Az első meccs mutathatja meg, ki az esélyesebb

   

2015 után először negyeddöntőzhet az EBEL-ben a Fehérvár AV19, és nagyon kemény riválisa lesz a sorozatban.

A Red Bull Salzburg hagyományosan a legkevésbé kedvelt ellenfél Székesfehérváron. Ennek történelmi okai is vannak – gondoljunk csak a hírhedt fight nightra 2008 novemberéből –, de bizonyára szerepet játszik az is, hogy a liga leggazdagabb klubjáról van szó, amely ennek megfelelően kifejezetten sikeres. A dávidok országában pedig nem szokás szeretni a góliátokat, és ez így van rendjén.

A Fehérvár–Salzburg negyeddöntő előtt azonban az az egyik kérdés, hogy nagycsapatnak kell-e tekintenünk jelen pillanatban a másik felet. Az ésszerűség természetesen azt súgja, hogy feltétlenül. Mást ne mondjunk, a Red Bull a szezon során a legjobb négy közé jutott a Bajnokok Ligájában. Az EBEL középszakaszában nem sikerült neki ugyanez, éppen a Volán előzte meg az utolsó fordulóban, ami egyúttal a playoffos pályaelőny elvesztésével is járt a salzburgiak számára. Kétségtelen, hogy nagyon komoly válságjeleket mutatott a Red Bull a BL-kiesést követő időszakban, ami edzőváltáshoz vezetett – éppen a Fehérvár elleni hazai 1-4 után –, és látjuk az is, hogy a cserét követően sem szaladt úgy a szekér, ahogy szokott. Elég ez ügyben felidézni, hogy az utolsó előtti körben becsúszott egy 0-6 otthon a Klagenfurt ellen. Azt viszont, hogy ezek csak rendre elszenvedett kisiklások, vagy valóban komoly baj van, csak a szerda este kezdődő széria során fogjuk megtudni.

A keretet alkotó játékosok neve és tudása alapján nem vitás, hogy ha a szakvezetés meg tudja találni a hangot és a megfelelő taktikát, valamint képes egy irányba tereli a nyilván meglévő energiákat, akkor a Salzburg hihetetlenül erős lesz. A bizonyítás vágya pedig azért is fűtheti a csapatot, mert noha hat alkalommal is sikerült megnyernie az EBEL-t, az utolsó diadalig három évet kell visszamenni az időben. A 2016-os, egymás után másodszor kivívott győzelem óta egy elődöntőre és egy döntőre futotta, tavaly a Bolzano végül jobbnak bizonyult.

A Fehérvár AV19 helyzete és perspektívái alapvetően különbözőek. A magyar EBEL-csapat története egyik legjobb szezonját futja, ráadásul némiképp váratlanul. Az előző három idényben nem sikerült rájátszásba kerülni, és az idei év első másfél-két hónapjában most sem tűnt úgy, hogy összejöhet. Később azonban megtáltosodott a főként magyar játékosai által repített gárda. Hári János, Erdély Csanád, Stipsicz Bence, Szabó Dániel, Andrew Sarauer és a többiek olyan extrákat vettek elő valahonnan, amelyek ellenszerét sokszor nem találták az ellenfelek, ennek hála elérte a Volán a felsőházat is. A középszakasz megint csak gyengébben indult, vereségekkel, ám később újfent belelendültek a srácok, és három győzelemmel zárták a szériát. Ez elég volt ahhoz, hogy a Fehérvár története során másodszor pályaelőnnyel kezdjen egy EBEL-negyeddöntőt.

A mieink úgy kerültek a Salzburg elé, hogy a középszakaszban előbb idegenben nyertek, majd a Raktár utcában vereséget szenvedtek. Az alkapszakaszban viszont a Red Bull felé billent a mérleg nyelve, főleg az elején, amikor három sokgólos győzelmet arattak: szeptemberben 9-0, októberben 7-4, december legelején 8-3 volt a javukra. Negyedjére sikerült megszerezni az első győzelmet, konkrétan az alapszakaszt lezáró találkozón, egy fergeteges harmadik harmaddal lett 6-3 ide. A tendencia tehát kedvező, ha az első fele nem is volt ígéretes.

2012-ben középszakasz-harmadikként választhatott a magyar EBEL-csapat – az Olimpija Ljubljanára bökött, és nem jött be végül –, most negyedikként maradt az a gárda, amelyet a többiek nem akartak. A Volán még soha nem negyeddöntőzött a Salzburg ellen, és négy próbálkozásból még egyszer sem jutott tovább az elődöntőbe. Hannu Järvenpää vezetőedző – a rendkívül szimpatikus szakember a következő szezonban is a Fehérvár padján állhat – a középszakasz előtt azt mondta, a döntőt is elérhetőnek látja. A következő napokban kiderülhet, hogy mennyi volt a realitás akkori szavaiban.

A mérkőzést 19:15-től élőben közvetíti a Digi Sport.

avs-rbs2

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg 1-0

   

Szenzációs teljesítményt nyújtva szerzett vezetést a párharcban a magyar EBEL-csapat.

Egy perc ismerkedés után Saraueré volt az első lövés. Jól kezdett a Fehérvár, beszorította ellenfelét, Reisz kapukerülés utáni ígéretes helyzetét Michalek védte. Harty elemében volt, minden útjába kerülő salzburgit keményen leütközött. Rövidesen fordult a kocka, áttevődött a játék a fehérvári harmadba, veszélyes helyzeteket azonban nem tudtak kialakítani Rafflék. Így volt ez egészen a 7. percig, amikor Carruth könnyelmű volt, Luttinen pedig csak szabálytalanul tudta megmenteni csapatát a góltól. Az emberhátrányban iskolajátékot mutattak be Carusóék, minden lövést blokkoltak, többször kiütötték a korongot, esélyt sem hagyva a vezetés megszerzésére. A folytatásban is maradt a fizikális játék, hatalmas volt a küzdelem minden korongért, minden centiméternyi szabad területért. Ennek és a fegyelmezett védelmeknek köszönhetően kevés lövés jutott el a kapusokig, és azok sem voltak igazán veszélyesek. A 16. percben megtört a jég, Sofron egyéni akciója után a kaput megkerülve húzta rá a korongot fonákkal, a kipattanó Koskiranta elé került, aki kipúpozta a hálót (1-0). A vezető gól után újabb emberhátrány következett, ez az elsőhöz hasonlóan telt, és a Volán speciális egységének győzelmével végződött.

A szünet után feljebb kapcsolt a Salzburg, rögtön a középkezdést követően Harris közelijét tolta oldalra Carruth. Ez a harmad a fehérváriak kapusáról szólt, akinek néhány perc alatt több védenivalója volt, mint a teljes első harmadban. A 23. percben átjutott rajta a korong, de még időben utánanyúlt és a gólvonal előtt megkaparintotta. Nagyot változott a játék képe, egyértelműen az osztrákok domináltak. A 29. percben Trattnig és Herburger összeütköztek, majd elterültek a jégen – ennek és a továbbra is őrzött egy-nullás előnynek örülhettek a szurkolók. A harmad második fele Hári és Stipsicz összjátékával indult, a bekk lendületből kerülgette a védőket, lövése nem ért célt. Következett az első hazai emberelőny, átköltöztek a csapatok Michalek kapuja elé, a legnagyobb helyzet mégis egy salzburgi kontra volt. Elcserélték magukat a fehérváriak, újabb nehéz két perc várt Hartyékra. Carruth repkedett a ketrec előtt, teljesen megbabonázta az osztrák támadókat. A 35. percben ismét nagyot alakított; a bevetődő Szabó Dánielen irányt változtató korongot spárgával állította meg. A hajrában Tikkanen és Trattnig szólalkoztak össze, beszállt a vitába Sofron is, a játékvezetők időben közbeléptek. A végén Raffl, majd Baltram is egyenlíthetett volna, ám a húsz perc alatt húsz lövést hárító, szenzációs formát mutató Carruth eszén nem tudtak túljárni.

A záró felvonás elején a negyedik salzburgi emberelőnyt is sikerült kivédekezni, Sárpátki ment ki magas bottal való játékért. Egyenlő létszámban is nagyon jöttek Rafflék, miközben tovább keményedett a mérkőzés, az ütközések mellett gyakoriakká váltak a szurka-piszkák. A 45. percben Sofron parádésan játszott Koskiranta elé, aki megcsinálta a cselt, Michalek óriási bravúrral hárította a gólba tartó korongot. Heinrich tette fel szabálytalanul Hartyt a kapuvasra, hiába az emberfór, nem sikerült növelni az előnyt. Jó volt látni, hogy eltűnt a középső harmadbeli Salzburg-fölény, újra egyenlő erők küzdöttek a jégen. Sőt, Hári vezérletével veszélyesebb volt a magyar csapat. A hajráig jól tartották állásaikat a fehérváriak, önfeláldozóan blokkoltak, bár néhány könnyelmű passz borzolta az idegeket. Az utolsó két perchez érve VandeVelde ment ki a padra. Brucker edző időt kért, kapusát is levitte, hiába, újabb gól már nem esett. A Fehérvár lenullázta a liga legjobb támadócsapatát és behúzta az első mérkőzést a párharcban.

avs-rbs

fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19

A Salzburg nagyon jó csapat, örülnünk kell a sikernek

   

Mestermérleg az 1-0-s Fehérvár AV19–Red Bull Salzburg EBEL-negyeddöntőt követően.

EBEL, 3309 néző. Játékvezetők: Baluska, Trilar, Hribar, Zgonc.
Carruth: 100% (Kornakker)
K
Michalek: 95,5% (Herzog)
Szabó D., Harty, Sárpátki, Hári, Erdély
1
Regner, Heinrich, Harris, Duncan, Hughes
Wishart, Caruso, Sofron, Koskiranta, Luttinen
2
O'Neill, Raymond, Herburger, Schiechl, Baltram
Tikkanen, Stipsicz, Vanttinen, Sarauer, Meland
3
Trattnig, Jakubitzka, Raffl, VandeVelde, Gazley
Beukeboom, Láday, Szita, Reisz, Szabó K.
4
Cijan, Schreier, Winkler, Rauchenwald, Huber
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 15:43 AVS Koskiranta Sofron Stipsicz
22 Kapura lövések száma 32
8 Kiállításpercek 6

A Fehérvár első Salzburg-verésének videója

 

Csak egy gól – és még néhány fontos jelenet.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 20., péntek
EBYSL 13:30 UTEOHC 0-2VÉGE
EBYSL 16:30 VASVIC 3-2VÉGE
EL 17:30 GYEHKB 2-1 HVÉGE
EL 17:30 SCCUTE 4-3 HVÉGE
EL 18:00 DABDEB 4-1VÉGE
EXL 18:00 MACDTV 4-2VÉGE
    • DIGI SPORT 2
EXL 18:00 NITMIS 3-2 BVÉGE
EBYSL 18:15 HCIAVS 2-3VÉGE
EBYSL 18:15 RBSMAC 1-4VÉGE
EL 18:30 TITFTC 0-5VÉGE
EL 18:40 VASBRA 4-3VÉGE
szeptember 21., szombat
EBYSL 11:15 RBSAVS 0-6VÉGE
EBYSL 11:15 VSVMAC 4-8VÉGE
U18Q 12:00 ETOFTC 4-8VÉGE
EBYSL 12:20 UTEVIC 7-1VÉGE
U18Q 12:40 AVSUTE 9-1VÉGE
U18Q 15:30 MACDHK 3-1VÉGE
EBEL 17:30 AVSDEC 3-2 HVÉGE
    • DIGI SPORT 3
EL 17:30 GYEUTE 5-3VÉGE
EL 17:30 SCCHKB 7-1VÉGE
U18Q 17:40 KMHMIS 4-7VÉGE
EBYSL 18:20 VASEAS 0-4VÉGE
EWSC 18:30 MACPLA 1-3VÉGE
U18Q 18:40 ÓHAPHC 0-15VÉGE
szeptember 22., vasárnap
EBYSL 09:15 HCIMAC 0-7VÉGE
EBYSL 09:15 VSVAVS 1-6VÉGE
EWSC 12:30 MACING 3-2VÉGE
EBYSL 12:50 UTEEAS 1-3VÉGE
U21 13:00 FTCETO 0-16VÉGE
EWSC 14:20 KMHPLA 4-1VÉGE
EBYSL 15:50 VASOHC 1-6VÉGE
EL 17:00 DABTIT 8-1VÉGE
U21Q 17:10 KMHPHC 3-6VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCI 7-6 HVÉGE
    • DIGI SPORT 3
EXL 17:30 MISLMI 3-0VÉGE
EL 18:00 FTCBRA 4-1VÉGE
szeptember 23., hétfő
U21Q 14:10 PHCETO 4-7VÉGE
U18Q 15:40 DHKSZA 3-1VÉGE
EL 18:00 VASDEB 3-8VÉGE
    • m4sport.hu; M4 SPORT (22:35)
EL 18:30 TITBRA 4-5VÉGE
U21Q 18:30 MISDAB 5-0VÉGE
szeptember 24., kedd
EXL 17:30 BBYMIS 
EL 18:00 HKBFTC 
U18Q 18:30 MISSZA 
szeptember 25., szerda
U18Q 15:40 DHKETO 
KHL 17:30 JOKCSZ 
    • SPORT 2
U18Q 18:30 MISFTC 
U18Q 18:30 UTEKMH 
U18Q 18:40 VASMAC 
U21Q 19:00 DABMAC 
U21Q 19:10 AVSMIS 
U21Q 19:30 DHKVAS 
U21Q 20:00 KMHFTC 
szeptember 26., csütörtök
U18Q   PHCVAS 
U18Q 18:10 FTCDAB 
U18Q 18:15 ETOSZG 
U18Q 18:30 UTESZA 
U18Q 19:40 AVSÓHA 
Partnerünk