Nyikita Guszev aláírt a Vegashoz

   

Az orosz csatárfenomén hétfőn már a csapattal edz. Érkezése komoly erősítést jelenthet a rájátszásra.

Nyikita Guszevnek kiemelkedően jó szezonja volt a KHL-ben, 62 meccsen szerzett 65 asszisztjának és 82 pontjának senki a közelébe sem tudott férkőzni, passzokban 17-et, pontokban 13-at vert a második helyezettre az alapszakasz végén. Kedden aztán drámai körülmények között mégis véget ért a szezonja, a nyugati főcsoportdöntő hetedik meccsén a CSZKA ment tovább. Ez sem rajta múlott, 18 meccsen 19 pontig, 9 gólig és 10 asszisztig jutott.

Egy napra rá a Vegas Golden Knigths is megkezdte a rájátszást, az első kör egyik legizgalmasabbnak ígérkező párharcában 5-2-es vereséget szenvedett San Joséban, majd két nappal később javított és egyenlíteni tudott. Az évnek ebben a szakában minden segítségre szüksége van az összes playoffos csapatnak, új játékos érkezésének azonban minimálisak az esélyei, hiszen nem könnyű olyat találni, aki a világ legkeményebb bajnokságának legfontosabb peródusában képes pluszt hozzáadni a teljesítményhez.

Ha mégis van ilyen, akkor Guszev nyilvánvalóan az. Őt a Tampa Bay Lightning draftolta 2012-ben a 202. helyen, hiszen fiatalon még nem tűnt ki annyira a többiek közül. Mára megváltozott a helyzet, így a Vegas a bővítési draft során meg tudta szerezni a játékjogát, cserébe azért, hogy a hátvéd Jason Garrisont választotta a Tampa keretéből, noha voltak nála nevesebb védtelen hokisok is. Guszev szerződése április 30-án jár le a szentpéterváriakkal, így a Golden Knightsnak külön tárgyalásokat kellett folytatnia a klubbal, hogy idő előtt elengedjék. Ugyanígy tett a Columbus Blue Jackets is, amely a hátvéd Vladiszlav Gavrikov játékjogát birtokolja. A SZKA végül mindkét játékosát elengedte, azzal a feltétellel, hogy ha bármelyik gárda kiesik a rájátszásból, az érintettek azonnal csatlakoznak a világbajnokságra készülő orosz válogatotthoz.

Bármekkora zseni is Guszev, az átállás nem lesz feltétlenül lesz számára könnyű, ahogy Vagyim Sipacsov számára sem volt az, aki elmenekült Vegasból a tavalyi szezon kezdetén, miután nem volt garantált helye a keretben. Guszev még soha életében nem játszott Oroszországon kívül, az észak-amerikai pálya pedig jóval kisebb, ami csökkenti a rendelkezésre álló időt, illetve növeli a fizikai kontaktusok szerepét. A következő kérdés, hogy milyen poszton lesz bevethető, miközben senkit nem ismer a Vegas keretéből. Gerard Gallant vezetőedző arról híres, hogy nem szereti cserbenhagyni azokat, akik egész szezonban keményen küzdöttek a csapatért, márpedig Guszev nélkül is olyanokat kényszerül pihentetni, mint Ryan Carpenter vagy Brandon Pirri. Ha be is állítja Guszevet, aligha fogja megbontani miatta az első két sor valamelyikét, sokkal valószínűbb, hogy a harmadikba fogja betenni, ahol Cody Eakin lehet a centere, ahol a 22 évesen is a csapat egyik legponterősebb játékosának számító Alex Tuch a szélsőpárja. Ezzel sokat nyerhetne a Golden Knights, amely a San Joséval való összevetésben éppen a harmadik sor tekintetében van a legnagyobb hátrányban. ASharksnál ugyanis nem kisebb játékosok szaladnak ebben az osztagban, mint Joe Thornton, Kevin Labanc és Marcus Sörensen.

Ez azonban csak találgatás. Annyi bizonyos, hogy a két fél egy évre szóló szerződést kötött. Ha ez lejár, Guszev korlátozottan igazolhatóvá (RFA) válik, vagyis a Golden Knightsnak jelentős szava marad abban, hogy hol folytatja tengerentúli pályafutását. Az orosznak ez azért jó, mert így csak egy évig él a belépő szintű szerződése, utána már nem korlátozzák a keresete nagyságát. A játékos úton van Vegasba, a hétfői edzésen kell jelentkeznie. Akkorra már biztosan nem lesz egyenlő a klub és a Sharks párharca, hiszen a harmadik mérkőzést magyar idő szerint hétfőn hajnalban rendezik Vegasban.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 12:30 ITAJPN 2-3VÉGE
VB18 16:00 GBRSLO 2-3VÉGE
VB18 19:30 HUNAUT 1-3VÉGE
április 15., hétfő
VB18 12:30 JPNGBR 5-3VÉGE
VB18 16:00 AUTITA 7-0VÉGE
VB18 19:30 HUNSLO 1-2 BVÉGE
április 17., szerda
VB18 12:30 SLOITA 0-2VÉGE
VB18 16:00 AUTJPN 2-3VÉGE
VÁL 19:00 HUNSLO 7-4VÉGE
VB18 19:30 HUNGBR 4-5VÉGE
április 19., péntek
VB18 12:30 AUTGBR 3-2 HVÉGE
VB18 16:00 HUNITA 7-3VÉGE
VB18 19:30 JPNSLO 4-0VÉGE
KHL 23:00 AVGCSZ 
    • SPORT 2
április 20., szombat
VB18 12:30 ITAGBR 
VB18 16:00 SLOAUT 
VÁL 19:00 ITAHUN 
VB18 19:30 HUNJPN 
április 21., vasárnap
VÁL 14:00 GBRHUN 
Partnerünk