Borzasztóan sajnálom, hogy nem lehetek ott a vb-n

 

A juniorválogatottban remekelt, de az U18-as vb-re nem tud hazajönni a USHL-es Papp Kristóf, aki óriási tempóban termeli a pontokat a tengerentúlon. Interjú.

A 17 éves Papp Kristóf rendkívül sikeres szezont tudhat maga mögött az Egyesült Államok legerősebb juniorligájában. Ez a történet azonban nyolc évvel ezelőtt, egy igazán nagy változással kezdődött. ?A családommal kiköltöztünk Los Angelesbe, amikor 9 éves voltam ? idézte fel a 2001-ben született támadó. ? Angolul nem beszéltem, ezért kicsit nehéz volt az elején, de hamar megtanultam a nyelvet. A Los Angeles Junior Kings AAA utazó csapatába kerültem. Nagyon szerencsésnek mondhatom magamat, mert két ex-NHL-es edzőm volt éveken keresztül: Rob Blake és Nelson Emerson. Rengeteget tanultam tőlük.?

papp01

Érthető módon keveset tudunk arról, hogy a világ egyik legnagyobb hokinemzeténél hogyan nevelik a jövő sztárjait. Itt az alkalom, hogy kicsit belessünk a kulisszák mögé. ?A USHL, amelyben az idei szezont végigjátszottam, a világ egyik legerősebb juniorligájának számít. A jelenlegi csapatom, a Madison Capitols összesítésben az utolsó előtti helyen áll, ezért sajnos nem kerültünk be a rájátszásba. Egy családnál lakom az egyik csapattársammal, aki New Yorkból jött. Reggel felkelek, megyek suliba, ahol délig vannak óráink. Az iskola után egyből megyek edzésre, éppen csak felveszek valamit enni az úton. Minden nap van edzésünk, sőt aki akar, az fent maradhat a jégen extra gyakorlásra. Szezon közben heti háromszor van száraz edzés, de szintén csinálhat többet bárki, aki szeretne. A jégpálya és a konditerem a csapatunké, bármikor használhatjuk. De a meccs-szám miatt szezon közben nem nagyon marad idő a normál tréningeken felül extrákra. Edzés után beülünk enni a csapattársaimmal valahova, utána megyek haza tanulni. Minden héten pénteken és szombaton meccs van, néha még szerdánként is. Elég feszített a tempó, de azért próbálunk egy kis szórakozást is beiktatni.?

Papp Kristóf lett minden idők legeredményesebb elitligás magyar juniorja szezon közben. Mint korábban már megírtuk, nála több pontot sem a USHL-ben, sem pedig a kanadai OHL-ben, QMJHL-ben és WHL-ben sem szerzett még magyarországi születésű jégkorongozó. Papp Kristóf azóta még jobban felpörgött, jelenleg 9 meccses pontszerző sorozatban van, immár 56 mérkőzésen 36 pontot szedett össze, 9 gól és 27 assziszt formájában. A pontok nagyobbik részét tehát a bajnoki év második felében gyűjtötte, miután a formája látványos javuláson ment át.

?Természetesen nagyon örülök, hogy ezen a listán ilyen jó helyet foglalhatok el. Nagyon szeretem a hokit, amelyhez nagyfokú alázatra van szükség. Elfogadom az edzőim döntéseit, keményen dolgozom, hogy minél több jégidőt kapjak a meccseken. Sokat teszek érte, rengeteget edzettem külön az elmúlt években, hogy például a koritechnikám jobb legyen. Valóban, a szezon második felében jobban ment a játék, ehhez a ligához ugyanis hozzá kellett szoknom. Nagyon gyors, technikás ellenfelek vannak, és a testjáték is meghatározó. A legidősebb játékosok 98-as születésűek, három évvel idősebbek, és itt már nagy a tét, hogy bekerülj egy jó egyetemre, vagy hogy esetleg draftoljanak az NHL-be. A szezon elején is jól éreztem magamat a jégen, de szerencsére most már ez a pontokban is látszódik.?

Habár Papp még csak 17 éves, már ott volt a decemberi U20-as divízió 1/B csoportos világbajnokságon, ahol 5 meccsen 7 pontig, 6 gólig egy 1 gólpasszig jutott. Ezzel ő lett a torna gólkirálya is, megelőzve többek között a szlovén pontkirályt, Jan Drozgot, akinek már NHL-szerződése van a Pittsburghgel. A vasárnap Székesfehérváron kezdődő U18-as divízió 1/B-s világbajnokságra azonban nem tud hazajönni a magyar csatár. ?Borzasztóan sajnálom, hogy nem lehetek ott a vb-n. Sajnos az iskola nem engedett el, mivel végzős vagyok, és már az U20-as vb és a bajnoki meccsek miatt is sokat hiányoztam. De üzenem a srácoknak: Mindent bele!!! Hajrá fiúk!!!!?

Az Eliteprospects oldalon is régóta kint van már, hogy Kristóf a Michigan State University-nél folytatja a hokis pályafutását ? de nem az idén, hanem csak jövőre. ?Igen, 2020-tól kezdem az egyetemet. Itt már 15-16 évesen folyamatosan a figyelik a játékunkat. Már az U16-os szezonomban megkerestek a Michigan State-ről, meghívtak egy egyetemi túrára, bemutatkozásra, majd egy héttel később egy tornán voltunk, ahol felajánlották a teljes ösztöndíjat. A Michigan State a legerősebb amerikai egyetemi bajnokságban, az NCAA-ben szerepel. A tanulmányoknál pedig valószínűleg business szakot választok.?

Papp Kristóffal kapcsolatban felmerül még egy izgalmas kérdés: elérhető-e az idei NHL-draft? ?Egyelőre még nem vagyok rajta a listákon, ám ez nem azt jelenti, hogy biztosan lemaradok a draftról. Remélem, hogy az elmúlt hónapok teljesítménye meghozza a várva várt eredményt ezen a téren is. De ha nem, akkor sincs baj, tovább kell dolgoznom keményen, és talán jövőre sikerül.?

papp03

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum