Két gólnál többet kell ütnie a DEAC-nak

   

Ez a debreceniek feladata, különben aligha lesz esélyük az igencsak gólképes FTC-Telekom ellen az Erste Liga-elődöntő harmadik meccsén.

Két győzelemmel utazik Debrecenbe az alap- és középszakaszgyőztes favorit. Az első meccsen volt némi fásultság a DEAC játékában, amit maximálisan ki is használtak a zöldek, és 7-2-re nyertek. A második találkozó jobban sikerült a vendégek számára, sokáig szorosan tudták tartani az eredményt, negven perc után csupán egygólos volt a különbség. A harmadik játékrész elején a Fradi lőtte az első gólt, amire a debreceniek gyorsan válaszoltak, az egyenlítés azonban nem sikerült. Mi több, az utolsó 10 perc elején az FTC még kétszer betalált és 5-2-re nyert. Ezek az eredmények azért is érdekesek, mert ha összevetjük az alap- és a középszakasz egymás elleni meccseivel, azt látjuk, a DEAC csak akkor tudott nyerni, amikor kettőnél több gólt ütött. Eddig összesen nyolcszor találkoztak a felek, hatszor lőtt két gólt a DEAC, olyankor rajta is vesztett. Az is igaz ugyanakkor, hogy a három debreceni meccsből kétszer vágtak többet – egyszer ötöt, egyszer hatot –, és akkor meg is lett a győzelem.

debftc1

A feladat tehát adott – csakhogy az első két meccsről hiányzott a csapat legfontosabb gólszerzője, Hugo Turcotte. Arról nem szólnak a hírek, hogy a harmadik mérkőzésen láthatjuk-e őt, pedig kulcsszerepe lenne a gólok kritikus számának elérésében: az eddigi két győztes találkozón 2+3 a mérlege. Nagyobb baj, hogy nélküle a DEAC első sorának másik két játékosa, Jakub Izacky és Dominik Novotny sem ugyanazt a játékerőt képviseli. Persze a rájátszás mindig más, elképzelhető, hogy az összecsapás harmadik mérkőzésén egy minden eddiginél keményebb védekezéssel lepik meg a Fradit a hajdúságiak, és így próbálnak szépíteni.

Ez sem lesz sokkal könnyebb, hiszen egy kiváló Hetényi Zoltánra lenne szükség hozzá a kapuban. Az egyik legjobb magyar hálóőrt azonban az első meccsen lecserélték, és a másodikon is kapott egy ötöst. Hogy a pályán töltött 94 perc alatt nem kevesebb, mint 84 lövést kellett hárítania, az mindent elmond arról, hogy egyedül ő sem nyerhet meccset. A Fradi sikerének a titka az elképesztően sok lövés, mindkét alkalommal 51-szer tették rá a korongot. Ha ezt a lövésszámot nem sikerül csökkenteni, akkor a debreceni vereség borítékolható. Jó hír lehet viszont a hazaiaknak, hogy erre alkalmasabb helyszín, mint a saját pályájuk, aligha akad. Egyrészt a hazai környezet mindig megkétszerezi az önfeláldozási hajlandóságot, másrészt a kisebb pályán könnyebb is blokkolni vagy más módon akadályozni a lövéseket. Azt se felejtsük el: ahogy telnek a napok a Gyergyó elleni hétmeccses széria lezárása után, a DEAC feltehetően egyre inkább partnere lesz a Ferencvárosnak erőnlétben és szellemi frissességben. Botorság volna tehát azt gondolni, hogy a párharc lefutott, de az FTC mindenképpen a továbbjutás közelébe érhet egy győzelemmel.

DEAC–FTC-Telekom 0-3

   

A ferencvárosiak Arany Gergely shutoutjának köszönhetően győztek Debrecenben, így vasárnap akár le is zárhatják a párharcot.

A DEAC keretében több változás is történt. Cserekapusként nem Gönczi Lajost, hanem Nagy Pétert nevezték, valamint Kulesov és Antal helyett Turcotte, Rácz és Salló kapott szerelést. A 4. percben páros kiállítást ítéltek a játékvezetők: Nagy Gergő bottal akasztásért, Berta színészkedésért pihent 2 percet. A kiegészülést megelőzően nem sokkal Tóth Gergő testre ütése miatt emberelőnybe került a DEAC, ám a debreceniek nem éltek a lehetőséggel. A 9. percben Tóth Gergő ezúttal durva játékért ült ki, de vele együtt Markov is távozott. Nem sokkal később az FTC-Telekom is kihagyott egy fórt. A játékrész végén Perrier és Berta akaszkodott össze, a korábbi párosokhoz hasonlóan 2-2 percért. A két kapus közül Hetényinek akadt több dolga, a ferencvárosiak 19:8-ra vitték a mutatót. A zöld-fehérek fölénye a 29. percben érett góllá, Nagy Gergő juttatta vezetéshez a vendégeket. A harmad második felében mindkét részről kimaradt  egy-egy 5 a 4 elleni lehetőség.

A második húsz percben még inkább dominált az FTC-Telekom, 21:7-re nyerték a kapura lövési statisztikát. A harmadik játékrész elején két szabálytalanság eldöntötte a meccset: előbb Kovács Bronson ült ki durva játékért, majd bő 1 percre rá Izacky kapott palánkra lökésért 2+10 perces büntetést. A kettős emberelőnyt nem használták ki a ferencvárosiak, az azt követő szimplát már igen, Rantanen lőtte be a második gólt. Az 56. percben Tóth Gergő szabálytalankodott, Musial időt kért és lehozta Hetényi Zoltánt. A 6 a 4 elleni játék 15 másodpercig 6 a 3 ellenire módosult, Hegyit testre ütésért büntették. A komoly létszámfölénnyel nem tudott élni a DEAC, Nagy Gergő egy üres kapus góllal beállította a 3-0-s végeredményt. Az FTC-Telekom 3-0-ra vezet a párharcban.

deac_ftc_20181219-1_11-900

Fotó: Szepesi Boglárka (DEAC)

Kétszer annyit lőttünk, ez is kulcsfontosságú volt

 

Mestermérleg a harmadik DEAC–FTC Erste Liga-elődöntő után.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 600 néző. Játékvezetők: Rencz, Rencz, Árkovics, Pálkövi.
Hetényi Z.: 96,4% (Nagy P.)
K
Arany: 100% (Pleszkán)
Vuorijarvi, Behal, Turcotte, Izacky, Novotny
1
Perrier, Jászai, Walls, Pavuk, Nagy G.
Hetényi P., Markov, Németh, Kozma, Berta
2
Hegyi, Sarcia, Tóth A., Switzer, Tóth Richárd
Kovács, Vincze, Silló, Hári, Molnár
3
Rantanen, Karmeniemi, Farkas, Roczanov, Tóth G.
Rácz, Márton, Salló
4
Pozsár, Boros, Hardi, Dósa, Rafaj
Musial David, Kecskeméti Áron
E
Fodor Szabolcs, Hennely Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 28:30 FTC Nagy G. Perrier Pavuk
0-2 46:15 FTC PP Rantanen Karmeniemi Nagy G.
0-3 58:39 FTC EN Nagy G.
25 Kapura lövések száma 56
24 Kiállításpercek 14

Nagy Gergő pontosan célzott a saját harmadából

 

A 0-3-as DEAC–FTC-Telekom elődöntő videó-összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum