Óriási küzdelem lesz, apróságok fognak dönteni

   

Indul az Erste Liga döntője, ahova különböző utakon jutott el az FTC-Telekom és az SC Csíkszereda. Legkésőbb április 6-án derül ki, melyik a jobb csapat.

Hogy a két legjobb gárda került a döntőbe, nem kérdés, az alapszakaszban is végig ők ketten vezették az Erste Ligát. A Szeredának volt egy lejtmenete a középszakaszban, de ez a meccsdömpinggel magyarázható. Az egyenes kieséses szakaszra vissza is nyerte legjobb formáját Vaclav Novak és Hozó Levente csapata. Az alapszakaszban a Fradi és a Csíkszereda szerezte a legtöbb gólt a ligában, előbbi a pontok 77,5%-át, utóbbi a 73,3%-át gyűjtötte be. A középszakaszban már csak a szűkebb elittel találkoztak, ennek volt betudható, hogy a Fradi ekkor 62,5%-ig jutott, de a jól megérdemelt bónuszpontokkal ez is elég volt, hogy az első helyét ne veszélyeztesse semmi. A Sportklub ekkor hullámvölgyben volt, 8 meccsen 8 pontot szerzett. A csapat erejét mutatja, hogy február 23-án a Fradi elleni utolsó találkozót 5-4-re azért megnyerte rávezetésekkel.

A gyengébb középszakasz nyomán a csíkiak már a negyeddöntőben bivalyerős ellenfelet kaptak a Brassó “személyében”, amelyen némi meglepetésre söpréssel léptek túl. A négy meccs közül csak a harmadik volt szoros, az első brassói összecsapást túlórában nyerték Beczéék. A másik három találkozó egyoldalú erődemonstráció volt, ezeken összesen 18 gólt lőttek és mindössze 3-at kaptak a csíkiak. Sosem tudjuk meg, de könnyen lehet, hogy a Cenk aljára ekkorra érkezett meg az a fáradtsági hullám, amely a Szeredát a középszakaszban visszavetette. Ha így volt is, ez mit sem von le a székely csapat érdemeiből, amely ezek után az UTE-t kapta. Az újpestiek szezonjának szép íve volt, fokozatosan lettek egyre jobbak, a középszakaszban érték el a maximumot, jó formában várták az egyenes kieséses szakaszt. Ennek megfelelően a Fehérvári Titánok kisöprése után meg is nyerték az első két hazai meccsüket a Sportklub ellen, ami pszichológiailag nehéz helyzetbe hozta a székelyeket. Akik ekkor elképesztő tartásról tettek tanúbizonyságot, egy pillanatra sem remegtek meg, sőt: a következő négy meccset nagy csatában nyerve bejutottak a döntőbe.

Ehhez képest a Fradi útja simának volt mondható. A negyeddöntőt és az elődöntőt is a lehető legkevesebb meccsből húzták be. A Vienna Capitals II lelkes játéka kevés volt a liga legeredményesebb csapatával szemben, összesítésben 16-4-re nyerték a gólpárbajt a zöldek. A DEAC hétmeccses szériából érkezett az elődöntőbe, a Fradi okosan kezelte a helyzetet, meglátszott a debreceniek fáradtsága is, ők sem tudtak meccset nyerni, gólból is csak eggyel lőttek többet Aranyéknak, mint a bécsiek.

scftc

Adódik a párhuzam: megismételhető-e ugyanez a forgatókönyv a döntőben is? A Csíkszereda komoly küzdelemre kényszerült az UTE ellen, hogy mást ne mondjunk, a hatodik meccs a 85. percben dőlt el Becze Tihamér góljával. A minőségi légiósok sorát felvonultató csapat legjobb játékosai ugyan fiatalnak nem mondhatók, viszont ezt ellensúlyozni tudják elképesztő rutinjukkal. Andrej Taratuhinnál, Vjacseszlav Belovnál vagy Vagyim Krasznoszlobodcevnél aligha tudja bárki ijobban, hogyan lehet gyorsan regenerálódni. A Szeredából roppant nehéz lesz felkészülni, mert ezek a kiváló játékosok bármilyen hadrendben bevethetők, attól függően, hogy mire van szükség. Az UTE ellen az volt a nyerő felállás, hogy Beczét levitték a harmadik sorba Fodor Csanád és Bíró Tamás mellé, az elsőbe Krasznoszlobodcev került Taratuhin és Anyiszin mellé, a másodikban pedig Radim Valchar dirigálta a fiatalokat, Rokaly Szilárdot és Részegh Tamást. Érdekes lesz látni, hogy ugyanebben a felállásban kezdenek-e a Fradi ellen, vagy ismét csavarnak egyet a sorokon.

Éppen ez lehet a szeredaiak előnye a Ferencvárossal szemben. A keményebb ütközetekben jobban megedződtek a játékosok, és taktikailag is érettebbek lettek. Ahogy azonban Fodor Szabolcs fogalmazott blogunknak adott interjújában, a Fradinak csak a saját játékára kell koncentrálnia. Eddig ez bevált, hiszen egymás ellen némileg mintha feléjük billenne a mérleg nyelve. Ugyan mindig a hazai csapat nyert a szezon során, de az FTC-Telekom otthonában kevésbé ment a Sportklubnak, míg a Ferencváros többször is közel járt a győzelemhez a Vákárban. Az alapszakaszban egyszer büntetőkkel nyertek 7-6-ra, egyszer 3-2-vel hozták el a 3 pontot. A pesterzsébeti két alapszakaszmeccs összesített gólkülönbsége ehhez képest 10-3 volt a zöld-fehérek javára. Ugyanez a minta a középszakaszban is folytatódott: az FTC otthonában 5-2 lett a végeredmény, míg Szeredában ismét rávezetésekre került sor.

A párharc felvezetéseként mindkét csapat szakvezetőivel készítettünk alaposabb interjút, amelyeket mindenképpen érdemes elolvasni. Most csak a közvetlenül az első meccshez köthető részleteket idézzük. Az edzők nevére kattintva elérhető a beszélgetések teljes szövege.

Fodor Szabolcs (vezetőedző, FTC-Telekom): „Mindig lehet valami meglepőt húzni, bár kétségtelen, hogy nem könnyű. Ugyanakkor a szezon során a csíki csapatnál már a harmadik vezetőedző dolgozik, és mindig változott az összeállítás, illetve a taktika is az új trénernél. Persze a legfontosabb, hogy a saját játéktervünket valósítsuk meg jól, és hogy rákényszerítsük az akaratunkat az ellenfelünkre. Az erősségeinket kell kidomborítanunk hatvan percen át, illetve ki kell használnunk az ő esetleges gyengei pontjaikat. Az első pillanattól az utolsóig koncentrálnunk kell, és kiadnunk magunkból mindent, hogy elérhessük a célunkat.”

Hozó Levente (másodedző, Csíkszeredai Sportklub): „Hosszú és kemény sorozatra számítok. Ebben az évben ha találkoztunk, mindig a hazai csapat nyert. Ám ami eddig volt, azt el kell felejteni. Azért utazunk Budapestre, hogy egy vagy két mérkőzést nyerjünk, és elvegyük a Fradi pályaelőnyét. Természetesen tisztában vagyunk a zöld-fehérek erényeivel, tudjuk, hogy kitűnő csapat, nem véletlenül nyerték meg az alap- és középszakaszt is. Mi viszont teher nélkül játszhatunk, hiszen a kitűzött célt, a döntőt már elértük. Megállni persze nem akarunk, sőt! Hat éve játszottunk utoljára döntőt, akkor a DAB-bal szemben alulmaradtunk. Most szeretnénk végre hazahozni a serleget, és ezért mindent meg is fogunk tenni. Abban biztos vagyok, hogy óriási küzdelem lesz, és apróságok döntenek majd. Bízom benne, hogy a mi javunkra.”

FTC-Telekom–SC Csíkszereda 3-7

   

A kulcspillanatokat uraló vendégcsapat összeszedett teljesítményt nyújtva vette el a Fradi pályaelőnyét az Erste Liga-döntő első meccsén.

Óvatosan kezdtek a csapatok, nem ugrottak neki egymásnak a nyitó percekben, viszont az első igazi lehetőségből máris gól lett. Amint a zöldek megpróbáltak beköltözni ellenfelük harmadába, egy szerzett koronggal okosan találta meg Casaneanu a kiugrásra kész Beczét, aki tökéletesen fejezte be a szólót, 0-1 a 6. percben. A Fradi villámgyorsan egyenlíthetett volna, de Roczanov helyzete kimaradt, és a meglóduló csíkiak látványos kontrát vezettek: Részegh térdre esve is középre tudta tenni a játékszert, Rokaly továbbpasszolta, Valchar nem hibázta el, rajzolni valóan szép akció volt, 0-2 a 7. percben. Felmerülhetett a kérdés, hogy mindez nem bizonytalanítja-e el a Ferencvárost, de gyorsan kiderült, hogy a válasz egyelőre nem. Fodor Szabolcs csapata feljebb kapcsolt, átvette az irányítását és a szépítő gólt is megszerezte: Walls pöckölt a kapu felé egy korongot a tömegben, amely valahogy átcsorgott Lundströmön, 1-2 a 8. perc végén. A folytatásban összességében kiegyenlített hoki zajlott, több hazai lehetőséggel, amelyek közül egy Nagy Gergő-megmozdulás és egy Walls-bomba volt igazán ígéretes. Gól éppúgy nem született ezekből, ahogy egy újabb Sportklub-kontra végén Valchar nagy helyzetéből sem.

A második játékrész elején nekilendült az egyenlítő gólért a Fradi, és nem is kellett sokáig várni nemhogy erre, a fordításra sem. Előbb Roczanov talált be, majd a 25. percben Pavuk Attila nagyon éles szögből bevágta a harmadikat is, 3-2. Mielőtt az alap- és középszakaszelső beleélhette volna magát, hogy fordult a kocka, 12 másodperc (!) elteltével Bíró Tamás egalizált, úgy, hogy középre lőtt korongját szerencsétlen mozdulattal Rafaj segítette a kapuba, 3-3. Kerek egy percre rá ismét vezetett a Szereda, Gecse távolról szúrta rá, Arany semmit sem láthatott, 3-4. Ezzel sem volt vége, Pavuk kiállítását kivédekezte az FTC, csakhogy a kiegészülés után pillanatokkal Rokaly a kapu mögül hatalmas passzt adott a tisztán érkező Sulakovnak, 3-5 a 29. percben. A csapatot felrázandó Fodor Szabolcs kapust cserélt, érkezett Pleszkán, ezzel együtt minimum öt-hat perc kellett,  mire magukra találtak a zöldek. A harmad vége egyértelműen az övék lett, ennek legmarkánsabb bizonyítéka egy Tóth Richárd-ziccer volt, a csatárt csak két percet érően tudta megakadályozni a gólszerzésben Belov.

A harmadik felvonás áthúzódó Fradi-fórral indult, gól nem lett ebből, ahogy a folytatásban is hiányzott az igazi átütő erő a hazaiakból. Ebben az is akadályozta őket, hogy előbb Pavuk, majd lejárta után nem sokkal Rantanen is kapott két percet, így viszonylag hosszan játszhatták Vaclav Novak tanítványai az öt a négyet. Egészen addig, amíg ki nem küldték Valchart is. A harmad közepére újfent magához ragadta volna a kezdeményezést az FTC, de ezen a meccsen immár harmadszor éppen ekkor szereztek megint gólt a székelyek. Sikerült bent tartaniuk a korongot a támadóharmadban, amely Papp Szabolcs elé került, és a csapatkapitány ezen a mérkőzésen is meglőtte a bombagólját, 3-6 az 52. percben. Innentől a zöldek különösebb meggyőződés nélkül mentek a szépítésért, és az 56. percben közel jártak a negyedikhez. Egy kapu felé tett pakk felpattant, irányt váltott Walls magasan tartott ütőjén, majd a kapuba hullott. A játékvezetők videóztak és nem adták meg a találatot. A hátralévő idő különösebb izgalmak nélkül telt el, igaz, Taratuhin kiállítása alatt Fodor Szabolcs megpróbálkozott a kapuslehozatallal, vagyis a hat a néggyel, amiből törvényszerűen megszületett a hetedik csíki találat Részegh Tamás jóvoltából. A végeredmény ily módon 3-7 lett.

A Sportklub megérdemelten nyerte meg az első csatát a fináléban, a kulcspillanatokban rendre sikerült magához ragadnia a momentumot, összeszedett, koncentrált és célratörő jégkorongot mutatott. A szezonban először született nem hazai győzelem a felek mérkőzésén. A párharc tehát 0-1-re áll. Sok idő nincs a tanulságok elemzésére, szerdán jön is a második találkozó Pesterzsébeten.

ftcscc-20190326-0

Fotó: Micheller Szilvia/fradi.hu

A Csíkszereda sokkal gyorsabban játszott nálunk

   

Becze Tihamér csapatkapitány-helyettes és Fodor Szabolcs vezetőedző értékelte az Erste Liga-döntő első mérkőzését.

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 800 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Muzsik, Árkovics.
Arany: 66,7% (Pleszkán: 91,7%)
K
Lundström: 90,3% (Onodi)
Perrier, Jászai, Walls, Pavuk, Nagy
1
Papp, Belov, Fodor, Taratuhin, Krasznoszlobodcev
Hegyi, Sarcia, Tóth A., Switzer, Tóth Richárd
2
Salló, Gecse, Valchar, Rokaly Sz., Részegh T.
Rantanen, Karmeniemi, Farkas L. S., Roczanov, Tóth G.
3
Sulakov, Farkas T., Becze, Casaneanu, Bíró
Pozsár, Boros, Hardi, Dósa, Rafaj
4
Györfy, Horváth, Rokaly N.
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
E
Hozó Levente
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:41 SCC Becze Casaneanu
0-2 06:38 SCC Valchar Rokaly Sz.
1-2 07:58 FTC Pavuk Walls Hegyi
2-2 22:08 FTC Roczanov Hegyi Farkas L. S.
3-2 24:42 FTC Pavuk Walls Nagy
3-3 24:54 SCC Bíró
3-4 25:54 SCC Gecse Rokaly Sz. Valchar
3-5 28:51 SCC Sulakov Rokaly Sz. Részegh T.
3-6 51:53 SCC Papp Becze
3-7 58:14 SCC EN Részegh T. Rokaly Sz. Sulakov
31 Kapura lövések száma 28
10 Kiállításpercek 8

18 fotó az első Fradi–Szeredáról

   

Az FTC-Telekom–SC Csíkszereda Erste Liga-döntő első mérkőzésének képei.

Az első FTC-Telekom–Csíkszereda összefoglalója

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum