Cole Caufield mesterhármassal kezdte a vb-t

   

Az amerikaiak hatot ütöttek a svédeknek, a fehéroroszok verték a cseheket, a kanadaiak a finneket, az oroszok a szlovákokat.

Az oroszok Szlovákia elleni meccse nyitotta az A csoportos ifjúsági világbajnokságot csütörtökön. Ilja Nyikolajev már az ötödik percben betalált, amit a QMJHL-ben edződő Maxim Cajkovic egalizált négy perccel később. A 13. percben ugyanő szabálytalankodott büntetőlövést érően, Rogyion Amirov nem kegyelmezett, 2-1-re módosítva az állást. Az orosz válogatott a 17. percben kapta az első emberelőnyét, amit hat másodperc alatt használt ki Arszenyij Gricjuk révén. A középső játékrész elején jött a második orosz előny, ez kihasználatlanul maradt, de Makszim Grosev 25 másodpercre rá 4-1-re módosította az állást. Nem sokkal később másfél perc kettős előnyben sem tudtak feljebb zárkózni a szlovákok, ám a meccs felénél szimpla fórban ez sikerült, Martin Chromiak talált be. A záró húsz percet jól kezdte az orosz csapat, Gricjuk már a 15. másodpercben betalált, 5-2-re módosítva az állást. A szlovákok nem adták fel, hat és fél perccel a vége előtt újabb előnyt lőttek be, ismét Cajkovic volt eredményes. Az utolsó percben kapus nélkül rohamozott Szlovákia, ebből az oroszok lőttek újabb gólt, Marat Husznutgyinov állította be a 6-3-as végeredményt.

Az A csoportban a délutáni meccsen megszületett a nap meglepetése, Fehéroroszország ugyanis 4-3-ra legyőzte a tavaly negyedik Csehországot. A csehek nagyon rosszul álltak bele a mérkőzésbe, amit Jevgenyij Okszentyuk már a 12. másodpercben büntetett. A gondokat tetézte, hogy az első harmad végén a fehéroroszok kihasználtak egy emberelőny, Vladiszlav Koljacsonok révén. Nem tudjuk, mi hangzott el a szünetben a csehek öltözőjében, mindenesetre másként jöttek ki a második harmadra, hat és fél perc alatt kiegyenlítettek: Martin Has emberelőnyben, Jan Mlcak egyenlő létszám mellett talált be, a dolog érdekessége, hogy mindketten hátvédek. A fehéroroszok nem roppantak össze, mi több, Jegor Bujalszkij a meccs derekán visszavette a vezetést, Ignat Belov pedig emberelőnyben volt eredményes. A csehek kapust cseréltek a harmadik harmadra, Jan Bednar helyére Lukas Parik érkezett. Ettől elöl még nem javultak jelentősen a dolgok, a szépítés sehogy sem akart összejönni. Végül egy újabb hátvéd, Ondrej Volrab meglőtte csapata harmadik gólját. Gólképes csatárok nélkül nagyon ritkán lehet meccset nyerni, ez most a cseheknek sem sikerült, a fehéroroszok nagyon értékes győzelmet szereztek.

Az este a skandináv?észak-amerikai párharcokról szólt, és ezeket 2-0-ra nyerték a tengerentúliak. Bár Svédország megszerezte a vezetést az amerikaiakkal szemben az első harmadban, a középső játékrész elején az USA 40 másodperc alatt lőtt két góllal átvette a vezetést. A meccs a záró periódus elején dőlt el, amikor 5 perc alatt három gólt szereztek az amerikaiak. A torna előtt mindenki a csapatkapitány Jack Hughesról beszélt, az első nap után azonban már Cole Caufieldot dicsérik, aki mesterhármast szerzett, és szintén egy első körös pick várományosa. Hughes sem maradt pont nélkül, három perccel a rendes játékidő vége előtt emberelőnyben adott gólpasszt csapattársának, Alex Turcotte-nak, akit pedig a legtöbb helyen az első tíz közé várnak. Az ő góljával nyertek 6-1-re az amerikaiak.

A nap másik rangadóján a finnek bekezdtek Kanada ellen, 12 perc után már 2-0-ra vezettek. Aztán amikor a középső periódus 61. másodpercében meglőtték a harmadik találatukat is, eldőlni látszott a meccs. Kanada másként gondolta, a 25. percben emberhátrányból szépített, majd a harmad felénél egy gólra csökkentette a hátrányt. Feszültté vált a mérkőzés, sorra maradtak ki az emberelőnyök mind a két oldalon. Az átmeneti gólcsendet a juharlevelesek törték meg, akik a 44. percben bevertek egy előnyt Brayden Tracey révén. A WHL-ben 66 meccsen 81 pontig jutó csatár a meccs hőse lett, miután 5 és fél perccel a rendes játékidő vége előtt a negyedik gólt is megszerezte csapatának, Kanada ekkor vezetett első alkalommal a mérkőzésen.A legjobbkor. A végén a finnek még lehozták a kapusukat, de ez már nem segített rajtuk, sőt egy újabb góllal az észak-amerikaiak beállították az 5-3-as végeredményt.

Nagypénteken újabb négy mérkőzést rendeznek Svédországban, Szlovákia az USA ellen javíthat a védekezésén, Svájc Kanada ellen mutatkozik be, a svédek a lettekkel csapnak össze, a fehéroroszok a csehek után a finnek orra alá igyekezhetnek borsot törni.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum