Indul az első magyar playoffcsata Szlovákiában

   

A MAC Újbuda szombaton és vasárnap Zólyomban játszik, a liga egyik legjobb csapata az ellenfél a negyeddöntőben.

Egy magyar gárda már a mieink első Extraliga-szezonjában párharcot vívhat a szlovákiai rájátszásban, és ezt a jogot az ismert körülmények között a MAC Újbuda vívta ki magának a DVTK Jegesmedvékkel szemben. A playoff-kvalifikációban elképesztő teljesítményt nyújtottak Majoross Gergely fiai, és nulla vereség ellenében kivívott három győzelmüknek köszönhetően megérdemelten jutottak a 9. helyről a legjobb nyolc közé. A szezon egészének elemzése a MAC esetében még hátravan, de annyit talán indokolt megjegyeznünk, hogy a kékek pontosan ugyanolyan formajavulást mutattak be az alapszakaszt követően, mint tavaly az Erste Ligában. A szezon nagy részében akkor is meggyőzőbbnek tűnt legnagyobb riválisuk, ám a középszakaszban és a playoffban teljesen újjászületett és egészen másmilyen arcát mutatta a MAC. Az újbudai játékosok az idén is extázisban dolgozták végig a kvalifikációs szériát, gyorsabbak és koncentráltabbak voltak, mindemellett kreatívak és fantáziadúsak is, soha nem látott mértékben. Ezenfelül az is kimondhatónak tűnik, hogy a csata taktikai részét a magyar edző nyerte nagynevű versenytársával szemben.

A kérdés innentől az, hogy a létező legélesebb helyzetben folytatható és megismételhető-e mindez, amikor a szlovák Extraliga egyik legjobb csapata áll a túloldalon. Az, hogy a kétszeres címvédő Besztercebányát az Érsekújvárt hatalmas meglepetésre kiütő Gyetva jóvoltából sikerült elkerülni, természetesen jó hír, ám a HKM Zvolen sem ígérkezik könnyű falatnak. Mondjuk ki, nem kerül semmibe: a párharc esélyesei egyértelműen a zólyomiak. Egyes információk szerint nincs náluk gazdagabb klub a bajnokságban, ami a keretük összetételén és az eredményeiken is meglátszik. Voltak időszakok, amikor a Zólyom vezette a táblázatot, és végül a második helyen fejezte be az 57 körös alapszakaszt. Ez mindenképpen ígéretes kiinduló pozíció attól a gárdától, amely az előző öt szezonban képtelen volt bejutni a döntőbe. Mióta a HKM 2013-ban megnyerte a bajnokságot, azóta háromszor a negyeddöntőben, kétszer az elődöntőben vérzett el, legutóbb is a legjobb négy volt a végállomás. Ahova tehát a MAC-on keresztül vezetne most az útjuk. Láttuk őket elégszer a szezon közben, tudjuk, mire képesek, annyit jegyeznénk meg velük kapcsolatban még, hogy ők kapták a legkevesebb gólt, és hogy a legeredményesebb játékosuk, Michal Chovan lett az alapszakasz asszisztkirálya 48 átadással, aki a kanadai táblázaton a második helyen zárt 68 egységgel.

A felek értelemszerűen 5-ször találkoztak egymással, ebből 4 alkalommal a Zólyom örülhetett – kétszer túlórában –, míg a MAC-nak egy sikere volt, de az nem akármilyen: 6-1-re nyert a magyar csapat idegenben december 9-én. Az újbudaiak jelenleg sorozatban 5 győztes találkozónál tartanak – ilyen hosszú szériájuk az alapszakaszban nem is volt –, külön érdekesség, hogy utolsó vereségüket a HKM otthonában szenvedték el február 22-én, 3-0-s sikernek örülhettek akkor a vendéglátók. A Zólyom utolsó hat meccséből csak kettőt nyert meg, a MAC mellett a Zsolnát győzte még le, miközben kikapott a Poprádtól, a Besztercebányától, a Trencséntől és a Nyitrától.

Majoross Gergely vezetőedző a következőképpen nyilatkozott a párharc első mérkőzése előtt a klub hivatalos közösségi oldalán: “Minden idők első szlovák playoffmérkőzésére készülünk magyar csapatként, ennek megfelelően izgatottak vagyunk, és nagyon várjuk. Bízunk abban, hogy az előző sikeres szériából erőt és pozitív energiát merítve a legjobbunkat tudjuk ma nyújtani Zólyomban.” Az összecsapás 18 órakor kezdődik, és a Huste Tv-n online nézhető lesz.

zvomac

fotó: Koncsár Irma/MAC

HKM Zvolen–MAC Újbuda 4-0

   

Lejátszotta első playoffmérkőzését Zólyomban a MAC Újbuda csapata, amelyet magabiztosan nyertek meg a hazaiak.

A MAC Újbuda hokitörténelmet írt szombaton este, első magyar csapatként vághatott neki a szlovák Extraliga rájátszásának. A negyeddöntőben az alapszakasz második helyén végzett Zólyom csapata az ellenfél, így az első két mérkőzést idegenben kellett lejátszania a fővárosi gárdának. A mérkőzést bátran kezdte a MAC, jól támadták le a hazaiakat, a kapujuk előtt tudták tartani a korongot, adtak munkát Skapski kapusnak is. Több mint hat perc eltelt, mire a Zólyom ébredezni kellett, ekkor teremtették az első igazán veszélyes helyzeteket Bálizs ketrece előtt. A 10. percben elég váratlanul megszerezte a vezetést a hazai csapat: Vandane a kék vonalról, a palánk mellől tette a kapu felé a korongot, amelybe Petrás szúrt bele, így csúszott át Bálizs mamutjai között, és a hálóban kötött ki (1-0). Az első emberelőnynek a MAC futhatott neki a 11. percben, ám nem tudta azt gólra váltani. A 15. percben megduplázta előnyét a Zvolen. Kelemen bedobókörről eleresztett lövése lecsorgott Bálizsról, a védők nem tudtak felszabadítani, Mitchell reagált a leggyorsabban, a szabadon heverő korongot az üres kapuba pöckölte (2-0). A következő cserékben átvette a játék irányítását a Zvolen, helyzeteket alakítottak ki, de Bálizs a helyén volt. Az utolsó két percet a házigazdák játszhatták létszámfölényben, de a MAC ezt masszív védekezéssel kihúzta.

A második harmad elején bekezdett a Zólyom, folyamatosan a vendégek térfelén csúszkált a korong, majd szűk két perc elteltével előnyhöz is jutottak a hazaiak. Ebben a fórban azonban kevés elképzelést mutattak, Bálizs pedig magabiztos volt, így az eredmény nem változott. Teljes létszámban is dominált a Zólyom továbbra is, a magyar hálóőrnek folyamatosan résen kellett lennie, a MAC ritkán jtuott el Skapski kapujáig, és igazán csak a harmad derekán tudott kijönni a szorításból. A 33. percben Terbócs oldalról leadott lövése csaknem meglepte Skapskit. A következő percben több kecsegtető lehetőségük is volt a vendégeknek, de a hazai portáson nem tudtak túljutni. A harmad hajrája kiegyenlített játékot hozott, mindkét kapusnak volt munkája. Már csak két perc volt hátra, amikor egy gyors hazai támadás végén a korong ide-oda pattogott a játékosok között, Kelemen volt a legszemfülesebb, és közelről a kapuba lőtt (3-0).

A harmadik játékrész elején Klempa lépett ki a bal szélen, remekül passzolt a másik oldalon érkező Dansereau-nak, akinek lövését Skapski védte. Gyors ide-oda játék szórakoztatta a szurkolókat, ám mindig becsúszott valami apró hiba, vagy a védők értek oda és blokkoltak. A 46. percben újabb előnyt igyekezett a maga javára fordítani a MAC, a helyzetek megvoltak, a gól nem. A magyar csapat továbbra is bátran támadott, és a harmad közepén több lehetősége volt, mint a Zólyomnak. Az 56. percben Petrás tette oldalról kapura a korongot, ami Bálizsról kipattant, Halama pedig egy védő szorításában betalált (4-0). A hátralévő időt már lepörgette a vendéglátó, így az egyik fél négy győzelméig tartó párharcban 1-0-ra vezet.

zvomac

fotó: Koncsár Irma/MAC

Extraliga, 2019. márc. 9., szombat.
Skapski: 100% (Tomek)
K
Bálizs: 89,2% (Rajna)
Pöyhönen, Fraser, Vandas, Kytnár, Handlovsky
1
Pozsgai, Macaulay, Orban, Langkow, Bodó
Hrasko, Vandane, Sisovsky, Chovan, Obdrzalek
2
Negrin, Dudas, Klempa, Brown, Dansereau
Drgon, Ulrych, Kelemen, Zuzin, Mitchell
3
Vokla, Burt, Pápa, Majoross, Terbócs
Zelenák, Petrás, Andrisík, Halama M., Ruzicka
4
Garát, Nagy Krisztián, Kreisz, Odnoga, Szigeti
Andrej Podkonicky
E
Majoross Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 09:14 ZVO Petrás Vandane Andrisík
2-0 14:01 ZVO Mitchell Kelemen Sisovsky
3-0 37:51 ZVO Kelemen Sisovsky Mitchell
4-0 55:06 ZVO Halama M. Petrás
37 Kapura lövések száma 22
4 Kiállításpercek 4

Az első Zólyom–MAC mérkőzés összefoglalója

 

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum