A döntőbe jutás küszöbén áll az FTC-Telekom

   

A zöld-fehéreknek 3-0-s meccsállásnál egy győzelemre van szükségük a DEAC ellen ahhoz, hogy 2000 után ismét az aranyéremért játszhassanak.

Igen, nem, nem. Az előző beharangozót három nagyobb kérdés köré fűztük fel: visszatér-e Hugo Turcotte, a debreceniek legponterősebb játékosa, ennek következtében tudják-e növelni a lőtt gólok számát kettőnél többre – ami a Fradi elleni sikerek titka volt a szezonban –, illetve sikerül-e tehermentesíteni Hetényi Zoltánt a kapura lövések számának csökkentésével. Hugo Turcotte visszatért, azonban ez a lőtt gólok számában nem hozott változást, sőt a DEAC a párharc során először nullán maradt. Az első kérdésre tehát igen volt a válasz, ám a másodikra és a harmadikra sem: az FTC-Telekom rekordmennyiségű – 56 – lövést eresztett meg Hetényi kapujára. Immár a harmadik mérkőzés volt ez, amikor félszáz fölé ment a Fradi, így egy-egy meccset talán el lehet hoznia a Debrecennek, pláne Hetényivel a kapuban, de párharcot nyerni lehetetlen, és eddig az az egy meccs is messze volt.

Ennek kapcsán feltétlenül említést érdemel Arany Gergely teljesítménye, aki a Vienna Capitals II-től 95 lövést kapott, amelyek 95,8%-át hárította, a Debrecen ellen pedig mindhárom meccsen védett, és hiába a komolyabb ellenfél, így is közel 95%-on áll, oroszlánrészt vállalva a sikerekből. Sokszor láttuk, hogy a kontrákra építő csapat sikeres tud lenni, ezért érdemeiből semmit nem von le, hogy kétszer kevesebb lövést kellett fognia, mint Hetényinek. Az eddigiek alapján tehát a kapusposzt fontos, de nem meghatározó eleme a párharcnak, a DEAC számára egyértelműen a kapott lövések számának csökkentése lehet a cél. A problémát az jelenti, hogy ez az első hazai meccsükön sem sikerült, és a tétek növekedésével erre még kevesebb esélyük van.

Persze az Erste Ligában láttunk már nagy fordításokat, ilyen volt például a Miskolc 2012-es menetelése a HSC Csíkszeredával szemben, amikor két nyert meccs után a harmadik, látszólag mindent eldöntő összecsapás felénél még győzelemre álltak a csíkiak, a Jegesmedvék azonban fejet hajtás helyett fordítottak, aztán az újabb meccseket is behúzva döntőbe jutottak. Iaz, az a csata három sikerig tartott. Egy ilyen típusú feltámadás lehetőségének jeleit eddig nem mutatta DEAC, holott annyi bizonyos, hogy alapvető változásokra van szükség a részéről. Ha ezek nem következnek be, azaz ha vasárnap nem szépítenek a hajdúságiak, akkor vége a szériának.

deacftc_szb

fotó: Szepesi Boglárka/DEAC

DEAC–FTC-Telekom 1-4

   

A ferencvárosiak söpréssel búcsúztatták a debrecenieket, így 19 év után újra bajnoki döntőt játszhatnak. A DEAC a magyar bajnoki bronzérmes.

David Musial két helyen változtatott csapata összeállításán: Vuorijarvi és Németh Attila kikerült, helyettük Kulesov és Antal Arnold játszott. Már az első harmadban keményen nekiesett ellenfelének az FTC-Telekom, de Hetényi Zoltán mind a 28 lövést védte, miközben kollégája, Arany Gergely csak 9 lövéssel nézett szembe. A kapusok aznapi makulátlansága a második játékrész elejéig tartott, Walls révén megszerezte a vezetést a vendég együttes, ám 21 másodperccel később Kulesov egyenlített. A mérkőzés második ferencvárosi emberelőnye meghozta az újabb gólt, Karmeniemi újra előnyhöz juttatta a zöld-fehéreket. A felvonás végén Walls meglőtte a 3. FTC-gólt.

A harmadik húsz perc nem igazán szólt a játékról. Novotny palánkra lökésért 2+10 perces büntetést kapott, 26 másodpercre rá túl sok debreceni játékos volt a jégen. A kettős emberelőnyt Switzer váltotta gólra, már 4-1-re vezetett az FTC-Telekom. Az ezt követő tízperces időszakban alig játszottak teljes létszámban a felek, 4 DEAC- és 3 FTC-büntetést osztottak ki a játékvezetők. A végjáték még keményebb volt, előbb Rafaj és Kulesov verekedett, aztán Antal Arnold begyűjtött egy 5 perc+végleges fegyelmi büntetést.

Az FTC-Telekom 4-1-re megnyerte a mérkőzést, a párharcot pedig söpréssel, 4-0-val húzta be. A zöld-fehérek 2000 után játszhatnak újra döntőt. Az Erste Liga versenyszabályzata értelmében a DEAC a magyar bajnoki bronzérmes, ugyanis az elődöntőben búcsúzott, a jelenleg még aktív két magyar csapat pedig jobb helyezést ért el a tabellán.

debftc-20190316

Fotó: Szepesi Boglárka (DEAC)

Ez a magyar hokinak és a Fradinak is nagyon kellett

   

Fodor Szabolcs és Nagy Gergő, az FTC-Telekom vezetőedzője és csapatkapitánya beszélt a csapat 19 év utáni döntőbe jutásáról.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 600 néző. Játékvezetők: Németh, Németh, Soltész, Muzsik.
Hetényi Z.: 94,7% (Nagy P.)
K
Arany: 96,6% (Pleszkán)
Kovács, Vincze, Turcotte, Izacky, Novotny
1
Perrier, Jászai, Walls, Pavuk, Nagy G.
Hetényi P., Markov, Hári, Kulesov, Berta
2
Hegyi, Sarcia, Tóth A., Switzer, Tóth Richárd
Antal, Behal, Silló, Kozma, Molnár
3
Rantanen, Karmeniemi, Farkas, Roczanov, Tóth G.
Rácz, Márton, Salló
4
Pozsár, Boros, Hardi, Dósa, Rafaj
Musial David, Kecskeméti Áron
E
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 23:45 FTC Walls Pavuk Nagy G.
1-1 24:06 DEB Kulesov Berta Behal
1-2 36:45 FTC PP Karmeniemi Rantanen Nagy G.
1-3 39:07 FTC Walls Nagy G. Jászai
1-4 44:59 FTC PP2 Switzer Rantanen Nagy G.
29 Kapura lövések száma 75
58 Kiállításpercek 15

Ezekkel a gólokkal jutott Erste Liga-döntőbe a Fradi

 

A negyedik DEAC–FTC-Telekom Erste Liga-elődöntő videó-összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
augusztus 1., csütörtök
UP 18:00 H20US18 
augusztus 3., szombat
FEL   MACTRK 
augusztus 8., csütörtök
FEL   DEBJAS 
augusztus 9., péntek
FEL   DEBDRS 
FEL 17:30 DUMMIS 
augusztus 10., szombat
FEL   CARAVS 
FEL   DEB
FEL 18:00 DABTIT 
Partnerünk