhatunk túlságosan előre. Bárki is jut tovább a másik párharcból, nagyon kemény ellenfelünk lesz.?

A Blue Jackets a Boston?Toronto párharc győztesével játszik a második körben.

(Az írás a The Athletic cikke nyomán készült)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum