Hiába playoffos, a Colorado az 1/1-es pick esélyese

 

Az NHL-rájátszás szerdai startja előtt egy nappal a draftlottón kiderül, hogy melyik csapaté lesz az 1/1-es pick az idén.

Három körben húznak a virtuális kalapból, az elsőből az első, a másodikból a második, a harmadikból értelemszerűen a harmadik választás jogát sorsolják ki. A csapatok eltérő súlyozású esélyekkel vesznek részt a lottón. A legnagyobb sansza az utolsó helyezettnek van, majd az esélyek folyamatosan csökkennek, ahogy haladunk felfelé a tabellán. Az idei draft érdekessége, hogy bár az Ottawa Senators végzett az utolsó helyen az alapszakaz végén, esélye sincs, hogy odaérjen az első kör bármelyik helyére. Hacsak nem ütnek nyélbe egy cserét.

Az ok: amikor 2017 novemberében megszerezték Matt Duchene-t a Coloradótól, a bonyolult csere egyik eleme a 2018-as első körös draftjog volt, ami így az Avalanche-hez vándorolt. Volt azonban egy kitétel a szerződésben, amely lehetőséget biztosított a Senators számára, hogy abban az esetben, ha a 2018-as draftjog az első tíz hely valamelyikére szólna, azt egy évvel eltolhassák. Az Ottawa a negyedik helyen választhatott, így inkább Brady Tkachukra szavaztak, és eltolták az első körös pick átadását. A dolog pikantériája, hogy mivel tavaly az utolsó előtti helyen végeztek, 13,5% esélyük volt az 1/1-es pickre, idén viszont tökutolsók lettek, a sanszaik így 6 százalékponttal nőttek. Ezzel együtt nem feltétlenül kell megbánniuk választásukat, hiszen Tkachuk 45 pontjával a második legponterősebb újonc lett a 66 pontos Elias Pettersson mögött a szezonban.

draft lotto

A Colorado szempontjából mindez azt jelenti, hogy az alapszakasz végén egyszerre várhatják izgalommal a Calgary Flames elleni rájátszást és az azt megelőző draftlottót, amelyen 18,5% az esélyük az 1/1-es pozícióra. Őket a Los Angeles Kings követi 13,5%-kal, majd a New Jersey Devils következik 11,5%-kal. Akit részletesen érdekel, hogy a rájátszásból kimaradt 15 csapatnak pontosan mekkora az esélye az első három pick megszerzésére, az ezen az oldalon tanulmányozhatja az oddsokat (érdemes a táblázatot az alatta lévő szöveggel együtt olvasni, hiszen az tartalmazza az elcserélt pickeket).

A versenyfutás lényegében az első két hely valamelyikéért zajlik. Abban ugyanis egyetértés van a scoutok között, hogy a mezőnyből az amerikai Jack Hughes és a finn Kaapo Kakko toronymagas esélyes az első két helyen. A téma egyik szakértője, Bob MacKenzie legutóbb arról értekezett, hogy az általa megkérdezett játékosmegfigyelők közül tízből tízen az amerikaira szavaztak, de tízből tízen mondták azt is, hogy a verseny nagyon szoros. Az amerikai tinédzser legfőbb erénye a gyorsasága és a kreativitása, és e két tulajdonság egyidejű kombinálásának képessége. A finn esetében kiváló fizikai adottságait szokás kiemelni, valamint azt, hogy hihetetlenül erőszakosan tör kapura, kis helyen is bármit meg tud csinálni a koronggal, ezért számára az átállás sem jelenthet gondot. Ráadásul míg az alacsonyabb Hughes a USHL-ben játszik a juniorok között, addig Kakko a felnőttek között döntötte meg Aleksander Barkov csúcsát, 17 évesen 22 gólt még soha senki nem lőtt a finn Liigában. A draft előtt még mindketten pályára lépnek a nemzetközi színtéren. Hughes az ifjúsági világbajnokságon lesz az amerikai válogatott tagja, Kakko viszont a felnőtt vb-n fogja erősíteni a finn nemzeti csapatot.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum