Az utolsó leheletéig harcolni fog a MAC

   

Ezt Rajna Miklós, a csapat kapusa mondta blogunknak – és a csütörtökön látottak alapján nincs okunk kételkedni benne, hogy így is lesz.

Talán az egész szezon legjobb játékát tette ki a káposztásmegyeri Vasas-pálya jegére az újbudai Extraliga-újonc három nappal ezelőtt. A negyeddöntő negyedik összecsapásához 0-3-as meccsállással érkező MAC emberfeletti jégkorongot produkált a favorit HKM Zvolen ellen. A szenzációs kapusteljesítmény mellé fantasztikus védőmunka és lendületes támadójáték párosult, a kékek teljes extázisban hajtották végig a hatvan percet. Nem volt korong, amelynek ne állt volna útjába valaki, nem volt zólyomi, akit egy pillanatra is békén hagytak volna, miközben nemcsak jó értelemben vett erőszakosságban, hanem sebességben és frissességben is felvették a versenyt ellenfelükkel Majoross Gergely tanítványai.

Az előtt a mérkőzés előtt azt írtuk, hogy az utolsó esélyt ragadhatja meg a MAC Újbuda, és ha összejön a bravúr a Vasas Jégcentrumban, csak akkor lesz utolsó utáni sansz is. Meglett, így mostantól leginkább az a kérdés, hogy átmenthető-e ez a fajta élményhoki a zólyomi csarnokba is. Nem vitás, hogy az alapszakasz második helyezettje – ahogyan Rajna hálóőr is említette – szívesen befejezte volna a párharcot csütörtökön. Egyelőre viszont nem tudni, hogy a sikertelenség kettőzött erőfeszítésre sarkallja majd a hazai csapatot vasárnap este, vagy okozott némi frusztrációt, ami blokkolhatja a játékosokat. Amit lehet tudni, az az, hogy a sikerélmény garantáltan plusz energiákat szabadíthat fel a vendégekben. Arról nem is beszélve, hogy 2-3-as meccsállásnál tényleg bármi lehetségessé válhatna. Emlékeztetőül: a MAC a párharc második összecsapásán igen közel állt a sikerhez, és csak büntetőkkel maradt alul, míg alapszakaszbeli egyetlen győzelmét kiütéses 6-1-gyel hozta össze a Zólyom otthonában.

Fotó: Mudra László - MAC

fotó: Mudra László/MAC

HKM Zvolen–MAC Újbuda 3-1

   

Majoross Gergely csapata ismét remek teljesítményt nyújtott játékban, ám a Zólyom helyzetkihasználása jobb volt, így ők jutottak az elődöntőbe.

A negyeddöntő magyar ágán az ötödik mérkőzést rendezték, ahol a Zólyom – ahogy az várható volt – komoly lendülettel kezdett, és az első percekben kisebb zárótüzet zúdított Rajna kapujára. A 4. percben már a vendégek is veszélyeztettek, sőt emberelőnybe is kerültek, de csak kisebb helyzeteket tudtak teremteni. A 7. percben Kreisz szúrt bele egy középre adott korongba, amely így csak centikkel tévesztette el a célt. Egy perccel később sajnos véget ért Rajna negyeddöntős gól nélküli időszaka: Mitchell léphetett ki egyedül, és két testcsel után fonákkal emelt a vendég kapuba (1-0). A 9. percben megduplázta előnyét a Zólyom. Hrasko kék vonalas bombája lecsorgott Rajnáról, a kapus megpróbált rátenyerelni a korongra, ám Handlovsky gyorsabb volt, és egy lépésről a hálóba emelt (2-0). A 12. percben Petrás maradt egyedül a a vendégkapu előterében, de lövését bravúrral védte Rajna. Két perccel később Pozsgai lövése levágódott a kapu előtt álló védő lábáról éppen Brown elé, a csatár egyből lőtt, de Skapski átért a másik oldalról és magához ölelte a korongot. Fél perccel később Dansereau fonák emelése ment alig mellé. Az utolsó percekben inkább a küzdelem dominált, a helyzetek száma visszaesett, a leadott lövésekkel pedig gond nélkül elbántak a kapusok.

A második harmad két veszélyes Klempa-lövéssel indult. A MAC bátrabban játszott, amint lehetőségük volt, azonnal kapura tették a korongot. A budapestiek irányították a játékot, ebben az időszakban a Zólyom leginkább csak kontrázni tudott. A vendégek lendületét a 28. percben egy kiállítás törte meg, de a hátrányt magabiztosan védekezték ki. Teljes létszámban továbbra is a kékek töltöttek több időt a támadó harmadban, ki is dolgozták a lehetőségeket, de valami apróság mindig hiányzott a gólhoz. A 33. percben jött a következő zólyomi emberelőny, amelyben a legnagyobb helyzetet a MAC hagyta ki, amikor egy kontra végén előbb Langkow, majd Macaulay lövését védte bravúrral Skapski. A hajrában megemberelték magukat a hazaiak, de Rajna több védéssel is jelezte, hogy jó formában van.

A harmadik játékrész eleje leginkább mezőnyjátékkal telt, a MAC nagy erőket mozgósított a szépítés érdekében, ám kísérleteik fennakadtak a masszív zólyomi védekezésen. Közben azért figyelniük kellett a saját kapujuk előtt is, mivel a hazaiak támadásaiban is benne volt a veszély. A feszültség nőtt a jégen, egyre több lett a kakaskodás. A 49. percben aztán a budapesti erőfeszítések eredményre vezettek: Orbán a kék vonalról indult előre, egy csellel elfektette védőjét, majd kegyetlenül kilőtte a hosszú sarkot (2-1). Nem sokkal később ismét emberelőnyben játszhattak a vendégek, nagy helyzeteik voltak, ám egyik sem akadt be. Öldöklő küzdelem alakult ki, minden egyes korongért nagy csata folyt. A MAC mindent egy lapra feltéve támadott az egyenlítésért, ami azzal is járt, hogy hátul kinyíltak, de Rajna tartotta a csapatot. A mérkőzés 12 másodperccel a lefújás előtt dőlt el, amikor Handlovsky szerzett korongot a saját harmadában, egyedül léphetett ki, és az üres kapuba passzolt (3-1).

A MAC Újbuda kitűnő teljesítményt nyújtott, két harmadban is dominálni tudott, többet lőtt kapura, ám a hazaiak helyzetkihasználása ismét jobb volt, és ez döntőnek bizonyult. A Zólyom 4-1-es összesítéssel jutott a Tipsport Liga elődöntőjébe.

mac

Fotó: Manases István/MAC

Extraliga, 2019. márc. 17., vasárnap.
Skapski: 96,7% (Tomek)
K
Rajna: 92,6% (Farkas)
Pöyhönen, Fraser, Vandas, Kytnár, Handlovsky
1
Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó
Hrasko, Vandane, Zuzin, Chovan, Mitchell
2
Negrin, Burt, Klempa, Brown, Dansereau
Drgon, Ulrych, Kelemen, Petrás, Obdrzalek
3
Garát, Vokla, Kreisz, Nagy Krisztián, Terbócs
Zelenák, Halama M., Sisovsky, Roman, Andrisík
4
Pápa, Szigeti, Majoross, Odnoga, Bugár
Andrej Podkonicky
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 07:25 ZVO Mitchell Zuzin Chovan
2-0 08:56 ZVO Handlovsky Hrasko Vandas
2-1 48:16 MÚB Orban Burt
3-1 59:48 ZVO EN Handlovsky
28 Kapura lövések száma 30
6 Kiállításpercek 16

A MAC utolsó negyeddöntőjének összefoglalója

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum