Csíkszeredában új párharc kezdődik

   

Sportklub pályaelőnnyel, 3 nyert meccsig tartó párharc kezdődik szombaton Csíkszeredában az Erste Liga bajnoki címéért.

Hogy ez így alakult, az két tökéletesen ellentétes mérkőzésnek köszönhető. Kedden a döntő első összecsapásán a Csíkszereda apró darabokra szedte szét a Ferencvárost, 7-3 arányú győzelme több, mint megérdemelt volt. Egy napra rá aztán fordult a kocka, ezúttal a Ferencváros zilálta szét a székelyeket, és 7-2-vel egyenlített. A második mérkőzés nem várt utóéletéhez tartozik a játékvezetés körüli polémia, amely végén az MJSZ és az Erste Liga vezetése közös nyilatkozatban állt ki a zebrák mellett.

Pedig ahogy az első mérkőzés fölényes csíkszeredai győzelme esetén sem, úgy a szerdai ferencvárosi erődemonstráció után sem érdemes a külső körülményekkel foglalkozni. Annál inkább azzal, hogy mik azok a dolgok, amelyeken a csapat a saját erejéből változtatni tud. Márpedig ilyen dolgok – részben kényszerűségből is – akadnak a Sportklub háza táján. Ott van például a kapusteljesítmény. Lundström kapus, aki a rájátszás során eddig egyértelműen a szakvezetés első számú választása volt, már a korábbiakban is rendszeresen kapott hárítható gólokat, szerdai, 57%-os teljesítménye viszont még így is több, mint meglepő. Szerdán a hatodik kapott gólja után lecserélték, a helyére beállt Ónodi is bizonytalan volt időnként, de egy kapott góllal lehozta a saját, több, mint 36 percnyi idejét. Kérdés, szombaton vajon kinek szavaz bizalmat Vaclav Novak és Hozó Levente. Ahogy kérdés lesz az is a hazaiaknál, hogy hány játékost tudnak majd nevezni a mérkőzésre. Mihail Anyiszint eltiltották, őt tehát helyettesíteni kell, ami Pesterzsébeten a végleges fegyelmit követően a fiatal Horváth László feladata volt. A 77-es nem is vallott szégyent, így elképzelhető, hogy marad az első csatársorban. Ami a légiósokat illeti, alighanem visszatér a csapatba a hátvéd Sulakov, akit éppen Anyiszin nevezése miatt hagytak ki legutóbb. A gondokat szaporítja Fodor Csanád sérülése is, neki be is fejeződött a szezonja. Szerda este Krasznoszlobodcev már az első harmad vége előtt az öltözőbe ment és nem is tért vissza a meccsbe, végül pedig egy esést követően Gecse is a jégen maradt, le kellett támogatni, és a mérkőzés után sem nézett ki túl biztatóan a járása. Hogy kettejüket sikerül-e talpra állítani, az fontos lehet a továbbiakra nézve.

Fodor Szabolcsnak nincsenek ilyen gondjai. A rájátszás első két körében könnyebb párharcokat vívtak, mindkétszer söpréssel mentek tovább, volt idő a regenerációra. Kedden az látszott, hogy a 9 nap pihenő alatt kijöttek a meccsritmusból, először vesztettek a playoffban meccset. A súlyos vereséget követően levonták a tanulságokat, változtattak néhány dolgon. Másnapra aztán sikerült felpörögni, a Csíkszereda pedig a rohanó fradisták mellett szükségképpen lendületet vesztett. Keddről szerdára óriásit változott a zöld-fehérek felfogása és harcmodora. Elkezdtek ütközni, használni a fizikai erejüket, ami szemmel láthatóan nagyon nem ízlett a vendégeknek. Ráadásul keddről szerdára sokat javult a kapusteljesítmény is, a második mérkőzés ijesztő első perceit követően Arany kifogástalan teljesítményt nyújtott, amelyben ezúttal játékostársai is a segítségére voltak, hiszen kevés igazán minőségi szeredai próbálkozásra adtak lehetőséget. A Ferencváros már szerda éjszaka elindult Csíkszeredába, csütörtökre meg is érkezett, buszlábakra így biztosan nem hivatkozhatnak majd. Fodor Szabolcsnak az összeállítással is kevesebb gondja van, mint edzőkollégáinak, a Fitzgerald ikrek kivételével mindenki rendelkezésére áll, így teljes csapatot tud nevezni. Szüksége is lesz a Fradinak mindenkire, ugyanis a második meccsen aratott győzelem csak az időkényszert enyhítette, ettől viszont még mindenképpen szükségük lenne egy győzelemre a Vákárban is a Liga bajnoki címéhez. Márpedig ez mindenképpen bravúr lenne, ebben az idényben ez eddig még nem is jött össze nekik.

FTC-SCC_20190327_BAL6312-900

fotó: Balogh László, FTC-Telekom

SC Csíkszereda–FTC-Telekom 1-2

   

A ferencvárosiak hosszabbításban győztek Csíkszeredában, így visszavették pályaelőnyüket az Erste Liga döntőjében.

Alaposan átalakultak a hazaiak a döntő harmadik mérkőzésére. Tudta vállalni a játékot Krasznoszlobodcev, visszatért Antal Zsombor, aki Anyiszin helyén kapott lehetőséget az első sorban. Az Anyiszin eltiltása miatt felszabadult légióshelyen Sulakov játszik, aki a szerdán megsérült Gecse Hugót is pótolja egyúttal. A 3. sorba Farkas hátvédpárjaként visszatért Flinta. Így Győrfi visszakerült a 4. sorba hátvédnek, Horváth László is a 4. sorban kapott helyet, és ugyanott Rokaly Norbert mellett még nevezték Egyed Róbertet és Sándor Zoltánt is. Fodor Szabolcs ennél sokkal kevesebbet változtatott, a döntő második meccséhez képest kimaradt Boros Dániel, és helyette bekerült a sérülése után visszatérő Tóth Renátó.

Tempósan kezdték a mérkőzést a csapatok, az első védést az első percben Arany neve mellé jegyezték fel, de nem sokkal később a vendégek is kóstolgatták Lundströmöt. A következő cseréket megnyomta a Csíkszereda, ekkor kétszer is egy-egy remek blokk hiúsított meg komoly gólszerzési lehetőséget. A Fradi gyorsan kijött a szorításból, Roczanov óriási ziccerbe került, de az üres kapu mellé lőtt. Gyors ide-oda játék alakult ki, mindkét csapat pillanatok alatt átjátszotta a középső, semleges harmadot, így a kapusoknak kevés pihenőjük volt. Sorjáztak a lehetőségek, Valchar, Nagy Gergő, majd Antal Zsombor állt közel a gólhoz, de a hálóőrök a helyükön voltak. Az első kiállítást a 11. percben fújták be a játékvezetők, és rögtön egy duplát: Farkas gáncsolás, Becze színészkedés miatt ült ki. Jöhetett tehát két perc 4 a 4 elleni játék, amelyben Tóth Adrián helyzete volt a legnagyobb, de közelről Lundströmbe lőtt. A csapatok megtanulták az első két meccs leckéjét, ezúttal sokkal masszívabb és fegyelmezettebb védekezést mutattak be, így a harmad következő, egészen a dudaszóig tartó szakasza inkább a küzdelemről szólt, igazán komoly lehetőségek nélkül.

A második játékrészben folytatódott a kiegyenlített játék, amelyben a főszerep továbbra is az önfeláldozó védekezésé volt. A lövések jelentős része így elakadt egy botban, korcsolyában vagy a játékosok valamelyik testrészében, a maradékkal pedig elbántak a kapusok. A 28. percben aztán Krasznoszlobodcev léphetett ki egyedül, de kísérletét Arany védte. A harmad felénél fölénybe került a Csíkszereda, ekkor több nagy helyzetük is volt, de Arany remekül állta a sarat, volt, hogy fejjel hárított. Ezt követően a Fradi percei következtek, de a kék-fehérek is beleálltak minden lövésbe, Nagy Gergő közeli ziccerét pedig Lundström nyomta ki oldalra nagy bravúrral. A 33. percben jött az első teljes értékű emberelőny, amelyben a Fradi próbálhatta ki speciális formációját, eredmény nélkül. A 37. percben Rokaly közeli bombája nem, ő maga viszont a kapuban kötött ki. Szinte rögtön ezután a hazaiak kerültek emberelőnybe, volt is bőven nagy helyzetük, ám nem tudtak azokkal élni, miközben a zöld-fehérek is végig futtattak egy veszélyes kontrát. Mindössze hét másodperc volt hátra a harmadból, amikor egy gyors Fradi támadás végén Tóth Adrián egy kipattanót varrt fel a bal felső sarokba (0-1).

A harmadik húsz perc elején nem sokat változott a játék képe: nagy tempó, lövés itt, lövés ott, jól teljesítő kapusok. A 44. percben Bíró Tamás csúszott neki a palánknak, sokáig lent maradt, csak nehezen, segítséggel tudta elhagyni a jeget. Alig egy perc múlva jöhetett a következő hazai fór, és ezt már kihasználták: Sulakov kék vonalas lövésébe Becze szúrt bele a kapu előtt, így a korong védhetetlenül vágódott a hálóba (1-1). A 49. percben Jászai húzta ki a kiugró Valchar lábát, az emberelőnyben a házigazdák csak egy kapuvasig jutottak. Az 55. percben Lundström másodpercek alatt előbb Pavuk lövését, majd Walls ismétlését is bravúrral védte. Az utolsó percekben mindkét csapatnak meg volt az esélye, hogy bevigye a győztes találatot, ám mivel ez nem sikerült, jöhetett a hosszabbítás.

Az aranygólért 4 a 4 ellen szálltak harcba a csapatok, először a hazaiak, majd a Ferencváros veszélyeztetett. A 65. percben Becze kerülte meg a kaput, rá is húzta a korongot, de az elcsúszott végig a gólvonal előtt. A mérkőzés a 68. percben dőlt el, amikor Switzertől nem tudták elvenni a korongot a hazai védők, a lövése után Perrierhez került a pakk, ő pedig a bal sarkba bombázott (1-2).

Alaposan újratervezték a védekezésüket az Erste Liga döntősei a két budapesti találkozó után, így szombaton este a rendes játékidőben csak egy-egy gól esett. A Ferencváros tudta végül bevinni a döntő találatot, így visszavette a pályaelőnyét, a párharcban pedig 2-1-re vezet. Folytatás vasárnap délután, ugyancsak Csíkszeredában.

sccftc-2019

Fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda

Mindkét csapat összeszedte a védekező játékát

   

Az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén az edzők erős csapatokat láttak a jégen.

Vaclav Novak, Csíkszeredai Sportklub: “Nagyon sajnálom, hogy így alakult. A fiúk nagyon keményen dolgoztak, hogy meglegyen a győzelem. Minkét csapat nagyon erős és ez most a jégen is visszaköszönt. Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez. Vasárnap új meccs van, megyünk tovább, és azt szeretnénk megnyerni. Dolgozunk tovább még keményebben és akkor a szerencse is velünk lesz.”

Fodor Szabolcs, FTC-Telekom: “A védelmek az első két meccsen hagytak kívánni valót maguk után. Az elsőn mi voltunk egy picit lassúak, majd a másodikon nekik voltak nagyobb problémáik a védekező harmadban. A szombati meccsen jó színvonalú, közönségszórakoztató játékot láthattunk. Mindkét csapat összeszedte a védekező játékát, ezt lehetett látni. Mi is és a Csíkszereda is vigyázott, hogy a védekező harmadban ne
hibázzon. Óriási harc volt 68 percen keresztül a jégen és szerencsére nekünk sikerült behúznunk. Azt gondolom, hogy az óriási szívünk megint előrevitt. Sokszor mondtuk a szezonban, hogy a Fradi-szív sokszor előrevitt és ez a csapat tud egymásért küzdeni. Ezzel sikerült győzedelmeskedni egy nagyon jó meccsen. Szerények maradunk, dolgozunk tovább és vasárnap megint megpróbáljuk a lehető legjobbunkat nyújtani. Ha ez sikerül akkor elégedettek lehetünk, majd a végén meglátjuk, mire lett elég.”

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 2019. márc. 30., szombat.
Lundström: 94,3% (Onodi)
K
Arany: 96,8% (Pleszkán)
Papp, Belov, Taratuhin, Krasznoszlobodcev, Antal
1
Perrier, Jászai, Walls, Pavuk, Nagy
Salló, Sulakov, Valchar, Rokaly Sz., Részegh T.
2
Rantanen, Karmeniemi, Tóth A., Switzer, Tóth Richárd
Flinta, Farkas T., Becze, Casaneanu, Bíró
3
Hegyi, Sarcia, Farkas L. S., Roczanov, Tóth G.
Györfy, Horváth, Egyed, Rokaly N., Sándor
4
Lengyel, Tóth Renátó, Dósa, Pozsár, Rafaj
Hozó Levente
E
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 39:53 FTC Tóth A. Switzer Hegyi
1-1 46:07 SCC PP Becze Sulakov Valchar
1-2 67:23 FTC Perrier Switzer
31 Kapura lövések száma 35
4 Kiállításpercek 8

Így győzött hosszabbításban az FTC-Telekom

 

Az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzése két és fél percben.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum