Pontosan ez a lényege az NHL-nek

   

A Tampa 62 győzelmet aratott az alapszakaszban. Aztán a rájátszás első meccsén háromgólos előnyről kikapott a keleti nyolcadik Columbustól.

62 győzelem azt jelenti, hogy a 82 fordulós alapszakasz meccseinek több mint háromnegyedét behúzták Kucserovék. Minden más sportágban és minden más ligában ez azt jelentette volna, hogy a Tampa az abszolút bajnoki favorit. De nem az NHL-ben. Egyes számítások már a rájátszás rajtja előtt arra hívták fel a figyelmet, hogy a csapatnak még ezek után is nem kevesebb, mint 75 százalék az esélye arra, hogy ne nyerje meg a kupát. Erre jött az első meccs, és a Columbus ? amelyről a párharc beharangozójában megírtuk, hogy hiba lenne lebecsülni ? rögtön elvette a President Trophy nyertesének pályaelőnyét. Úgy, hogy az első harmadban már 3-0-ra vezettek Stamkosék. Nem arról volt tehát szó, hogy beragadtak volna, kifejezetten jól kezdtek ? ám a háromgólos előny sem volt elég ahhoz, hogy kitartson a végéig.

Térjünk vissza még egy kicsit a 62 győzelemhez. Két edző van a világon, aki elmondhatja magáról, hogy egyetlen szezonban ennyi diadalt aratott: Jon Cooper mellett Scotty Bowman a másik, aki 1995/1996-ban a Detroittal érte el ugyanezt. Bowman valóságos edzőpápa. Nem kevesebb, mint 9 Stanley Kupát nyert vezetőedzőként, további 5-öt egyéb vezető beosztásban. Az alapszakaszban 1244 győzelme van, a rájátszásban 223. Három csapatot vezetett végső győzelemre. Ezek mind rekordnak számítanak az NHL-ben. Így Cooper lelkendezve mesélte, hogy amikor az alapszakasz utolsó szombatján megszerezték a 62. győzelmet, sms-t kapott Bowmantől, aki gratulált fiatal kollégájának. Később személyesen is találkoztak. Bowman elmondta, hogy a mai világban összehasonlíthatatlanul komolyabb teljesítmény ennyi győzelmet aratni, mint a fizetési plafon bevezetése előtt volt, mert manapság sokkal kiegyenlítettebb a liga.

A két edzőnek nem ez volt az első találkozása. 2015-ben a Chicago a Tampával játszotta a döntőt, akkor Bowman a Blackhawksnál volt vezető tanácsadó. A párharcot a Chicago nyerte 4-2-re. A hatodik meccs lefújása után Bowman felkereste Coopert, és elmondta neki: ?Jon, vissza fogsz még térni ide. Nem tudom, mikor, de ne szomorkodj nagyon, én az első 12 Stanley Kupa-döntős meccsem mindegyikét elveszítettem.? Lássuk be, nem akármilyen szavak. A Tampa számára intő jel lehet, hogy éppen az 1995/96-os Detroittal nem jött össze a siker, a Nyugati Konferencia döntőjében kikapott a Red Wings a Coloradótól. Erről utólag azt nyilatkozta Bowman: a legnagyobb probléma az volt, hogy az első két kör nem ment olyan simán, mint remélték. A Winnipeg elleni párharcot csak 6 meccsből hozták, a második körben a St. Louis ellen a hetedik meccs második hosszabbításában lőtték be a továbbjutást jelentő gólt.

A Tampának sem lesz könnyű. A Columbus sokkal nagyobb falat, mint amire az alapszakasz-helyezése alapján tippelni lehetne, és ha sikerül is legyőzni, a második körben a semmivel sem puhább Boston vagy Toronto jöhet, hogy a konferenciadöntőben a címvédő Washingtonnal, a Pittsburghgel vagy az esetleg őket felülmúló Hurricanesszel vagy Islandersszel játszanak. Elképesztően nehéz menet lesz. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy amikor a Nyugati Konferencia volt ennyire erős, a Chicago és a Los Angeles éppen akkor nyerte a legtöbb bajnokságot. Meglátjuk, sikerül-e ugyanez a Tampának, vagy úgy jár, mint anno a Detroit. Utóbbi eset sem lenne a világ vége. A keret még nagyon fiatal, nem az utolsó esélybe kapaszkodnak most. A Red Wings az elbukott 1996-os konferenciadöntő után duplázni tudott.

Az írás a The Athletic cikke nyomán született.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum