A verseny és a kemény ellenfelek tesznek erőssé

   

Az olasz válogatott mellett dolgozhat az A csoportos vb-n Diego Scandella, aki az idén a magyar szövetséget és a Vasast is segítette.

Diego Scandella megkerülhetetlen alakja a magyar jégkorong sikertörténetének. A magyar válogatott mellett 2005-től dolgozott, tevékeny részese volt a szapporói csodának és a két A csoportos világbajnokságnak, emellett dolgozott a Team Canadának, illetve jó néhány svájci és olasz klubcsapatnak is. Az idei szezontól a Magyar Jégkorong Szövetséget is segíti mint mentoredző. ?A szövetségnél mentoredzőként a legfontosabb feladatom, hogy felkeressek klubokat, főként a Ferencvárost és a Pesterzsébetet, és szorosan együttműködjek a vezetőedzőkkel. Megvitatjuk, kicseréljük az ötleteket, a módszereket, hogy miként fejlesszük a fiatal tehetségeket a programunkban. Azokat a közös pontokat és megoldásokat keressük, amelyek a szövetség alapelvei mentén segítenek mindenkinek fejlődni. Mi, a mentoredzők minden hónapban találkozunk Jim Brithén fejlesztési igazgatóval, hogy megbeszéljük az aktuális témákat, amelyeket tovább adhatunk a kluboknak.?

Az 53 éves kanadai-olasz szakember nemcsak a szövetségnél, hanem a Schiller-Vasas HC-nál is vállalt hasonló feladatot. ?A Vasasnál a munkám hasonló ahhoz, amit az MJSZ-nek végzek. Szorosan dolgozom együtt Szuper Levente general managerrel és Székely-Mádai László technikai igazgatóval. Heti rendszerességgel ülünk le megvitatni a felmerülő kérdéseket, problémákat. Amikor lehetséges, próbálok lemenni különböző korosztályos csapatokhoz, és a jégen figyelni az edzéseket. A legfontosabb célunk, hogy a szövetség irányelvei mentén növeljük a sportoló gyerekek számát egy középtávú, legalább hároméves program keretében. Az edzők, a játékosok és persze az egész Vasas-család elkötelezett segítségével szeretnénk ezt a régió legsikeresebb programjává tenni.?

A piros-kékeknél nemcsak az utánpótlást, hanem az Erste Ligás felnőtt csapatot is segíti Scandella. ?Az Erste Liga-sapatnál az volt a feladatom, hogy áttekintsük, megbeszéljük az edzéseket és a mérkőzésszituációkat. Ha észrevettem, láttam valamit a mérkőzésen vagy éppen a videófelvételen, akkor elmondtam a véleményemet az edzőknek, akik eldöntötték, hogy figyelembe veszik-e, vagy sem. Ladányi Balázs, Revák Zoltán és Székely Csaba a menedzsmenttel és a háttérszemélyzettel együtt egészen kitűnő munkát végzett, és a szezon második felében ennek már látszott is az eredménye. Nagyszerű volt látni a játékosok fejlődését és az edzők elkötelezettségét, ami előrevitte ezt a projektet.?

scandella-ml_160506_074_resize-900

fotó: Mudra László

Diego Scandella tehát bőven látott mérkőzéseket az Erste Ligában, így a véleménye több mint érdekes. ?Az Erste Liga folyamatosan fejlődik, ami a jobb edzői munkából, a magasabb szintű légiósok érkezéséből, illetve a magyar hoki rendszerében kitermelt egyre képzettebb fiatal játékosokból adódik. Ez összességében mindenkit arra késztet, hogy egyre jobb legyen, hiszen a verseny és a keményebb ellenfelek tesznek erősebbé. Másrészt az Erste Liga könnyebbé teszi a junior játékosok átmenetét a felnőtt hokiba, ahol ha esélyt kapnak, még jobban tudnak fejlődni.?

A Team Canada az idén is felkérte Diego Scandellát, hogy videóelemzőként segítse az együttest a Spengler Kupán. Korábban többször is dolgozott már a juharleveles gárdának a svájci tornán, kétszer a győztes csapat tagja is volt. ?A Team Canada és a Spengler Kupák azon pillanatok közé tartoznak, amelyeket életem végéig emlegetni fogok. De gondolom, ez így van itt is, ha egy magyar a hazáját képviselheti bármilyen rendezvényen, az mindennél többet jelent neki. Így vagyok ezzel én is, hiszen Kanadát segíthettem többször is a Spengler Kupán, amely a legrégebbi és legrangosabb jégkorongtorna Európában. A másik dolog, ami erről eszembe jut: ha bárkinek bármikor lehetősége van arra, hogy egy nemzeti válogatott tagja legyen, nem számít melyik országé, az mindig óriási kiváltság és elismerés. Én is így voltam ezzel a magyar válogatottnál. Visszatérve a Spengler Kupára, ott videóelemzőként dolgoztam, illetve feltérképeztem az ellenfeleket, összevágtam a mérkőzéseinkről a filmeket, és készen álltam végrehajtani az edzők egyéb kéréseit. A kihívás, a jó hangulat, a profi körülmények és a kivételes egyeniségekkel való közös munka tette nagyszerűvé ezeket az eseményeket számomra.?

Ezt a fajta tudását az idei A csoportos világbajnokságon az olasz csapat veszi igénybe. ?Az olasz válogatottól kerestek meg, hogy segítsem őket Pozsonyban, a világbajnokságon. A feladatom hasonló lesz, mint a Team Canadánál, főként videóelemzéseket végzek majd. Szeretnénk bent maradni az A csoportban, ami, amint azt mi is tudjuk, már önmagában nagyon komoly feladat.?

A magyar nemzeti csapatra is kemény erőpróba vár Kazahsztánban, a divízió 1-es világbajnokságon. ?Sokan azt várják a magyar válogatottól, hogy jusson fel, de ez egy nagyon erős és szoros torna lesz, kemény mérkőzésekkel. A csapat egészen biztosan készen áll majd a feladatra, mert a szakmai stáb felkészült. Ezúton is szeretnék minden jót kívánni nekik.?

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum