A Capitals II közelebb akar kerülni az élmezőnyhöz

 

Sokkal jobb eredménnyel zárt a rájátszásba jutó Vienna-farm az Erste Ligában, mint tavaly. Christian Dolezal utánpótlás-igazgatóval értékeltünk.

A Bécs farmcsapata az előző idényben csatlakozott a magyar bázisú nemzetközi bajnokság mezőnyéhez, de kevés vizet zavartak: az alapszakaszban mindössze 7 pontot gyűjtöttek, és bár a középszakaszban megszorongatták a Fehérvári Titánokat, a rájátszásba nem jutottak be. Az idén sokkal masszívabb teljesítményt nyújtottak, majd három csapatot megelőzve biztosították a helyüket a playoffban. Christian Dolezalt, a Vienna Capitals utánpótlás-igazgatóját először a játékosállomány változásáról kérdeztük. ?Habár módosult a csapat összetétele, a legnagyobb változtatást mégis a szakmai stábban hajtottuk végre. A keretben inkább csak finomhangolást akartunk végezni osztrák, illetve bécsi játékosaink kapcsán. Azzal is tisztában voltunk, hogy ezeknek a hokisoknak más helyen ? például az iskolában vagy a hadseregben ? is helyt kell állniuk, ám összességében azt mondhatom, sokat fejlődtek a szezonban. Mindenképpen fel akartuk hozni a farmcsapathoz azokat a tehetségeket, akik a jövő reménységei lehetnek, hogy ezen a szinten tréningezzenek. Két-három hónap alatt aztán olyan szintre értek, hogy igen sok jégidőt kaptak.?

A szakmai stáb tehát alaposan átalakult, a vezetőedző a 41 éves Santeri Heiskanen lett. ?A szezon előtt sok időt töltöttünk azzal, hogy megtaláljuk fiatal csapatunk számára a megfelelő edzőt. Sokat tárgyaltunk egy osztrák játékossal, de aztán bekerült a látóterünkbe a finn Santeri Heiskanen. Alaposan utánakérdeztünk, ő is ezt tette a klubbal, és végül megegyeztünk. A legnagyobb elvárást vele szemben az edzésekkel kapcsolatban állítottuk fel, és itt a jeges és száraz felkészülést egyaránt értem. Biztosak akartunk lenni abban, hogy jól felépített napi munka folyik majd a csapatnál. Meg kellett állapítanunk, hogy ő és a stábja kiemelkedő munkát végzett, őszintén szólva jobbat, mint reméltük.?

DAB_VIE_20190130-16

fotó: Boda Bence/DAB

A bécsi farmcsapatban az idén több légiós játszott, mint tavaly. Mit vártak tőlük? ?Az edzőkkel egyetértésben kicsit más irányban akartunk haladni, mint előzőleg. Ha egy szóval akarnám ezt jellemezni, azt mondanám: skandináv út. Az ottani hokival kapcsolatos gondolkodásmódot és kultúrát szerettük volna alkalmazni. Ezért komoly kutatásba kezdtünk, hogy jó karakterű és keményen dolgozó fiatal légiósokat találjunk. Az átigazolási határidő előtt szerettünk volna még egy hokist idehozni, de azt a tranzakciót nem tudtuk befejezni. Mindannyiuktól azt vártuk, hogy a hosszú távú programunkat segítesenek egy szinttel feljebb emelni. Nem kellett csalódnunk, mindegyikük jó egyéniség és remek játékos volt. Jövőre ismét szeretnénk egy lépcsőfokkal feljebb lépni, és ebben újra számítunk majd légiósokra.”

Az előző szezon nem volt túl sikeres a második számú Capitals-csapat számára, így érdekes volt számunkra, hogy milyen célokat tűztek ki az idén. ?A legfontosabb elvárás a csapattal szemben az volt, hogy jussunk be a rájátszásba. Meg akartuk nézni a fiatal játékosainkat ezen a szinten a topcsapatok ellen, ahol minden meccsnek nagy tétje van. A másik lényeges célunk az edzések minőségének emelése volt napi szinten. Úgy gondolom, mindkettőt sikerült elérnünk.?

A fiatal gárda az alap- és a középszakaszban is előrébb lépett, mind a pontszámok, mind a helyezések terén. A menedzsment mennyire volt elégedett ezzel? ?Mit is nevezünk eredménynek, mi az, ami annak számít nekünk? Ez mindig trükkös kérdés. Az volt a tervünk, hogy jussunk olyan messze, amennyire tudunk. Ám én mégis azt mondom, hogy az igazi eredmény az volt számunkra, ahogyan a csapat edzett, ahogy készült, amilyen koncentrált tudott lenni. A következő szezonban ebben is előre szeretnénk lépni. Mi még egy fejlődési folyamatban vagyunk, amelyben napról napra jobbak akarunk lenni.?

vasasvienna

fotó: Schiller-Vasas HC

A Vienna Capitalsnál lényegi kérdés az EBEL-csapattal való együttműködés. ?Ez nagyon egyszerűen és simán megy nálunk. A szezon előtt van egy nagy, átfogó megbeszélésünk, amelyen minden edző és a general manager is részt vesz. Ezen átbeszéljük a szezont érintő terveket, illetve a közös munka részleteit. Az edzők most már ismerik egymást, így napi szinten egyeztetnek. Habár ez jól és egyszerűen működik, mégis mindig feltesszük a kérdést magunknak: tudjuk még jobban csinálni? Hát persze, és kell is, csak így léphetünk előre. De olyan remek szakemberekkel, amilyenek most a klubnál vannak, mindig van esély még jobbnak lenni.?

Sokan elmondták már a véleményüket az Erste Liga színvonaláról, de érdekes lehet, miként látják ezt nyugati irányból? ?Úgy gondolom, a két topcsapat távozása jót tett a ligának. Ők túl jók voltak a többiekhez képest. Az idei szezonban a bajnokság kicsit szorosabb volt, de nem annyira, amennyire például mi szerettük volna. Keményen dolgoztunk, hogy közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz, de egy fiatal csapatnál sok szempont merül fel. Gondolok itt a srácok testfelépítésére, az erejükre, a tapasztalatukra, de mindenekelőtt a fejükre. Ha fejben nincsenek ott, akkor semmi esélyük sem lehet, ezt próbáljuk velük megértetni a következő szezonra is. Összességében az Erste Liga jó színvonalú bajnokság, de úgy érzem, jót tenne neki, ha még fiatalabb és gyorsabb lenne. Ugyancsak fontosnak tartom a játékvezetők fejlesztését is. Nagyon sok mérkőzésen láttuk azt, hogy elavult felfogásban vezettek, ami nem segíti az előrelépést. Tudom jól, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a fejlődésük érdekében, de még több segítségre van szükségük, különben a bajnokság színvonala nem fog javulni.?

A bécsiek rövid szünet után neki is állnak a felkészülésnek a következő szezonra. ?A nyári edzésmunkát már áprilisban elkezdjük. Kemény munkára igyekszünk szorítani minden játékosunkat, csak ez lehet a záloga annak, hogy szintet tudjanak lépni. Azt szeretnénk, hogy a következő szezonban mindig meccsben legyünk, és lehetőleg elkerüljük a nagy vereségeket. Ilyenek persze előfordulhatnak, de minden egyes mérkőzésen szoros csatát akarunk az ellenfelekkel. Mi akarunk lenni a legjobban korcsolyázó, legjobb formában lévő csapat minden meccsnapon.?

vc2ftc-20190305

fotó: Micheller Szilvia/FTC-Telekom

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum