Rangadókkal indul az ifjúsági világbajnokság

 

A házigazda svédek az Egyesült Államokkal, a finnek Kanadával mérkőznek az első játéknapon.

Április 18-tól 28-ig a svéd jégkorong szívcsakrája, Örnsköldsvík és Umea ad otthont az idei A csoportos U18-as világbajnokságnak. Örnsköldsvíkből olyan játékosok kerültek ki korábban, mint Henrik és Daniel Sedin, Peter Forsberg, valamint Viktor Hedman ? és három szezont lehúzott itt Hári János is. A 11 napon át tartó rendezvény a csoportkörrel indul, öt-öt válogatott küzd meg egymással. Az A jelűben a címvédő finnek mellett Kanada, Csehország, Svájc és Fehéroroszország található, míg a másikban az USA, Svédország, Oroszország, Szlovákia és Lettország. A folytatás egyszerű: a két utolsó két nyert meccsig hajt a kiesés elkerüléséért, az első négy bekerül a legjobb nyolc közé, onnan egyenes kieséses szakasz van.

Az elmúlt évtized ebben a műfajban egyértelműen az USA-ról szólt, az amerikaiak mind a tíz világbajnokságukról éremmel tértek haza, kilencszer játszottak döntőt, hétszer nyertek aranyat. Mögöttük Finnország a legsikerebb. Ők az elmúlt négy évben mindig döntőt játszottak, 2016-ban és 2018-ban nyertek, a két páratlan évben ezüstig jutottak. Kanada 2013-ban nyert utoljára, emellett három bronzérme van az előző 10 tornáról. A svédeknél elmaradt az átütő siker, de azért négyszer döntőztek, tavaly pedig a harmadik helyen végeztek, hiba lenne lebecsülni őket. Az oroszok az elmúlt öt évből négyszer a negyeddöntőben kiestek, a legjobb eredményük a 2017-es bronz, utolsó győzelmükhöz 2007-ig kell visszamenni.

Az idei esélyekről nehéz bármit is mondani, hiszen egy-egy évfolyamban bőven lehetnek hullámzások, ráadásul a keretek az utolsó pillanatban alakulnak ki. Az biztos, hogy a torna legnagyobb nevű játékosa az amerikai Jack Hughes lesz, aki az idei NHL-draft 1/1-es helyének első számú várományosa. Legnagyobb riválisával, a finn Kaapo Kakkóval most bizonyosan nem találkozik, a TPS csatára ugyanis a felnőtt világbajnokságon vesz részt a nagyválogatottal Szlovákiában.

Izgalmakban nem lesz hiány, a csoportkörrel hat nap alatt végeznek, 25-én már jönnek a negyeddöntők, 27-én rendezik a két elődöntőt, 28-án a bronzmeccset és a döntőt. Tavaly a finnek hatalmas csatában, emberhátrányos góllal verték 3-2-re az amerikaiakat. Hughes akkor nem szerzett pontot, Kakko viszont betalált. Idén kiderül, mire megy Hughes Kakko nélkül.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum