Szélig Viktor: Szét fogunk nézni a magyar piacon

 

Sikeres szezonja volt a Fehérvárnak az EBEL-ben és az Erste Ligában is. A legfontosabb tapasztalatokról Szélig Viktor general managert kérdeztük.

Az idén véget ért a Fehérvár-szurkolók playoffböjtje, a csapat már az alapszakaszban biztosította pozícióját a rájátszásban a hatodik hely megszerzésével. Ez volt Szélig Viktor általános igazgató harmadik éve ebben a beosztásban, és úgy tűnik, jól használta fel az előző két bajnoki szezon tapasztalait. ?Igazából az első évem az ismerkedéssel telt, hiszen amikor 2016 augusztusában elfogadtam a klubvezetés hívását, arra a szezonra már készen állt minden. Az az esztendő arra volt jó, hogy megtapasztaljuk, én, a csapat és persze a menedzsment is, mennyire tudunk együtt dolgozni, közben tisztább képet kaptam a ligáról, a körülményekről. A második évben már jóval nagyobb lehetőségem volt részt venni a klub életét meghatározó folyamatokban, játékosigazolásokban, a szervezési munkában. Már tavaly is voltak biztató jelek a csapatnál, de tény, hogy az eredmények az idén jöttek ki igazán.?

A Fehérvár AV19 szereplésének egyik legkellemesebb meglepetése az volt, hogy jó néhány fiatal magyar hokis vált húzóemberré, és nyújtott elismerésre méltó teljesítményt. ?Ez valóban nagyon örömteli hozadéka az évnek, hiszen nálunk kiemelt kérdés a magyar játékosok szerepeltetése. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a jó teljesítmény főként rajtuk múlott, ők harcolták ki maguknak a több jégidőt, a fontosabb feladatokat. Az EBEL nem egy fejlesztő liga, itt nincs arra idő, hogy egy tehetség évekig pallérozódjon, és végül kijöjjön belőle a klasszis. Itt eredménykényszer van, ám nálunk elvárás a szakmai stábbal szemben, hogy találják meg azt az egyensúlyt a fiatalok, a rutinosabb magyar hokisok és a légiósok szerepeltetése terén, ami egyrészt segíti a játékosok fejlődését, másrészt nem megy az eredmények rovására. Ez az idén nagyon jól sikerült, a fiatal játékosaink mondhatni szintet léptek a korábbi teljesítményükhöz képest. Az ő fejlődésüket pedig nagyban segítette a tapasztaltabb hokisok eredményesebb játéka, illetve a jó karakterű légiósok szerződtetése.?

Az eredmények azt mutatják, hogy a légiósok kiválasztása ebben a szezonban az átlagosnál jobban sikerült. ?A külföldiek szerződtetése mindig lutri. Mi is próbálkoztunk már többféle módszerrel, váltakozó sikerrel. Tavaly például biztosra akartunk menni, először a ligán belül néztünk szét, és olyan játékosokat igyekeztünk meggyőzni, hogy jöjjenek hozzánk, akiket már legalább egy szezonban láttunk itt játszani. Látszólag ez a minimálisra csökkenti a rizikót, de kiderült, hogy mégsem. Nekünk sajnos nincs arra lehetőségünk, hogy külföldre utazgatva figyeljünk meg játékosokat, így maradnak a már kiépített kapcsolatok, azok a szakemberek, akikben megbízunk. Az elmúlt évek tapasztalata alapján viszont már nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy milyen az adott hokis személyisége, ami jelentősen befolyásolhatja a csapattársaival kialakított kapcsolatokat, hiszen ez végső soron a jégen nyújtott teljesítményre is hatással lehet.?

avsrbs

A válogatott játékosok közül Hári János biztosan elhagyja a várost, míg Sofron István sorsa még bizonytalan. ?Nagyon örülök, hogy Hári János két szezont nálunk játszott. Rengeteg tett hozzá a csapat teljesítményéhez, ahhoz, hogy az idén befértünk a top 6-ba, és a negyeddöntőben játszhattunk. Sejtettük már szezon közben, hogy a kiugró eredményessége miatt megnő iránta az érdeklődés, és ez így is lett. Ő még a legjobb korban van ahhoz, hogy ha érez magában ambíciót, akkor kipróbálhassa magát nívósabb bajnokságban, és ehhez minden jót kívánunk neki. A szívem mélyén azonban bízom abban, hogy később látjuk még őt a Fehérvár mezében játszani. Sofron István is kivette a részét az idei sikereinkből, hozzátette a magáét a remek szerepléshez. Ugyanakkor úgy érzem, az idei csapatban minden játékos annyi lehetőséget kapott a szakmai stábtól, amennyit kiharcolt magának, és az eredmények az edzőket igazolták.?

A veszteség tehát adott, ám az egyértelmű, hogy Hári János pótlása nem lesz egyszerű feladat. ?A játékoskeret kialakítása akkor is fejtörést okoz, ha rossz szezonunk volt, hiszen mindenki változást akar. De ugyanez a helyzet, ha jól szerepelünk, és a legjobbakat elviszik a tehetősebb klubok. Ehhez most hozzájön az is, hogy változik az EBEL pontszámítása, és a maximális 60-ból 44-et lehet a külföldiekre felhasználni, ami nagyjából 11 légiós foglalkoztatását engedi meg. Mi valószínűleg kihasználjuk ezt a kontingenst, a többi üres helyet viszont magyar játékosokkal kell feltölteni. Szét fogunk nézni a magyar piacon, kik azok, akik az EBEL szintjén képesek teljesíteni, ugyanakkor számukra is fontos, hogy itt játszhassanak. Mi annak örülnénk a legjobban, ha csak magyar játékosokból tudnánk kialakítani a keretet, de ez egyelőre még nem a közeljövő.?

Fehérváron az EBEL előszobájaként tekintenek a farmcsapatra, az Erste Ligában szerepelő Titánokra. A fiatalok bejutottak a bajnokság rájátszásába, ahol bár megnehezítették az Újpest dolgát, de továbblépni nem tudtak. Hogyan látta a menedzsment a Titánok szereplését, illetve az együttműködését az EBEL-csapattal? ?A Titánok-projekt ebben az évben működött úgy, ahogy azt szeretnénk. Az idén sok junior kapott náluk lehetőséget, hogy megmutassa magát a felnőtthokiban, és úgy látjuk, a saját szintjükön nagyon sokat fejlődtek. A csapat edzőpárosa is fiatal, ambiciózus, és örömmel láttuk, hogy azt az utat járják, amire szükségünk van. Az EBEL és az Erste Liga között nem ég és föld a különbség, ám ez az a szükséges lépcsőfok, amelyet az Akadémián nevelkedő fiataljainknak először meg kell lépniük, ha az osztrák bázisú bajnokságba akarnak kerülni. Azt látjuk, hogy van sok tehetséges játékosunk, ám tudatosítani kell bennük, hogy az EBEL-be nem vezet egyenes út innen, ahogy a juniorból a Titánokba. Azért már kőkeményen meg kell küzdeni, az rengeteg munkával és lemondással jár. Nem véletlenül nem mondtam neveket eddig a beszélgetésünk során, ugyanis nem szeretnék senkit sem kiemelni, hiszen mindenkinek megadjuk a lehetőséget a feljebb lépésre, és csak rajtuk múlik, élnek-e vele. A fiataloknak számítaniuk kell arra, hogy 2-3 évbe biztosan beletelik, mire részt vehetnek egy EBEL-edzésen, vagy kipróbálhatják ott őket, de a kapu nyitva áll, ám először az Erste Ligában kell bizonyítaniuk.?

A klub már tett jó néhány bejelentést a jövő évi szerződtetések kapcsán, de mikorra állhat össze a teljes keret? ?Minél hamarabb, annál jobb. Tíz játékosunk érkezését vagy maradását már közzétettük, és a közeljövőben is várható hasonló információ. Ám most a világbajnoki szereplés áll a fókuszban, hiszen sok játékosunk készül a válogatottal. Nagyon lényeges azonban, hogy az edzői stáb marad, és velük az irány, amerre megyünk, a játék, ami az idén sikerre vezetett bennünket, és persze a filozófia, amit továbbra is követni akarunk.?

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum