Különböző iskolák csatája indul a Megyeri úton

   

Nagyon kemény harc várható az Erste Liga UTE–SC Csíkszereda elődöntőjében.

Az FTC-Telekom választása nyomán az Újpest és a Sportklub maradt egymásnak, és kettejük egész éves küzdelemsorozata garantálja az izgalmakat. Eddigi hat mérkőzésükből csak kettő végződött egygólosnál nagyobb különbséggel, ezek közül is az egyik esetében utolsó perces üres kapus gól kellett ehhez. Az alap- és középszakaszban 4 újpesti és 2 csíkszeredai győzelem született, a szezon egyetlen idegenbeli sikerét a lilák aratták a középszakaszban.

Ég és föld a különbség a két gárda harcmodora között. A Szereda – elsősorban kiváló orosz és cseh légiósainak köszönhetően – a technikás, kombinatív stílust játssza, az újpestiek viszont az egyszerű, fizikai játékon alapuló észak-amerikai hokit képviselik, talán a legkövetkezetesebben az egész mezőnyből. Nyilvánvaló, hogy aki képes lesz a saját stílusa felé eltolni a meccsek történéseit, az örülhet nagy valószínűség szerint a végén. Ugyanakkor mindkét csapatnak vannak játékosai, akik számára nem idegen terep az ellenfél modora sem. A liláknál Hebar, Ropret vagy Stefishen minden további nélkül tagja lehetne egy “oroszos” karakterű csapatnak, ahogy a csíkiaknál sem kell temetni Beczét vagy Papp Szabolcsot akkor, amikor a fizikai játék kerül előtérbe.

UTE-SCC_20190113_TSH4454-2-900

A szeptemberi szezonkezdéskor 8 győzelemmel repülőrajtot vett a Csíkszereda, amely az első 16 meccséből is megnyert 14-et. Sokáig vezette a mezőnyt, csak az egészen kiemelkedő győzelmi szériát összehozó Ferencváros tudta megelőzni. Ráadásul a székelyek mindezt úgy érték el, hogy közben a román bajnokságban is játszaniuk kellett, és nem mellesleg megnyerték a román kupát is. Mégis történt egy edzőváltás menet közben: az október végi, november eleji kisebb hullámvölgy – benne a Brassótól elszenvedett 8-3-as vereséggel – Leo Gudas állásába került. A helyére érkezett kanadai Don MacAdammal is folytatódott a többnyire jó színvonalú menetelés, és végül magabiztosan, komoly előnnyel végeztek az alapszakasz második helyén, alig lemaradva a zöld-fehérektől.

A középszakasz is jól indult, a Brassó és a DEAC legyőzését követően két forduló után egy ponttal közelebb kerültek a listavezetőhöz. Ekkor megbicsaklott a gárda, sorozatban jöttek a vereségek, amelyek nyomán – ismét egy vesztes brassói meccset követően – megváltak a tapasztalt kanadai mestertől, és visszahívták a csapat korábbi legendás játékosát, Vaclav Novakot. Összességében csalódást keltő volt a középszakasz, amelyben a bónuszpontokat nem számolva a Sportklub szerepelt a leggyengébben, csak a megszerezhető pontok harmadát begyűjtve.

Ezzel ellentétes utat járt be az UTE a rájátszás előtt. Az alapszakaszban fokozatosan pörgött fel a csapat, a lilák bőkezűen szórták el a pontokat az alsóházi csapatokkal szemben. Szilassy Zoltán vezetőedzővel szemben mégis töretlen volt a bizalom, amit a csapat és a vezetőedző meg is hálált, amikor a középszakaszban a legtöbb pontot szerezve a második helyre futottak be. Mindezt úgy, hogy közben nem kímélték őket a sérülések és a betegségek.

A negyeddöntőre mindkét csapat összekapta magát, a Csíkszereda fölényesen, az UTE szoros csatákban, de szintén söpréssel jutott túl ellenfelén. Mindkettejüknek nagyon erős a játékoskerete, a szeredaiak még azt a luxust is megengedhették maguknak, hogy Mihail Anyiszint eddig pihentették a kieséses szakaszban. Az újpestiek a Titánok elleni meccseken végig nélkülözték Sikorcint és Ságit, előbbi még nem, utóbbi már újra játékra alkalmas állapotban van, és ott is lesz a jégen az elődöntő első mérkőzésén.

UTE-SCC_20190113_TSH4562-2-900

fotók: TSH fotó

“Rendkívül nemes ellenfelet hagyott ránk a Ferencváros az elődöntőre – fogalmazott blogunknak Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője. – A Csíkszereda nagyon erős csapat, amely ellen nagyon nehéz csatára számítok. Ilyen körülmények között fontos lehet számunkra, hogy nálunk van a pályaelőny, amelyet természetesen nem is akarunk kiengedni a kezünkből. Egy hét telt el a negyeddöntő lezárása óta, igyekeztünk ezt az időt a lehető legjobban kihasználni. Volt egy kis regeneráció, aztán gőzerővel készültünk az újabb kihívásra. A Fehérvár elleni negyeddöntő nagyon értékes volt, fokozatosan egyre jobbak lettünk. Meccsről meccsre vettük fel a playoffhoz szükséges ritmust, egyre nagyobb energiaszinttel játszottunk. Az elején még a rutinunkra, a képességeinkre hagyatkoztunk, de aztán a későbbi meccseken már szerencsére beletettük azt a munkát is, amelyre a párharc megnyeréséhez szükség volt. A Titánok kellemetlen stílusa után ezúttal egy egészen eltérő módon játszó ellenfél érkezik, fontos lesz, hogy milyen gyorsan tudunk alkalmazkodni ehhez, és a játékosok milyen sebességgel képesek feldolgozni a csata közben szerzett tapasztalatokat. Mindig csak a legközelebbi feladatunkra akrunk koncentrálni, az első cserére, az első harmadra, az első meccsre. Ezekben a léptékekben gondolkodunk. A cél természetesen a továbbjutás.”

„Kemény csatákra számítunk, az esélyek egyformák, de mi győzni megyünk – mondta Hozó Levente másodedző a Székelyhonnak. – Minden mérkőzésen győzni szeretnénk. Egyedül Salló Alpár nem tud velünk tartani Magyarországra, a hátvéd felépült sérüléséből, de mivel hosszabb ideig nem tudott edzeni, nem erőltetjük a visszatérését.”

UTE–SC Csíkszereda 4-1

   

A helyzeteikkel sokkal jobban gazdálkodó lilák behúzták az első győzelmet a Sportklub ellen.

Az előzetesen megadottakhoz képest annyi változás történt a csapatok összeállításában hogy Sági Martin mégsem öltözött. A vendégeknél továbbra sem kapott szerepet Anyiszin, Vaclav Novak a Lundström, Valchar, Belov, Krasznoszlobodcev, Panov, Sulakov légiós hatosnak szavazott bizalmat.

Tapogatózó játékkal kezdődött a mérkőzés, amelyben a Csíkszereda került enyhe fölénybe, legalábbis ők voltak több időt az újpestiek zónájában. Az első igazán izgalmas pillanatokra a nyolcadik percig kellett várni, ekkor Krasznoszlobodcev lépett ki, a szólót kihagyta, majd a hozzá visszakerülő korongból óriási kapuvasat lőtt. Talán ez fújhatott ébresztőt a liláknak, egy perccel később Nemes szerzett pakkot a jobb oldalon a palánk mellett, amivel be tudta cselezni magát a kapu közvetlen előterébe, de Lundström tisztázni tudott. Az ellentámadás végén Becze lövése pattant fel, kisebb zavart okozva Duschek kapuja előtt. A 10. percben emberelőnybe került az UTE, miután Nemest csak szabálytalanul tudták megfékezni. Túl sok veszély nem fenyegette a csíki kaput, ám még az 5 a 4 elleni játék során Ropretet elgáncsolták, 40 másodperc kettős előny következett. Ezt 20 másodperc alatt kihasználta az UTE, Varga pontos középtávoli lökete Lundström kapujának bal felső sarkában kötött ki. Maradt még 1 perc 41 másodperc öt a négy ellen, de akkor már nem sikerült a hazaiaknak maradandót alkotniuk. A 13. percben Huba is a kiállítás sorsára jutott, a csíki előny is elmúlt különösebb izgalmak nélkül. A harmad végéig maradt az ide-oda mezőnyjáték, amelyben a legfőbb említenivaló Panov sérülése volt, aki Vinczével küzdött a korongért a szeredai kapu mögött, amikor jégre került, és később már nem is tudott visszatérni.

Nézőpont kérdése, hogy a Csíkszereda kezdte-e ellenálhatatlanul a második harmadot, vagy az UTE aludt bele, de osztálykülönbség volt a két csapat között az első percekben. Többször csak Duscheken múlt, hogy nem egyenlítettek a székelyek. De aminek be kellett következnie, az meg is történt, Stefishen lőtte ki a lelátóra a korongot az 5. percben, és bár az előnyben nem volt túl ötletes a Sportklub, amikor a lilák Hebar révén ki tudták küzdeni a korongot a kék vonalon túlra, Krasznoszlobodcev megszerezte azt, és a harmadba alighogy beérve óriási lövést zúdított a kapuvasat is érintve az újpesti kapu jobb oldalába. Az első újpesti életjelekre a 7. percig kellett várni, előbb Vincze egyéni akciója, majd Stefishen betörése nyomán volt dolga Lundströmnek. A 9. percben emberelőnyhöz jutott az UTE, a legnagyobb helyzet Csányi kimaradt szólója volt. Aztán a 13. percben újabb hazai létszámfölény következett, amelyet kapkodva játszottak meg a lilák, többször is meghűlhetett a vér a hazai szurkolók ereiben. Jól jellemezte a hazaiak harmadbeli teljesítményét, amikor egy nyeglén visszapasszolt korongból Krasznoszlobodcev mehetett el szólóban, de ezen az estén másodszor is Duschek nyerte kettejük párbaját. A játék képéből egyáltalán nem következett, mégis újpesti góllal zárult a középső 20 perc. Alig több mint fél perccel a szünet előtt a bal oldali palánk mellől Csányi szánta el magát lövésre, és a kísérlet annyira meglepte a szeredaiak kapusát, hogy az erős lövés nyomán a korong a hálóban landolt. Komoly szerencsével ugyan, de 40 perc elteltével is maradt az újpesti előny.

UTE-SCC_20190313_MA_0706-900

fotó: UTE

Talán tanult az első két etap kezdetének hibáiból, mert a harmadik harmad első perceiben az UTE nem nagyon hagyta koronghoz jutni ellenfelét. Az 5. perc végén viszont egy ártalmatlannak tűnő szituáció végén komoly zűrzavar alakult ki Duschek kapuja előtt, amelyet a hazaiak megúsztak. A 9. perc közepén Fodor Csanádék sora gondoskodott kétszer is  újabb izgalmakról a hazai kapu előtt, de Duschek védett. Újra fölénybe kerültek a vendégek, a 13. percben azonban majdnem a lilák szereztek ismét gólt, amikor Hebar lógott meg egy koronggal, de középre adását Ropret nem tudta Lundström lábai közt a hálóba piszkálni. A 15. percben aztán már a kapus sem mentette meg a vendégeket. Egy újabb kontrával Stefishen korcsolyázott el a bal oldalon, a kapu elé kanyarodott, és a korong valahogy a kapus mamutjai alatt a hálóba csúszott. Ebben a helyzetben érthetetlen volt Becze fegyelmezetlensége 3 és fél perccel a vége előtt, amikor ártalmatlan helyzetben kiállítatta magát. Ráadásul amikor emberhátrányban el tudott menni a Szereda, akkor Fodor rátolta a védőjét Duschekre, így hiába lőtték be Krasznoszlobodcev keresztpasszát a hálóba, a gólt kisles miatt érvénytelenítették. Amikor kiegészültek a vendégek, 1 perc 20 másodpercük maradt, és az Újpestnél volt a korong. 55 másodperccel a vége előtt jutottak bedobáshoz a lilák kapuja előtt, időt is kértek, lehívták kapusukat. Ez nem sült el jól, Stefishen korongot szerzett és a passzából Vincze a playoff ötödik meccsén is gólt szerzett csapatának. Hiába játszott legalább annyit fölényben a Szereda, mint amennyi ideig a lilák akarata érvényesült, ezen az estén nem tudtak győzni a székelyek. Az UTE 1-0-ra vezet a párharcban.

Nagyon nehéz az ellenfelünkre felkészülni

   

Mestermérleg az UTE–Sportklub mérkőzést követően.

Szilassy Zoltán vezetőedző, UTE: “Az első két harmadban a Csíkszeredának a játékban sikerült felülkerekednie rajtunk, de a kapusunk remekül védett, és jókor sikerült gólokat szereznünk. A harmadik harmadban aztán jórészt már tudtuk uralni a játékot, amikor pedig újra kezdtek volna fölénybe kerülni, ismét sikerült gólt szereznünk. Nagyon nehéz az ellenfelünkre felkészülni, olyan remekül játsszák az improvizatív játékot. Szerencsére az is bebizonyosodott, hogy jó az erőnlétünk, úgy érzem, jobban bírtuk a meccs végét. Nagyon fontos lesz, hogy mit tudnak magukkal vinni a játékosaink ennek a mérkőzésnek a tanulságaiból a következőre. Most a legfontosabb a regenerálódás, hogy csütörtökön új erővel álljunk oda a folytatáshoz.”

Hozó Levente másodedző, Csíkszereda: “Az első két harmad a miénk volt. Megvoltak a lehetőségeink, de nem tudtunk élni velük, gól nélkül pedig nem lehet meccset nyerni. Az UTE jól uralta a kapuja előtti területet, ezért nem nagyon tudtunk az esetleges kipattanó korongokból sem második lehetőségekhez jutni. Csütörtökön új nap következik, ismét megpróbáljuk megszerezni a győzelmet.”

Erste Liga, Megyeri út, 1208 néző. Játékvezetők: Fajdiga, Fajdiga, Soltész, Kövesi.
Duschek: 97,5% (Sila)
K
Lundström: 89,7% (Onodi)
Huba, Pokornyi, Brine, Hebar, Ropret
1
Flinta, Farkas, Rokaly Sz., Casaneanu, Részegh T.
Rusk, Kiss, Benk, Stefishen, Vincze
2
Papp, Belov, Becze, Valchar, Panov
Nagy, Varga, Nemes, Csányi, Kocsis
3
Sulakov, Gecse, Fodor, Krasznoszlobodcev, Bíró
Kovács A., Szalma, Kovács S.
4
Györfy, Egyed, Horváth L., Rokaly N.
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Hozó Levente
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 11:31 UTE PP2 Varga Stefishen Hebar
1-1 25:11 SCC PP Krasznoszlobodcev Bíró Fodor
2-1 39:28 UTE Csányi Kocsis Stefishen
3-1 54:20 UTE Stefishen Varga Vincze
4-1 59:23 UTE EN Vincze Stefishen
30 Kapura lövések száma 40
4 Kiállításpercek 10

Az első UTE–Szereda negyeddöntő képei

   

Szép és munkás gólok is voltak az UTE–Szeredán

 

Noha természetesen a munkás gólok is szépek. Videó-összefoglaló az Erste Liga-negyeddöntőről.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum