Rajna Miklós: Pokoli mérkőzés vár ránk vasárnap

 

Több mint 5 harmadon át egy gólt sem kapott a MAC kapusa, ami győzelmet hozott a Zólyom elleni 4. meccsen. Lettek kérdéseink.

A MAC Újbuda megszerezte első győzelmét a szlovák Extraliga rájátszásában, miután csütörtökön lenullázta a HKM Zvolent. A 2-0-s diadalban hatalmas szerepet vállalt Rajna Miklós, aki 49 lövést hatástalanított. A kapus nagy menetelése egy nappal korábban kezdődött, amikor a párharc harmadik meccsén a 16. percben, 0-2-nél be kellett állnia a megsérült Bálizs Bence helyére. Az ilyen beugrás mindig nehéz. ?Igen, az ilyen helyzet mindig váratlan, ezért nehéz. Teljesen más a szituáció, amikor tudod, hogy te vagy a kezdő kapus. Akkor úgy készülsz, úgy melegítesz be. Ám ez a rájátszás, ilyenkor minden pillanatban készen kell állnod, és olyan állapotban kell lenned, hogy segíteni tudj a csapatodnak.?

Nehéz eldönteni, hogy fizikailag vagy mentálisan nehezebb bemelegedni. ?Nincs idő azon gondolkodni, hogy mennyit álltam a palánk mellett, mennyire vagyok bemelegedve. Az izmokat a lehető leggyorsabban formába kell hozni, hiszen akár másodperceken belül megkaphatja az ember az első lövéseket. Nem lehet óvatoskodni, hogy jaj, nehogy meghúzódjak, megránduljak, azonnal teljesíteni kell, hiszen lehet, hogy a csapat szezonja múlik a védéseden.?

rajna

Rajna Miklós pillanatok alatt belerázódott a szerdai meccsbe, ahol 44 percig őrizte a kapuját a góltól. Csütörtökön viszont már mind a 60 perc az övé volt, 49 védést mutatott be, győzelemhez segítette csapatát. ?Nem volt egyszerű a feladat, az biztos, hiszen a Zólyom a liga egyik topcsapata. Ráadásul számunkra óriási volt a tét, ha kikapunk, vége a klubszezonunknak. Ez extra motivációt jelentett nekem is és a többieknek is. Már az előző meccseken is láttam a srácokon az elszántságot, akkor is óriási munkát raktak ki a jégre, és a második mérkőzésen csaknem meg is leptük őket. Rendkívül nehéz ellenük játszani, nagy nyomást tudnak helyezni az ellenfélre. Ezeket a nehéz periódusokat valahogy ki kell bekkelni, és amikor kicsit kiengednek, vagy lanyhul a figyelmük, akkor a helyzeteinket ki kell használnunk. Pontosan ez történt csütörtökön. Nekünk ez az első évünk ezen a szinten, ezt is meg kellett tanulnunk, és most sikerrel alkalmaztuk.?

A modern hokiban már nem lehet sikert elérni anélkül, hogy a kapus és a védelem ne legyen tökéletes összhangban. ?Ez pontosan így van. Ma már mind az öt mezőnyjátékos egyszerre védekezik és támad, a posztok szétválasztása egyre kevésbé lényeges. Kölcsönösen segítjük egymást: próbálom őket irányítani, ha látok egy fontos fejleményt a harmadunkban, ők pedig igyekeznek megakadályozni, hogy a korong felém, illetve a kapu felé jöjjön. Óriási támogatást kaptam a harmadunkban, tényleg rengeteget ütköztek, blokkoltak a srácok. Ezek az apró momentumok a rájátszásban felértékelődnek, hiszen egy sikeres blokk, és az, hogy amiatt nem kapunk gólt, akár az egész szezonunk végkifejletét befolyásolhatja.?

A válogatott kapus hat szezon után tette át székhelyét Fehérvárról, az EBEL-ből Budapestre, a szlovák Extraligába. Az új körülményekhez, a másfajta játékstílushoz hozzá kellett szoknia. ?Hat év után nehéz váltani, az alkalmazkodás Budapesthez, az új csapathoz és a ligához nem volt egyszerű. Az EBEL-t és az Extraligát nehéz összehasonlítani. A szlovák klubok az offenzív játékban nagyon erősek, különösen a topcsapatok. A játékhelyzetek felismerésében talán kicsit jobbak, mint az EBEL-ben. Viszont mivel egy árnyalattal lassabbak, némileg több idejük van, és türelmesebbek is, így több lehetőséghez jutnak, amit a védőknek nehéz lekövetni. De a játéksebesség ? különösen itt a rájátszásban ? így is hatalmas, és ehhez az egész csapatnak hozzá kellett szoknia.?

A negyeddöntő tehát vasárnap folytatódik Zólyomban, immár 1-3-ról. ?Egészen biztos vagyok benne, hogy pokoli mérkőzés vár ránk. A Zólyom nem így tervezte a párharc lezárását, ők már nem akartak vasárnap játszani. Igazi vízválasztó meccs lesz ez, mert ha ott is sikerülne nyernünk, azt mondanám, hogy tényleg bármi megtörténhet utána. Nincs kétségem, hogy feltüzelt Zvolen jön ki ellenünk, de mi sem szeretnénk még befejezni. Hallottam, hogy már most büszkék lehetünk, emelt fővel zárhatjuk az évet így, hogy meccset nyertünk a negyeddöntőben is. A mi csapatunknak azonban nem ilyen a mentalitása. Nem tudunk jó szájízzel befejezni egy párharcot, ha veszítünk. Talán hetek, vagy hónapok múlva, ha visszanézünk, azt mondhatjuk, jól teljesítettünk, ez volt a realitás. De most erről szó sincs, sportolók vagyunk, győzni akarunk, a vereség meg sem fordul a fejünkben. Most minden meccsen az életünkért küzdünk, és mindenki számolhat azzal, hogy az utolsó pillanatig harcolni fogunk.?

rajna2

fotók: Mudra László/MAC

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum